Дани, значи, тази генетична мутация не води автоматично до проблем, затова препоръчват изследване най-вече на хомоцистина, поне така чета по чужди сайтове. Май с възрастта било по-вероятно да се превърне в проблем.
Добре де, чудя се защо по всички чужди сайтове на всички дават освен фолиева, също В6 и В12??
Жалко наистина, че в Бг все още няма повече специалисти, човек да чуе и друго мнение.
Иначе, Лили, витамините са както следва: В6 - 50мг, за него пише да се пие с прекъсване, по едно или две на ден, и това било 2500% от препоръчителната дневна доза. Тъй като ми стана много интересно как 2500%, прочетох някои статии, че нормално 1.9мг се водела дневната необходима доза за бременни, но при определени ситуации се пиели повечко, даже повече от 50 мг.
В12 ми е в разфасовка 1000мкг и пише, че това е 100% от необходимата дневна доза и да се пият 1-2 на ден.
За дозите попрочетох колко съдържат комбинираните препарати, които всички пият с МТХФР, и реших да пия по 1 на ден от двете. Въпреки че В6 пиеха и по 200мг някои.
Не знам защо могат да се предозират, нали са водноразтворими (или не?) но специално на В6 пише да се правят прекъсвания, а на В12 - не.
Донесоха ми ги от Англия иначе и не са много евтини - около 30+ лева някъде за двете.
А Ковачева на мен пък ми каза, че В12 направо при бременност (можело), щото бил на инжекции и не бил удобен.
Хммм
Споделяйте моля ако се сдобиете с някаква друга информация.
Иначе, Дани, нивото на хомоцистина си е добре да си го знаеш за по-нататък, и след забременяване - а сега съм направила всичко възможно и не виждам смисъл да го изследвам - едва ли могат да ми увеличат дозата на фолиевата още, да кажем