0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
В каква държава живеем ?!?
« -: Май 20, 2010, 00:10:40 am »
Не съм сигурна, че това е правилното място за темата, нека ако модераторите преценят да я преместят.

Поради стечение на обстоятелствата ми се наложи да полежа малко в болница. Там се запознах с едно момиче, чиято история искам да ви разкажа. Ще се постарая да бъда кратка и да не изпадам в подробности. Няма да влагам емоции, които иначе едвам сдържам...

Жената е бременна, очаква първата си рожба. По време на бременността се отключва заболяване, наречено "тромбоцитопения". Това е състояние, при което нивата на тромбоцитите са под референтните стойности. С няколко думи - кръвта е неспособна да се съсирва. Стойностите при нея са доста ниски, и продължават да падат.

Пиша това, защото искам да изкажа възмущението си от цялата ни здравна система.

Момичето е обиколило всички болници, включително и частните. Навсякъде отговорът е един и същ - "не си за нас". Навсякъде отказват да я приемат, защото случаят й "бил доста сериозен". Никой не иска "да рискува два живота". "Ако стане беля, после кой ще носи отговорност?" Това са отговорите, които получава отвсякъде.
И така - най-после я приемат в "Майчин дом". Намира се лекар, хематолог,  който да се подпише под назначено лечение. Назначено  е вливане на имуновенин. Цели 2 седмици в болницата отказват да й го влеят, защото е "много опасно" и "нямат опит с такива вливания". В крайна сметка го правят. Ефект засега няма - тромбоцитите й продължават да падат, вече са 19 (при долна граница 140). Всички продължават да вдигат рамене, да обясняват, как досега не са имали подобен случай, и не знаят какво да правят. Имало национален консултат за подобни случай, който обаче не бил в София, а тя "още не била тръгнала да умира". Никой не се наема нито да планира секцио, нито да поеме нормално раждане.

Момичето вече влезе в деветият месец - всеки момент би могло да тръгне раждане.

Не ми го побира акъла:
 - как може да има толкова безчуственост, събрана в тези лекари?
 - наистина ли в тази държава няма кой да се заеме с подобен случай, или просто се чудят как да си прехвърлят топката?
 - нали има и международни косултанти, не трябва ли в такъв случай да се обърнат за помощ?

Не мога да си обясня как може това да случва в 21 век, в европейска столица?

Моля за всякакви съвети, мислите ли, че има начин да й помогнем?                          
« Последна редакция: Май 20, 2010, 00:20:59 am от Nedda »

*
Re: В каква държава живеем ?!?
« Отговор #1 -: Май 20, 2010, 11:32:16 am »
Аз знам малко повече детайли от случая и повярвайте ми... емоциите са много...
На мен направо ми се иска да крещя от безхаберието на здравната ни система. От това, че в болниците могат да те прехвърлят като топка от лекар на лекар и от отделение в отделение и да чуваш думи подобни на “Не знам какво да те правим...” 
Сякаш живота не струва пукната пара...

Не мога да си обясня логично, защо след като случая е тежък не се съберат всички лекари които биха могли да помогнат и да вземат решение.
И... ако в БГ лекарите не са имали такъв случай в практиката си, то в чужбина хората сигурно имат повече опит... Но защо лекарите не го правят – просто нямам обясние...

Кой да търси консултации с хематолог в чужбина?!?
Пациента ли?
И как, сама?
Бременна в 9ти месец, нито би могла да обикаля клиники в чужбина, за да търси помощ, нито за нещо толкова сериозно дори някой лекар в чужбина да даде мнение (по е-майл например), то неговото предписание трябва да се приложи тук и ако никоя болница и лекар не се наеме да приложи предписанието.... тогава какво се прави....?!?
Един омагьосан кръг....

Аз нямам медицинско образование и не знам какво лечение трябва да се проведе.
Но знам едно:
Каквото и да трябва да се направи то трябва да е ПРЕДВАРИТЕЛНО, а не СЛЕДварително.

И докато лекарите се чудят какво да правят... времето си минава , а нищо не се прави...

