0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

pepsinka

Ще се пръсна от притеснение....
« -: Май 19, 2006, 10:50:16 am »
Моля ви за съвет,защото ше полудея....Последната ми менстурация беше на 20.04.На 07.05 с приятеля ми решихме да не се пазим и той свърши в мен,тъй като искаме бебе.5 дена след това трябваше да ми дойдеи,тъй като трябваше да ми правят иригография(ренгеново облъчване)аз го направих 1 ден преди цикъла на 12.05.От акта са минали 4 дни,а мен ми облъчиха коремната област.Гинеколога ми каза че е много опасно,тъй като може някоя клетка да мутира и бебето да е с аномалии,а другия вариянт е аборт веднага с вакум.Незнам какво да правя???Възможно ли е наистина за толкова малко време от акта да се е обрзувало бебето и да му повлияят тези снимки????Гинеколкога не ми е познат,а случаен.Лекаря който ме лекува ме изпрати при него,защото работели заедно в частния му кабинет.Мога ли да му вярвам???Наистина четох че не е добре да се облъчва по време на бременност,но ако запазя детето дали наистина ще е увредено???А аборт с вакум боли ли???Как протича процедурата,може ли пак да имам деца???Много съм притеснена,моля да  ми помогнете със савети...Благодаря!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #1 -: Май 19, 2006, 10:57:14 am »
чакай малко сега... ти бременна ли си все пак или само си мислиш, че евентуално може да е станало бебе?
от постинга ти не става ясно това...
ако не си още бременна, не бързай да оплакваш нероден Петко, а кротко изчакай мензиса.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #2 -: Май 19, 2006, 11:00:37 am »
Рентгеновите снимки по време на бременност са забранени.

Още ли не ти е дошло? На 12-ти трябваше да ти дойде, днес е 19, още нищо ли не е дошло? Зна4и излиза, 4е си с цикъл от 22 дена и че си вече с 7 дни закъснение? Тест за бременност направи ли?

НАПРАВИ СИ ТЕСТ ЗА БРЕМЕННОСТ, за да разбереш дали си бременна.
От там нататък се притеснявай за аборти и чудеса.

22 дни цикъл е малко късичък цикъл. Нормалното е около 28 дни. Лекарят ти какво казва по този въпрос?

И един съвет: след като правите опити за бебе:
1. приемай фолиева киселина
2. погрижи се за общото си здраве-добра храна, малко гимнастика, не се излагай на риск повече със снимки и т.н.
Alexandra
*

pepsinka

« Отговор #3 -: Май 19, 2006, 11:12:29 am »
Направих си 2 теста.На 15 и16.05.И двата са положителни.Вчера бях на гинеколког и той ми каза за аномалийте,аз не съм знаела че нетрябва да се правят ренгенови снимки.
*
« Отговор #4 -: Май 19, 2006, 11:21:25 am »
Значи си бременна.
Ами да, за съжаление е така, рентгенът е доста опасен.
Можеш да избираш: да си запазиш бебето и да си понесеш отговорността.
Можеш и да направиш аборт. Слагат упойка, не боли, но ще го помниш завинаги, душата боли много. Сигурно си млада, след 3-4 месеца пак ще опитате за бебе и вече ще се пазиш много.

