0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Пацентки на клиника Малинов / Надежда -тема 5
« Отговор #920 -: Декември 17, 2010, 16:41:50 pm »
в повечето случаи само половината от успешно развиващите се на ден 3 ембриони преживяват в изкуствена хранителна среда до ден 5. При 10% от случаите няма нито един преживял ембрион.

Основният процент не е заради изкуствената хранителна среда (в напредналите клиники, не коментираме тези, при които процесът не е усъвършенстван), а заради прекъсване в развитието на ембриона, което би настъпило при всички случаи - недозрелите Я, проява на хромозомни аномалии, ембрионите с нисък потенциал. Просто като се върнат в организма на 3-ти ден, този процес остава невидим.

Отделно от това замразяване на бластоцисти е с по-нисък процент успеваемост, поради по-големия брой клетки, в сравнение с ранните ембриони на фаза 6-8 клетки.

yoto, странно, аз бях чела точно обратното, в статия на един американски лекар. Той твърдеше, че работи само с бластоцисти и връща само по 1. На 5 ден определят този, който ще върнат, като трансферът става на 5 или 6-ти ден, според това, кога бластоциста покаже признаци, че скоро ще се отдели зона пелуцида (дано го изписвам правилно?!), а замразяват останалите на 5-ти ден, при което получавали много висок % преживяемост. Той превеждаше сравнения и за трансферите, и за замразяването на 3 и 5 ден и твърдеше, че имали много опит и с двете, затова в последните години решили да работят само с бластоцисти.

Редактирам си поста:
Горното, което написах, е вярно, но сега намерих такова мнение, за което говори yoto - че бластоциста се замразява по-лошо от ембрион на по-ранна фаза. Явно и за това има противоречия.. :)

Обикновено трансфер на 5-ти ден се препоръчва когато има голям брой ембриони (напр. над 10), и при по-млади пациенти.

Е, за това вече от личен опит мога да кажа, че не е така :D
Определено не съм млада пациентка и имах само 6 ембриона, но ми ги отгледаха с добро качество до 5-ти ден (1 отпадна). Въпрос на избор на клиниката. Резултатът не е важен, защото при мен влияят други фактори и аз не мога да съм база за сравнение, кой метод е по-добър.

Имам предвид само, че в България битуват много теории за бластоцистния трансфер, които не са съвсем основателни. Дали не обслужват удобството на клиниките, да връщат на 3-ти ден? По-лено, по-евтино и с по-малко рискове. Не мога поне да не си помисля за тези неща....
« Последна редакция: Декември 17, 2010, 18:11:09 pm от plumeria »

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
« Отговор #921 -: Декември 17, 2010, 19:01:33 pm »
Момичета, искам да попитам за имунологичните изследвания нещо. Има ли значение здравословното състояние в момента, когато се правят? Аз сама си предположих, че трябва да си съвсем здрав, за да не повлияе това на резултатите. Да ни си прекарал скоро грип или някакви други инфекции. За друго не се сещам да влияе. Така ли е ?
*

mira_mimi

• 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
« Отговор #922 -: Декември 17, 2010, 19:06:37 pm »
Знам че не трябва да си болна или скоро боледувала и пила АБ, проблем със зибите и ...
*
« Отговор #923 -: Декември 17, 2010, 19:22:16 pm »
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=544&Itemid=26

Това мен лично много ме е впечатлило!
И все пак приемам, че всяка клиника си има мнение по въпроса и собствени наблюдения и подход!
„Ние се раждаме в света на природата.
Второто ни раждане е в света на духа."

« Отговор #924 -: Декември 17, 2010, 20:02:41 pm »
Ще се включа и аз.Имам 2 опита в друга клиника.Първия път имах 9 Я,оставихме ги до бластоцист,към 4 ден забавиха деленето и трансфера беше на 6 ден на 3 ембриона.Втори опит,само 3 Я,остана само 1,трансфер на 5 ден.Колкото и да настоявах за трансфер на 3 ден,защото бяха малко,док каза,че ще чакаме,за да видим дали ще се развият добре,това било покказател за качеството и ще знаем къде грешим.И двата опита бяха неуспешни.
« Отговор #925 -: Декември 17, 2010, 22:37:50 pm »
И аз щях да кажа, че съм чела същото - че бластоцисти по-трудно преживяват размразяването.

plumeria много точно е описала плюсовете и минусите на чакането до 5-ти ден.