Все си мисля, че явно лекарите трябва да се чудят малко ПО-БЪрзичко... :x :x :x
Просто няма време... защото тряба да се действа.

И защо се оказва за пореден път, че  в наш`та мила родина,  пациента трябва да си помогне САМ....

Нека ако някой може да каже, да насочи – от къде да се търси помощ, с кой лекар и къде да се направи консултация...  нека пише...
"Всичко идва навреме за този който умее да чака"

*
« Отговор #2 -: Май 20, 2010, 14:52:43 pm »
Много ми е неприятно да прочета това. Според мен трябва или да пробват с лекарства да повишат тромбоцитите (има такива, които се дават на възрастните хора), или да се рпедизвика раждане докато не са паднали под границата на допустимото. Каквото и да стане ще се моля за тази майчица.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #3 -: Май 20, 2010, 17:16:34 pm »
Аз като доста момичета тук бях на фраксипарин и аспирин. Тромбоцитите започнаха да ми падат след средата, като минаха долна граница. Доктора който следеше бременноста ми, ме успокои че до 90 няма рикс, но тук говорим за почти никакви. Не знам, но наистинаа би трябвало да има решение. Тромбоцитопенията е преодолима и не е новост за медицината. Моля се да няма усложнения момичето!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #4 -: Май 21, 2010, 13:35:07 pm »
Лошото е, че дори да дадат пък лекарства за съсирване на кръвта има голям риск от емболия ..... ох Неда пиши какво става с момичето
« Отговор #5 -: Май 21, 2010, 18:57:44 pm »
не се сещам в момента нещо,но ако ми хрумне идея непременно ще опитам да помогна.примерно мога да попитам някой от лекарите,с които се срещам за консултиране на моята бременност. тя защо не се обърне към здравния министър направо или някаква медия? когато се дава повече гластност съм забелязала,че понякога има ефект.

*
« Отговор #6 -: Май 21, 2010, 20:52:34 pm »
ох Неда пиши какво става с момичето

Засега няма промяна, вчера й вляха още имуновенин.

тя защо не се обърне към здравния министър направо или някаква медия? когато се дава повече гластност съм забелязала,че понякога има ефект.

И аз за това започнах да се замислям...

Ще ви държа в течение.

« Отговор #7 -: Май 21, 2010, 23:10:15 pm »
Медиите са добра идея, най-гледаните телевизии, обикновено има бърз ефект, много хора реагират...дано обаче се заинтересуват от случая, че и там все келепир се годин.
Ох, милото момиче, дано Господ е с нея!
« Последна редакция: Май 21, 2010, 23:13:18 pm от Мама Мийя »

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
« Отговор #8 -: Май 23, 2010, 11:04:17 am »
Страшна работа...аз имам подобен случай преди доста години ( да ти има нещо сериозно, но да не е ясно какво и как да се предприеме и да те прехвърлят като парцал...) Ужас направо.

Мен ме следи Д-р Дяволов и съм много доволна от него. Все си мисля, че ако стигне до него новината ще се постарае да направи нещо. Но тъй като той е всеки ден в МД би трябвало да знае...

В този случай аз виждам спасение в медиите. БТВ ми се вижда най-социално отворената телевизия. Или Нова, една от двете...Но както изглежда трябва да се действа бързо .

*
« Отговор #9 -: Май 23, 2010, 12:52:00 pm »
Потресена съм!!!!!!
За съжаление не мога да помогна с нищо освен с морална подкрепа!
*
« Отговор #10 -: Май 23, 2010, 15:10:09 pm »
Ужас!!!
Живеем в безумна държава... за съжаление. :(
Незнам как да помогна, но съм съпричастна и ще стискам палци за добър изход и за мама и за бебчо.
« Отговор #11 -: Май 23, 2010, 15:39:09 pm »
Аз мисля да се обърне към Слави Трифонов или към Господари на ефира те няма да останат безу4астни в този ужас може ли да се каже 4е сме европеийци направо срамота.Дано вси4ко се оправи без проблем успех.
« Отговор #12 -: Май 25, 2010, 19:01:49 pm »
и нека не се размотава! много малко време има вече за нещо друго! никакви лекари да не моли повече,а директно при господари на ефира и слави трифонов! те ще вдигнат шум и ще я изпратят набързо в чужбинско да и помогне някой! пак е до пари цялата работа и точно затова трябва да вдигне шум и с помоща на тези хора да и бъде помогнато.хайде нека се организира и чакаме новини.стискам палци наистина,защото е нелепо направо и ужасно.

