0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
захранване на коремно опериран
« -: Юни 01, 2010, 16:11:53 pm »
Момичета, знам че тук мога да получа разумен съвет, затова ви моля за помощ.
С две думи - ситуацията е следната: майката на снаха ми е след тежка коремна операция. Получи сраствания на червата след лъчетерапия (оперираха я от рак на матката).
В момента не е ясно доколко са проходими червата, жената е с една торбичка (май стома се казва) и трябва да яде предимно каши, пюрета и въобще лека храна.

Гледам да помогна с каквото мога на снаха ми, която се грижи за нея денонощно  и вече е напълно на края на силите си. Поех ангажимент да направя няколко супи и ако измисля нещо друго за ядене. Моля ви дайте акъл какво да сготвя. Направих едно телешко варено, което пасирах. Картофена, тиквичена  и морковена крем супа и с това ми се изчерпа въображението ...
В очакване ....
Re: захранване на коремно опериран
« Отговор #1 -: Юни 01, 2010, 16:29:16 pm »
Фуси, не знам до колко е подходящо в случая, но аз като бях с операция на челюстта смучех:

леща, направена рядка и пасирана
италианска крем супа - настъргваш краставица и слагаш сол. Оставяш да се изцеди 30 минути. Слагаш в блендера, добавяш две кисели млека, слагаш сол, сока от половин лимон, копът и пасираш. Ако човек не е болен с две-три бучки лед става трепач.
доматена крем-супа
За това се сещам сега, ще питам и мъжа, има ли спомен какво е ял, че той беше 3 седмици на течно-кашава храна.
[/url][/url]
*
« Отговор #2 -: Юни 01, 2010, 16:33:40 pm »
Ауууу това с краставицата е жестоко! Много ти благодаря.

А за яйцата какво мислите? Да й направя един крем ванилия, ама като не знам дали няма да й стане тежко ...
В очакване ....
*
« Отговор #3 -: Юни 01, 2010, 16:37:02 pm »
Fussii, а пилешка супа без застройка и пак да пасираш?

На баща ми носех често, когато лежа в болница за операция на сърце. Предпочиташе пилешката супа пред всичко друго. Лекарите казаха, че може.
Това ми дойде сега като идея, може да питаш пак дали може в този случай  :?
*
« Отговор #4 -: Юни 01, 2010, 16:38:38 pm »
Баща ми беше в подобна ситуация миналото лято след коремна операция за тумор в стомаха, а напоследък заради тежка химиотерапия.

Горещо препоръчвам извлек от млечен протеин, по нашему суроватка. Не познавам продуктите, които се продават в България, защото пращам от чужбина, но със сигурност по аптеките и магазините за добавки има такъв продукт. Продава се на прах и се пие по няколко пъти на ден с мляко, сок, бульон... каквото влиза. Сухо мляко, разтворено в течности, също помага.

Друга добавка с високо калориийна стойност е Фрезубин. Майка ми го намира по аптеките - не винаги имат в наличност, но дистрибуторите доставят ако се поръча.
http://www2.fresenius-kabi.com/internet/kabi/gb/fkintpub.nsf/Content/Product+Features+Fresubin+protein+energy+Drink++

От редовната храна рибното филе (различни видове риба по фризерите на всеки супермаркет) е в по-голямата си част протеин - задушавах го с малко зехтин и вода с картофи, грах, домати и чесън, и пасирах.

Дано се възстанови жената.
*
« Отговор #5 -: Юни 01, 2010, 16:42:37 pm »
Риба - супер идея!

Цигуларче - ще принтирам съветите ти и ще ги връча на снаха ми - много ти благодаря.

Ели, пилешката супа май и е поомръзнала, че основно това яде жената ...

Благодаря ви момичета
В очакване ....
*
« Отговор #6 -: Юни 01, 2010, 16:45:46 pm »
Fussii, аз си мисля, че яйцата май не са много подходящи.
Вариации на тема ориз са добре, моя приятелка беше в подобна ситуация и любимото и беше спанак с ориз, но по-воден.

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
« Отговор #7 -: Юни 01, 2010, 16:52:53 pm »
А за яйцата какво мислите? Да й направя един крем ванилия, ама като не знам дали няма да й стане тежко ...

Непременно направи, за да опита. Яйцата са силна храна и ще й се отразят добре.

В момента е нужно да яде всичко, което може да задържи. Опасността в такъв период е, че се губи тегло, отслабва имунната защита, и пациентът е уязвим към най-тривиални инфекции.