За мен лично - встрани от всякакви медицински аргументи - чакане до бластоцист (независимо от това, че се практикува в някои клиники), когато има по-малко от 10 ембриона е безсмислено. Предвид факта, че средно оцеляват 50%, а на трети ден обикновено може да се прецени кои ембриони няма да издържат още 2 дни, за мен е безсмислено да се рискува. Както сме отбелязвали неведнъж - историята познава случаи на забременяване с не дотам добри ембриони, когато са върнати на 2-ри или 3-ти ден, но няма такива случаи, когато не са върнати ембриони (примерно, защото са спрели развитието си преди 5-ти ден).

Друг е въпросът, че при 1-2 добри трансфера на 3-ти ден и липса на имплантация, може би лекарите имат причина да изчакат до 5-ти ден, за да проверят качеството на яйцеклетките... Не че е гаранция - аз съм имала ембриони, стигнали до стадий бластоцист при много високо ЛХ в деня на прегнила - това скапва тотално качеството на яйцеклетките и предварително обрича опита на неуспех в много голяма част от случаите, но по ирония на съдбата, точно тогава ми върнаха 3 бластоциста. Дори се спомена потенциалната опасност от редукция (не в клиника "Надежда", държа да отбележа!!!).
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
« Отговор #926 -: Декември 17, 2010, 22:44:52 pm »
Момичета,имам един такъв въпрос.Знам че д-р Стаменов има пациенти от чужбина.Това ,което ме вълнува, някоя от вас знае ли как протича комуникацията.Може ли да има имейл кореспонденция за първоначална консултация.Записването на час как става иииии дали познавате някой,който живее в Европа или друг континент,който да не е имал успех навън ,а в Надежда да са му върнали усмивката
« Отговор #927 -: Декември 18, 2010, 09:51:19 am »
didon, мисля, че и по телефона става, само че не знам колко от секретарките владеят английски. Докторът със сигурност владее. На сайта има и имейл за контакт. Иначе имаше една история в стаята, където се подготвях за пункция, в която се разказваше точно такава случка - 5 или 6 опита в САЩ, неуспешни и накрая успех в "Надежда". Много вероятно да има и други такива истории.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

« Отговор #928 -: Декември 18, 2010, 11:43:33 am »
И аз щях да кажа, че съм чела същото - че бластоцисти по-трудно преживяват размразяването.

plumeria много точно е описала плюсовете и минусите на чакането до 5-ти ден.

За мен лично - встрани от всякакви медицински аргументи - чакане до бластоцист (независимо от това, че се практикува в някои клиники), когато има по-малко от 10 ембриона е безсмислено. Предвид факта, че средно оцеляват 50%, а на трети ден обикновено може да се прецени кои ембриони няма да издържат още 2 дни, за мен е безсмислено да се рискува. Както сме отбелязвали неведнъж - историята познава случаи на забременяване с не дотам добри ембриони, когато са върнати на 2-ри или 3-ти ден, но няма такива случаи, когато не са върнати ембриони (примерно, защото са спрели развитието си преди 5-ти ден).

Друг е въпросът, че при 1-2 добри трансфера на 3-ти ден и липса на имплантация, може би лекарите имат причина да изчакат до 5-ти ден, за да проверят качеството на яйцеклетките... Не че е гаранция - аз съм имала ембриони, стигнали до стадий бластоцист при много високо ЛХ в деня на прегнила - това скапва тотално качеството на яйцеклетките и предварително обрича опита на неуспех в много голяма част от случаите, но по ирония на съдбата, точно тогава ми върнаха 3 бластоциста. Дори се спомена потенциалната опасност от редукция (не в клиника "Надежда", държа да отбележа!!!).
Критерии за отглеждане на бластоцисти е 5 или повече добре изглеждащи ембриона на 3 ден, при по-малко си е жив екперимент, но и не е безмислено да са повече от 10. При добра технология на криопрезервация / замразяване/ и стриктен критерии за пригодността на бластоцистите за замразяване , след размразяване не се наблюдават разлики в преживяемостта при 3 и 5 дневни ембриони.
« Отговор #929 -: Декември 18, 2010, 14:23:07 pm »
шматка, казала съм, че за мен лично чакане до 5-ти ден при по-малко от 10 ембриона и безсмислено. Това мнение съм си изградила в резултат на много четене по въпроса и за моя конкретен случай.

