Ами, като има такъв форум, да взема да си направя един дневник аз. Предлагам и на останалите, интересуващи се от темата за здравословното хранене, спорта и диетите да си направят, така по-лесно консултантите ще наблюдават персоналните хранителни режими, физически данни и спортна активност, съответно ще ни помагат със съвети.
Така не рускуваме да разпилеем въпросите си в отделни теми.
Като начало данните ми – 36 г., 54 кг, 164 см.
По-нататък ще си премеря обиколките, за да ги следя.
Като цяло, нямам особени проблеми с килограмите. Достигнала съм до извода, че на 54-55 кг. изглеждам и се чувствам най-добре. Поддържам ги лесно, защото не допускам да напълнея с повече от 4 -5 кг, и то в зимния период, когато вкъщи настава една кулинарна вакханалия, леле-мале. И двамата с мъжа ми обичаве да готвим. Като забогатея, ще се изнеса на някое райско кътче, където няма зима. И няма да се налага да диетувам напролет.
Според мен, един от най-важните въпроси, когато иде реч за здравословен начин на живот, е с какво се храним и кога го правим (особено в периода на спазване на хранителен режим, сиреч диета).
С какво се храним аз и моето семейство
От доста години се стремя да се придържам към основните принципи на здравословното хранене. Това четенето на етикети на продуктите ми е като някаква идея-фикс, граничеща с орторексия, която (за нещастие на съпруга ми) превръща седмичното пазаруване в доста дълго и тягостно занимание. Това обаче е за продуктите, за които не съм измислила (все още) как да се снабдя от първоизточника.
Ние сме фенове на домашно приготвената храна. Правим си сами хляба, киселото мляко, сирене и т.н. млечни продукти. Вероятно забравям някои неща, но всичко, що мога да си го направя сама, го предпочитам от това в магазина.
Ястията приготвям със свежи продукти, много рядко купувам замразени такива(обикновено зеленчуци, които не мога да намеря на пазара). Замразено месо – абсурд. С прясно месо се снабдявам от месарницата на наши приятели, сигурна съм за качеството и произхода.
Консерви, полуфабрикати, чипсове и всякакви такива боклуци вкъщи се избягват, да не кажа, че са забранени.
Нещо важно - не ям пържено. Изключение – 2-3 пъти в годината хапвам пържени тиквички. Имах проблеми със жлъчката на младини, свикнала съм без обработени по този начин храни.
Не пия безалкохолни напитки, сокове и всякакви такива продукти, заради захарта, боите и натрия в тях. Това ми е останало от времето, когато спортувах активно и спазвах хранителни режими. Вече не изпитвам потребност от такива напитки.
Изключение – кола лайт.
Стремя се се да храня три пъти на ден, като последното ми хранене е около 18 ч. През уикендите си позволявам да правя програмата по-волна.
Ако ям сладко, гледам да е около обяд, така не ми се отразява на фигурата. Поне при мен е така. Без сладко не мога, това е положението, но гледам да не прекалявам. Сладкишите, естествено, не са от магазина, правя си ги сама – с домашни яйца и мляко.
Концентрати не пия. Обаче обичам винце. И то е домашно – оказа се, че баща ми прави страхотно вино, и за съжаление, направи това откритие едва преди 3 години.
Кафе – 2 на ден ми стигат.
Та това е в основни линии моето здравословно (с леки прегрешения) хранене. Хората са казали (перифразирам): за да си здрав, дръж краката топли, главата студена и не прекалявай с храната вечер.
Ле-ле, то стана роман, а аз още не съм стигнала до диетата.
Тя е лесна:
Дисциплината е основната съставка.
Хранене три пъти на ден - задължително. Може да се хрускат плодове или зеленчуци между храненията.
Позволени храни – яйца, риба (немазна), пилешко, пуешко филе, кисело мляко, сиренце от време на време, плодове и зеленчуци. Термичната обработка – на плоча или на тиган, без мазнина. Салатите не овкусявам.
Понеже диетичното хранене е доста безвкусно, компенсирам със свежи зеленчуци и подправки като добавка в ястието – чесън, лук, магданоз, копър и т.н.
Никакъв алкохол и безалкохолни напитки, само вода и чай без захар.
Никакви мазнини, дори зехтин.
Никакъв хляб, дори черен.
Количество – колкото ми се яде(без да се тъпча, де).
Много, много вода и чай, особено вечер, когато оркестърът в стомаха е във вихъра си.
От плодовете избягвам много сладките – мандарини, грозде ( в момента не се сещам за други, ще добавям).
Вечерята ми е в 16-17 ч. След това – само вода и чай.
С нея отслабвам бавничко, но трайно и здравословно. Противник съм на диетите с ябълки и чай. Като ги чуя, косата ми се изправя. Това си е живо изтезание! И не смятам, че е здравословно.
По-нататък ще си кажа мнението за хранителните добавки и за нещата, които съм пропуснала. Спорта например. Проблемните ми зони са дупето и ръцете, нещо нормално за моята възраст.
Дневникът ми е отворен за коментари, забележки и въпроси.
Ще си го попълвам, когато се отдам на тази моя пуста лакомия и кача някое кило отгоре и когато искам да споделя нещо интересно.
Тук ще си задавам въпросите относно спортния ми режим, когато се наканя да го започна и ще съм много благодарна на консултантите, ако надзъртат и ми помагат със съвети.