Докторе, позволих си да ви притесня с лично съобщение, но не получих отговор. Позволявам си да го постна и тук и да уточня някои неща:
"Детето ми е на 2 годинки и 9 месеца (10 кг.). Направи почти последователно 2 бронхиолита, 1 остър отит на средното ухо, установиха алергичен ринит, а от 2 седмици само пиртъпяваме (без да лекуваме) силни коремни болки, които първоначално не бяха придружени с други симптоми. От 2 дена обаче вече сме температура, почти 39,5 градуса, сериозна диярия, но пък болките в коремчето спряха. При последното заболяване приемахме последователно черен въглен, капки Ентерокинд, Дуспаталин. В момента приема Дуспаталин (при болка - 1/2 хапче от 135 мг.), Ентерол (3х1/2 саше), Хидрасек (3х1 саше от 10 мг.), Суметролим (2х7мл.), Електролит на Хумана - 1 саше, разтворено в 250 мл. вода..
Тъй като 4-ма доктори не можаха да поставят диагноза на детето, включително бяха правени прегледи в Пирогов за остър корем и вмъкнати черва (б.о.) на своя глава аз дадох за изследване носен секрет, гърлен секрет, изпражнения за микробиология, стерилна урина, кръв. Не можахме да се справим със скоча (защото ака много често и често я мием), за ротавирус не съм давала материал, защото не повръщаме..
Днес станаха готови първите резултати от изследването на носен и гърлен секрет - изолираха пневмококи в носа, но доктора, назначил изследването е забравил да ни даде направление за антибиограма и тепърва предстои да се прави. Останалите изследвания ще станат готови следващата седмица. Кръвната картина показа леко завишени левкоцити в размер на 12, утайка - 12.
Като цяло въпросът ми е следния: Може ли да поставим Преванар на детето в момента или трябва първо да излекуваме пневмококите с АБ (доколкото съм запозната, ваксините се прилагат на здрави деца), според вас има ли връзка наличието на пневмокока с направените вече бронхиолити, отити и пр. и относно последното боледуване какво бихте ме посъветвали. Клиничната картина беше - 10 дни почти нетърпими болки в корема, без диярия, без температура, без повръщане. 3-4 дни видимо подобрение, наличие на апетит и липса на коремни болки и изведнъж 40 градуса температура и жестока диярия. Сега се сещам и, че по време на коремните болки един лимфен възел (шиен) се поду почти с размери 2х4 см. (понастоящем спадна).
Много съм притеснена да няма някакво вътрешно възпаление (възпалени лимфни възли) или нещо по-лошо (даже не смея да си помислям за лимфом) и притеснението ми се дължи на липсата на яснота в диагнозата, още повече, както споменах след многото прегледи от джипи-то, УНГ в Исул, скенер в Пирогов и раздуване на червата, ехо на коремни органи и пр. Диагноза няма!
Лекуваме коремни болки, в момента вече диярия и температура. Всъщност нищо не лекуваме, защото не знаем причината - само притъпяваме резултатите.
Какво ще ме посъветвате?
"
Към днешна дата детето е с изолирани пневмококи и салмонела. По стечнение на обстоятелствата се оказа, че антибиограмата на салмонелозата е позволила приема на бисептол и както се вижда по-горе, детето ми приема Суметролим вече 9 дни.
В понеделник следва да дадем материал за изследване всички, които сме имали контакт с хигиената на дъщря ми.
Искам да ви попитам каквомислите за назначеното лечение (Суметролим 2х7мл.), необходимо ли е да се пие втора опаковка и да се продължава още това лечение, каква диета да спазваме и изобщо какво да правим с тези две изолирании бактерии в носа и в изпражненията!?
Много съм притеснена!