« Отговор #930 -: Декември 18, 2010, 18:36:35 pm »
Didon,zdravei,az sum jivqla v Ispañia i tam me operiraha i tam napravih tri opita invitro nespolu4livi,tuk v Bulgariq sega mi beshe purviq opit v klinika "Nadejda" i spolu4liv.IZVINQVAM SE ZA LATINITSATA :oops:
« Отговор #931 -: Декември 18, 2010, 20:17:50 pm »
Аз живея във Франция, но изобщо не съм се интересувала тук как са нещата, защото когато дойдох, вече бях пациентка на д-р Стаменов. Втори опит - успешно.
*
« Отговор #932 -: Декември 18, 2010, 20:46:28 pm »
Момичета,колко ме радвате с постовете... :)
Давате кураж на мои най-близки хора
*
« Отговор #933 -: Декември 19, 2010, 17:13:22 pm »
Аз също съм с трансфер на 3 ден и беше успешен от първия път.
Така,че и тази статия не знам доколко е вярна.
*
« Отговор #934 -: Декември 19, 2010, 20:02:21 pm »
Ааааа - не си мислете, че ще намерим верния отговор. Може би такъв няма.
Май най-важно е да вярваме на лекарите си - те знаят по-добре от нас!!!
„Ние се раждаме в света на природата.
Второто ни раждане е в света на духа."

« Отговор #935 -: Декември 19, 2010, 20:49:17 pm »
най-важно е да вярваме на лекарите си - те знаят по-добре от нас!!!
И аз съм на това мнение!

Има три неща, които възрастните могат да научат от децата:
~ да бъдат радостни без повод;
~ винаги да са заети с нещо;
~ да се стремят с всички сили към това, което желаят;
(Паулу Коелю)

‎"Случва се нещото, в което наистина вярвате.
А вярата е нещото, което го кара да се случи."
« Отговор #936 -: Декември 20, 2010, 15:25:17 pm »
Звъня днес за час за януари месец и отсреща секретаря: "Уведомяваме ви, че от 15,12,- 06,01,2011 година клиниката е във ваканция. За часове се обадете след 6.01.2010 г. Весели празници!"...
Ами сега?!?! :)

"Бъди благодарен за това, което имаш. Накрая ще имаш повече.
Ако се концентрираш върху това, което нямаш, никога няма да имаш достатъчно."
*
« Отговор #937 -: Декември 20, 2010, 15:29:14 pm »
Значи може би работят от 6 януари, не от 10?
« Отговор #938 -: Декември 20, 2010, 15:31:42 pm »
Ами това казва секретаря..
Ще чакаме януари и ще се надяваме да има свободни часове...

"Бъди благодарен за това, което имаш. Накрая ще имаш повече.
Ако се концентрираш върху това, което нямаш, никога няма да имаш достатъчно."
« Отговор #939 -: Декември 20, 2010, 17:50:47 pm »
Ха ха, момичета-кокичета, радвам се за всички вас, които имате успешен трансфер от първия път и съм сигурна, че и на 3-ти и на 5-ти ден да беше, той пак щеше да ви е успешен. Т.е. имате пълно право да се доверявате безрезервно на лекрите си и да вярвате, че вашият ден на трансфера е абсолютно правилният. :wink:  Съмненията са за тези, като мен, на които им се налага да нищят темата, не само от любознателност... :(

Вярно е, че един ембрион с добър потенциал и в матката, и в епруветката, все ще преживее успешно. Него няма да го мислим. :wink: Чакането до бластоцист е за тези, които уж изглеждат идеални, но не водят до бременност. За тях връщането на 3-ти ден е малко "заравяне на главата в пясъка", защото при доста голям процент пациентки, ембрионите си достигат 3-я ден. Докато при наблюдение до 5-ти ден, те преминават през още една критична фаза на развитие и може да се разбере повече за потенциалът им и да се търсят изводи. В този смисъл, аз лично предпочитам "експериментът" да се направи видимо и да знам резултатът му, отколкото да скрият "чудесни" ембриони в тялото ми и после дружно да се чудим, защо не е станало - дали те не се развиват или имам друг проблем с импалнтацията.

Освен това, не е точно, че на 3-ти ден личи, кои ще оцелеят. Има такива, които в ранното делене са много добри на вид, но после забавят или спират развитието си. При 2-3 ембриона със сходен вид, едва ли човешкото око може да определи, кой ще е оцеляващият. Т.е. пак има смисъл да се изчака още 2 дни.

Всики тези теории ги развивам с уговорката, че клиниката е съвсем сигурна в отглеждането на бластоцисти. Ако не съм уверена, че знаят какво правят, предпочитам наистина да не експериментираме и да си ги прибирам навреме :D

Ще се включа и аз.Имам 2 опита в друга клиника.Първия път имах 9 Я,оставихме ги до бластоцист,към 4 ден забавиха деленето и трансфера беше на 6 ден на 3 ембриона.Втори опит,само 3 Я,остана само 1,трансфер на 5 ден.Колкото и да настоявах за трансфер на 3 ден,защото бяха малко,док каза,че ще чакаме,за да видим дали ще се развият добре,това било покказател за качеството и ще знаем къде грешим.И двата опита бяха неуспешни.

Ceci, това в клиника в България ли е или в чужда клиника? И имате ли някаква диагноза или се водиш с неизяснен?

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.