Рентгенолозите не са ли длъжни да предупреждават пациентките преди снимка: да ги питат дали има възможност да са бременни и да им кажат до края на месеца да не правят опит за бебе след снимката? Мен зъболекарят за снимка на зъбите винаги ме пита: бременна ли си? Ако са длъжни, можеш да го съдиш евентуално, за да не става така с други момичета. :(
Alexandra
« Отговор #5 -: Май 19, 2006, 11:22:38 am »
И аз съм възмутена, че не питат. Мен така ми снимаха коляното преди време и не ме питаха, ама хайде коляно пак не е толкова страшно, но корем! :!:
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #6 -: Май 19, 2006, 11:28:03 am »
Хм. Има ли правило или няма при рентгенолозите? Преди 2 години ми правиха снимка на ръката и не ме питаха. След това след година още една снимка на ръката, пак не ме питаха. И двата случая-в България. В Чехия-и ревматологът ме пита и забрани снимката на ръката, защото бях във втори месец, и зъболекарят пита за снимка на зъбите без да съм бременна. Не плЮя, просто питам. Иска ми се с никое друго момиче да не става така. :(
Alexandra
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #7 -: Май 19, 2006, 11:34:50 am »
Есента ми правиха два рентгена на коремната област. Нито веднъж не ме попитаха - нито личната, която ме прати на хирург с мнение за рентген, нито хирурга, нито ренгеноложките (2 броя), нито сестрата, която ми записа час. Аз знаех предварително за възможните усложнения и този месец се пазехме. Но пък навсякъде имаше големи и цветни информационни табла - дори и да не си чувал преди, от тях може да се информираш кога облъчването е опасно... Говоря за районна поликлиника.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
« Отговор #8 -: Май 19, 2006, 11:50:28 am »
Това с таблата е добре, но аз преди година в Ортопедична болница-София не видях, нито пък преди това в поликлиниката в моя град. Е бива, според мен, в тази криза за български бебета като видят жена в детеродна възраст да я питат предварително. Точно 10 секунди отнема въпросът! Ако има възможност, да се отложи снимката за по-нататък. Ето-сакатлъкът е пред очите ни. Момичето ще го помни завинаги.  :(
Alexandra
*
« Отговор #9 -: Май 19, 2006, 11:54:13 am »
Пепси,мила,по моите изчисления,бременността ти е била в 4-ти ден от зачеването(ако не си забременяла по-рано без да знаеш).Без да твърдя,че съм компетентна,искам временно да те успокоя докато се консултираш съ специалист.
 От това,което съм чела в "аз съм бременна" на М.К.Дьолае-забранява се рентген,но това е от втора седмица нататък.(не съм сигурна,че не вреди и преди това,но много ми се иска да е така.)
 После-за цветната снимка(където се използва рентген и контрастни в-во) : " Възможно е ранна бременност да бъде изложена на радиация.Ранното излагане няма да има никакъв ефект или помятане.Не са известни каквито и да било мутации причинени от радиационното излагане в това ниво на ранна бременност.Пациентите тествани преди 21-я ден от цикъла е вероятно да нямат позитивен тест дори да са бременни.Тъй като няма „перфектни” тестове, които напълно да отхвърлят бременност,винаги ще има малък риск.Необходимо е тези неща да се уточнят преди заплануваната цветна снимка (поради което по принцип процедурата се прави в първата част на цикъла преди овулация-за да няма риск от евентуална бременност).
 Не че твоето е било цветна снимка,ама ако е вярна тази логика,би трябвало шансовете да са на страната на твоето бебе.Дано малко да съм те успокоила.Пиши какво смятат специалистиите.Късмет!
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #10 -: Май 19, 2006, 12:04:51 pm »
НАРЕДБА № 30 от 31.10.2005 г. за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване
http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi/110449.html

Цитат
Чл. 11.  (1) Медицинското облъчване по чл. 2, т. 1 се извършва с писменото съгласие на пациента.
   (2) Лекарят или стоматологът, който провежда медицинското облъчване, е длъжен да информира пациента за радиологичната процедура и за възможната вреда от облъчването, както и за риска при отказ от процедурата.
Чл. 13.  Ръководителят на лечебното заведение осигурява на видно място пред кабинета:
   1.  информация за пациентите за провежданите диагностични изследвания и/или терапевтични процедури и за риска от облъчването;
   2.  предупреждение към жените, на които предстои процедура с медицинско облъчване, да информират лицата по чл. 9, ал. 1 за евентуална бременност или кърмене.
Чл. 14.  (1) Диагностични изследвания и терапевтични процедури с използване на йонизиращи лъчения на бременни жени се извършват само в случаи, когато животът и здравето им са сериозно застрашени.
   (2) При предписване на медицинско облъчване на жени в репродуктивна възраст предписващият лекар или стоматолог е длъжен да се осведоми дали жената не е бременна, като впише в направлението датата на последния месечен цикъл.
   (3) В спешни случаи, когато бременност не може да се изключи, предписващият диагностично изследване писмено обосновава в направлението неотложността за извършване на медицинското облъчване.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