« Отговор #13 -: Май 26, 2010, 12:29:11 pm »
Моят проблем не беше толкова сериозен, но пък бях от една страна с непрестанно кървене (не маточно), от друга лекарствата за заболяването с кървенето пък пречеха на съсирването на кръвта. До последно ме следиха и хематолог, и гастроентеролог, но и аз се сблъсках с проблема, че трудно някой успяваше да обхване цялата картина, а не само по неговата част - добре, че беше д-р Сигридов, който беше на изключително ниво и ме обгрижваше в цялост. За раждането в Токуда и на мен така общо взето ми казаха, че не могат да се занимават с мен. Добре че беше Майчин Дом и по-конкретно доц.Доганов, който пое всичко в свои ръце, създаде готовност за консултации със специалисти на място и кръвопреливане при нужда, даже си пих лекарствата около раждането. Освен това заради заболяването ми направиха секцио без предварително изчистване на дебелото черво. В крайна сметка раждането мина без усложнения, но се чувствах спокойна.
Благодаря ти, Бени!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #14 -: Май 26, 2010, 13:09:20 pm »
При това положение, щом продължават да падат, трябва да се намери някъде да и се влеят тромбоцити. Те няма да я излекуват, но за спешни ситуации вършат работа.Обикновено раковите болници имат опит с подобни вливания, защото предолагам, че не всяка болница прави подобно нещо. Обаче при нея е спешно, защото всеки момент може да тръгне да ражда. Да говори с хематолога възможно ли е това в България и ако тябва да отиде другаде.

*
« Отговор #15 -: Май 26, 2010, 15:47:35 pm »

Понеже обещах да ви държа в течение..

Видях се с момичето, положението е без промяна. Направили са три вливания на имуновенин - без резултат. Свързали са се по телефона с националния консултант по хематология. Убедили са я, че нищо не може да се направи повече. Ще планират секцио, ще подготвят за вливане по време на раждането тромбоцитна маса. Поне се намерил лекар, който да поеме да направи самата операция. Това е.

Май всичко остава в ръцете на Господ. Ще стискаме палци и ще се молим...

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #16 -: Май 26, 2010, 16:57:19 pm »
Направили са три вливания на имуновенин - без резултат. Свързали са се по телефона с националния консултант по хематология. Убедили са я, че нищо не може да се направи повече. Ще планират секцио, ще подготвят за вливане по време на раждането тромбоцитна маса. Поне се намерил лекар, който да поеме да направи самата операция. Това е.
Ами значи правят, каквото могат. От тук нататък ще се молим да мине добре.

Боби

*
« Отговор #17 -: Май 26, 2010, 23:50:29 pm »

Ами значи правят, каквото могат

Да, Боби, така изглежда. Ама реплики , като тази на анестезиолог напр. "кога ще е секциото, за да направя всичко възможно да НЕ съм на работа тогава" не звучат никак убедително, че си в добри ръце, на правилното място.
И нещо не ми се иска да повярвам, че в една нормална "бяла" държава нещата нямаше  да се развият по малко по-различен начин.
Въпреки, че не съм специалист все си мисля, че "няма начин да няма начин".

От тук нататък ще се молим да мине добре.

Да, и да стискаме палци...

Благодаря на всички за съпричастността.

« Отговор #18 -: Май 27, 2010, 00:50:06 am »
Дано всичко мине благополучно за жената и за бебето. Ще се моля за това

« Отговор #19 -: Май 27, 2010, 08:14:09 am »
и аз съм с нея. Nedda пиши,когато има нещо ново.искам да знам какво става.дано накрая донесеш добрата новина,че е минало нормално и момичето си гушка детето.