в повечето случаи само половината от успешно развиващите се на ден 3 ембриони преживяват в изкуствена хранителна среда до ден 5. При 10% от случаите няма нито един преживял ембрион.
Основният процент не е заради изкуствената хранителна среда (в напредналите клиники, не коментираме тези, при които процесът не е усъвършенстван), а заради прекъсване в развитието на ембриона, което би настъпило при всички случаи - недозрелите Я, проява на хромозомни аномалии, ембрионите с нисък потенциал. Просто като се върнат в организма на 3-ти ден, този процес остава невидим.
Отделно от това замразяване на бластоцисти е с по-нисък процент успеваемост, поради по-големия брой клетки, в сравнение с ранните ембриони на фаза 6-8 клетки.
yoto, странно, аз бях чела точно обратното, в статия на един американски лекар. Той твърдеше, че работи само с бластоцисти и връща само по 1. На 5 ден определят този, който ще върнат, като трансферът става на 5 или 6-ти ден, според това, кога бластоциста покаже признаци, че скоро ще се отдели зона пелуцида (дано го изписвам правилно?!), а замразяват останалите на 5-ти ден, при което получавали много висок % преживяемост. Той превеждаше сравнения и за трансферите, и за замразяването на 3 и 5 ден и твърдеше, че имали много опит и с двете, затова в последните години решили да работят само с бластоцисти.
Редактирам си поста:
Горното, което написах, е вярно, но сега намерих такова мнение, за което говори
yoto - че бластоциста се замразява по-лошо от ембрион на по-ранна фаза. Явно и за това има противоречия..
Обикновено трансфер на 5-ти ден се препоръчва когато има голям брой ембриони (напр. над 10), и при по-млади пациенти.
Е, за това вече от личен опит мога да кажа, че не е така
Определено не съм млада пациентка и имах само 6 ембриона, но ми ги отгледаха с добро качество до 5-ти ден (1 отпадна). Въпрос на избор на клиниката. Резултатът не е важен, защото при мен влияят други фактори и аз не мога да съм база за сравнение, кой метод е по-добър.
Имам предвид само, че в България битуват много теории за бластоцистния трансфер, които не са съвсем основателни. Дали не обслужват удобството на клиниките, да връщат на 3-ти ден? По-лено, по-евтино и с по-малко рискове. Не мога поне да не си помисля за тези неща....