pepsinka

« Отговор #11 -: Май 19, 2006, 12:15:40 pm »
Наистина никой не ме пита дали съм бременна.А тъй като беше предния ден преди да ми дойде,изобщо не предположих че мога да съм забременяла от един път.Млада съм,на 26г и много искахме бебе,радоста ни беше огромна,до вчера,когато гинеколкога ме поля с вряла вода..Аз също съм чела че през първата седмица плода дефакто няма още връзка с организма на майката,но гинеколкога каза че той тъкмо сега тръгвал и някоя клетка може да мутира......Гинеколкога е д-р Илиев от Шейново,ако някой има отзиви за него,ще съм благодарна да сподели.....
*
« Отговор #12 -: Май 19, 2006, 12:56:32 pm »
Мила,щом дилемата ти е:да правиш аборт,или да задържиш бебето,това е много отговорно и е добре да се консултираш и с друг специалист(добър),да си прецениш какви са рисковете от единия и от другия вариант.Ние не можем да те посъветваме какво да предприемеш,защото е наистина много голяма отговорност.
 Не се отчайвай!
« Отговор #13 -: Май 19, 2006, 13:14:45 pm »
pepsinka ,по-добре се консултирай и с друг лекар,така съпоставяйки няколко мнения ще можеш да вземеш решение.А и знай,че каквото и да решиш ще е правилното.Няма да ти е лесно,но преди да предприемеш нещо,се увери ,че си изчерпала всичките си възможности.Успех,и ни кажи как се развиват събитията около теб.
*
« Отговор #14 -: Май 19, 2006, 13:18:09 pm »
Хрумна ми следната мисъл: След като в толкова ранна бременност-4-ти ден е възможно клетките да мутират,то тогава би следвало,че и без бременност всички яйцеклетки от яйчниковия резерв могат да мутират при рентген,а никъде не съм чувала подобни твърдения...?
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #15 -: Май 19, 2006, 18:45:10 pm »
Mиличка най добре направи още една консунсултация!но крайно решение си остава само твое!!!Успех!!!!
« Отговор #16 -: Май 19, 2006, 20:45:27 pm »
Мила,доколкото знам ако в толкова ранна дата от бременността настъпят
мутации които са опасни бременността се прекратява от самосебе си по време на
нормалното време за менструация.Щом продължава да се развива нормално е
много вероятно да не е повлияло.Друг е въпроса ако облъчването стане по-късно,когато
някои органи вече се оформят - тогава може да стане увреждане,но плодът все-пак да е жизнеспособен.Затова се консултирай внимателно и то с добри лекари,а не с кварталния
 гинеколог.Например в клиника по репродуктивна медицина и при рентгенолог и то не при
 един лекар.
Не се паникьосвай - имаш време за аборт.Може доктора да проследи
дали се развива нормално бебето и след 1 месец да прецени.
Пожелавам ти успех и всичко да е добре!
*
« Отговор #17 -: Май 20, 2006, 19:49:42 pm »
Pepsinka,

без да съм на 100% сигурна, че е така, съм чувала че за бебето е най-опасен периода между 21 и 60 ден от зачеването. Ти не си била в този период. Ако решиш да задържиш бебето, просто до 20 седмица направи фетална морфолгия при някой добър специалист. Аз лично ходих при доц. Томова и тя твърди, че вижда всички органи на екрана. Ако всичко е наред няма от какво да се притесняваш, а ако не - можеш да прекъснеш бременността. Късмет!

« Отговор #18 -: Май 20, 2006, 22:57:35 pm »
Толкова много ти съчувствам и така ме е яд на всички тези СПЕЦИАЛИСТИ.Безотговорни до престъпление.
Мисля,без да съм компетентна,че всичко ще е наред.
Ако има нещо,организмът ще го изхвърли.Но все пак се консултирай със специалисти.Макар че този проблем едва ли е добре изследван.Направи това,което вътрешното ти чувство подскаже.
« Отговор #19 -: Май 21, 2006, 00:45:37 am »
И аз да се изкажа, пир такова малко закъснение май имаше и друг вариант, с някви инжекции за прекъсване на бремеността, още в понеделник се консултирай с още един лекар и ако се налага действай.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]