И още нещо, което сигурно се подразбира, но аз да кажа: да се храни възможно най-често и по малко.
*
« Отговор #8 -: Юни 01, 2010, 17:16:37 pm »
Една супа по рецепта на Рали, която аз много харесвам  http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=1&topic=32943.msg530116#msg530116
*
« Отговор #9 -: Юни 02, 2010, 09:43:47 am »
Чувала съм, че е много полезно за опериран да се консумира извара - във всякакви варианти - топлинно обработена в манджи или директна консумация - разбира се трябва да е пресна.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #10 -: Юни 02, 2010, 09:50:25 am »
баба е била с такава "торбичка"

грах, домати, чесън не са никак добра идея
предимно бульон от различни меса с малко фиде и моркови вътре, кисели млека- това ядеше баба
при нея я махнаха на 6тия месец
пиеше много прясно козе мляко
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #11 -: Юни 02, 2010, 10:26:51 am »
Фуси, а как се храни, през устата или със сода, защото ако е със сонда, не трябва да има бобови (ципести) - запушва се. А супа топчета прави ли, според мен е вариант и е засищаща. За дядо му на мъжа ми правих пасиран банан с кисело мляко, лошото е че трябва веднага да се консумира. Направи и пиле фрикасе, кюфтета с бял сос, предполагам може спаначена супа (можеш предварително да свариш и пасираш спанака).
*
« Отговор #12 -: Юни 02, 2010, 11:04:57 am »
Мини, значи има надежда, а ... :(

Жената се храни през устата нормално... няма нужда от сонда, защото проблемът не е стомаха, а проходимостта на червата. Супа топчета е екстра идея...

Вчера се подседих и аз за белтъчния протеин - ще го направя. Имам от къде да купя истинско мляко!

Най-лошото в случая е, че докторите хем казват - "Давайте й каквото поиска, вече няма значение"  :( :(, хем "Внимавайте с храната, да не направите по-голяма беля"
В очакване ....
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #13 -: Юни 02, 2010, 11:23:14 am »
ох, Фуси
не искам да давам напразни надежди
при баба беше операция от рак на дебелото черво, тя извади късмет, че туморчето беше навътре
при нея анус претера си беше временно решение,трябваше да се даде време да зарастне мястото с изрязания тумор
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #14 -: Юни 02, 2010, 11:25:32 am »
Благодаря мила  :)
В очакване ....
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #15 -: Юни 02, 2010, 12:34:02 pm »
Фуси, може супа от тиквичка, картоф и морков - като я пасираш, става много вкусна.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #16 -: Юни 02, 2010, 12:50:12 pm »
една идея от мен, стига да няма някакви противопоказания при жената за конкретните храни - също съм имала няколко дни на течна и кашава храна, м/у храненията пиех шейкове - например банан, пудра захар (или мед вместо захарта), кисело мляко, заквасена сметана.
« Отговор #17 -: Юни 04, 2010, 14:31:41 pm »
При такива операций не се разрешават трудносмилаеми и газообразуващи храни-грах,боб,зеле,леща,царевица,гъби,люто,газирано,цитросови плодове и напитки,ядки,преки въглехидрати,тестени изделия,пържено.Готовите салами имат много подправки и също не се препоръчват.Оризът е добре да се замени с булгур,защото той си има свойството да запича.Банан може по малко,защото спада към по тежките плодове и също позапича.Супа топчета не е желателно-тежка е за червата.Разрешават всички печени и варени меса-риба,пилешко,телешко,патешко и т.н,печени или варени зеленчуци,домати и краставици ако са белени,картофи,пилешка супа,тиквички-печени,варена или на супа,млека,кивито ускорява перисталктиката,да не прекалява с ягоди и череши-тях може след известно време.Елда-та е добра за червата.По едно,две яйца в някое кремче от литър не пречат/при повече яйца се образуват повече газове/,домашна баница с едно яйце може.Месец след операцията не е нужно всичко да е пасирано.
*
« Отговор #18 -: Юни 04, 2010, 14:41:34 pm »
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

Баш аз - елдоманияка да забравя за тази божествена храна!!!
Безкрайно ти благодаря мила  :). Още сега отивам да купя
В очакване ....
« Отговор #19 -: Юни 07, 2010, 19:43:46 pm »
Fussi-ако отделя нормално стомата значи червата са проходими,кашавите храни са за периода на захранване след операцията,ако всичко е наред,може да си яде нормална храна-хората със стома не са по различни от другите.Важното е бабата да се чувства добре от поетата храна и да не са газообразуващи храните.Fresubin-a е калорийна напитка предназначена за сондово хранене,много е добра за изтощени болни,но тя разхлабва доста,също така от аптека-биогейм-са спортисти белтъчна напитка -за възстановяване на силите.Най важното е стомата да се сменя често и да се подсушава добре кожата ,да не мацерира,че после няма да може да се залепи нова.Успех