0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бяла вдлъбната черта
« -: Май 20, 2006, 14:32:23 pm »
Здравейте!Искам да споделя и моя проблем.Днес ми е 6 ден закъснение,а в последните 8-9 месеца М ми е редовен.Вчера правих тест UNI MARK  и почти веднага се появи бяла вдлъбната черта,която след време леекичко се оцвети.След това бях на вагинален ехограф.Лекарката видя лигавица 8,5 мм ,някаква точка в матката,която и приличала на много ранна бременност и фоликул 15 мм в единия яйчник.Според нея съм пред овулация, а точката може би била артефакт,но все пак ме вика отново в понеделник.Днес отново правих тест ,ама друга марка-Clear, и пак се появи бяла вдлъбната черта.Вие какво мислите?
*
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #1 -: Май 20, 2006, 14:43:23 pm »
Така както го описваш-май е изпарителната линия-там, където трябва да е чертичката за бременност.Но обикновено тя се вижда часове след като е престоял теста.Много момичета се лъжат по нея за наличие на бременност.А каква е тази късна овулация според твоята лекарка?Нали имаш 6 дена закъснение?
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #2 -: Май 20, 2006, 16:01:29 pm »
Благодаря,Тите!Сигурно е изпарителна чертичка,независимо,че се появи почти веднага.
А за овулацията-този месец явно ми се разбъркаха хормоните-на 10 ден имах прокапване за 2 дни,после спря за около 5-6 дни и след това отново кафеникаво прокапване ,което продължи окоро седмица.На 13 ден,притеснена от прокапването,правих ехо-лигавица 6 мм и докторът каза,че е ановулаторен цикъл.Това е.
*
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #3 -: Май 20, 2006, 16:54:32 pm »
Какво означава "артефакт" в гинекологията? :?:

Гост, защо не си попълниш данните в календар, за да ни е по-лесно да ти дадем съвет и да ти обясним нещо?

За вдлъбнатите чертички нищо не мога да кажа. Не съм попадала на такова явление. Купи си хубав, качесвтен тест за бременност.
Alexandra
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #4 -: Май 20, 2006, 17:47:04 pm »
Благодаря,Марие,за отговора.
Доколкото разбирам,UNI MARK и Clear-test не са качествени тестове за бременност.Аз мислех,че са добри,като съдех по цената.Можете ли да ми препоръчате качествени тестове за бременност,защото не мога да чакам до понеделник?
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #5 -: Май 20, 2006, 17:56:34 pm »
Clear View е хубав тест. Не във всяка аптека го има, но можеш да го поръчаш от Данет. Стискам палци за ДВЕ сини черти!
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #6 -: Май 20, 2006, 18:00:33 pm »
Цитат на: little_rabbit
Clear View е хубав тест. Не във всяка аптека го има, но можеш да го поръчаш от Данет. Стискам палци за ДВЕ сини черти!

Мерси,малко зайче! :D
*

Anonymous

Бяла вдлъбната черта
« Отговор #7 -: Май 20, 2006, 19:30:43 pm »
Какво означава "артефакт" в гинекологията?

Правилния въпрос е Какво означава артефакт в образната диагностика.

Лъча се пречупва по такъв начин, че дава измамлив образ и прилича на "нещо", което всъщност го няма. На двуизмерен общо взето се следи за сенки и отражения от образи /май така беше/ .  Бе общо взето зависи от качеството на ехографа, трансдюсера с колко херца е , разделителната способност на монитора и разбира се въображението на лекаря, който гледа , както и знанията на същия .

Щом има съмнение за артефакт, може и да няма бременност.
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #8 -: Май 20, 2006, 22:30:39 pm »
Благодаря,Госте,за хубавото обяснение.
И аз самата мисля,че няма бременност.Надявам се сега на този фоликул 15 мм, а и лекарката ми каза да действаме.Дано!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #9 -: Май 21, 2006, 06:31:38 am »
Цитат на: Anonymous

с две думи - когато лекарят не знае какво вижда, обявява го за артефакт!  :lol:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #10 -: Май 21, 2006, 11:59:45 am »
Цитат на: jam

Глупости. Артефакт в образната диагностика може да се дължи на неправилно връщане на лъча в дадена пътечка, което да имитира нещо (в случая бременност), а всъщност да се дължи на износване или дефект на трансдюсера в една определена точка.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

jam

• *
  • 14924
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #11 -: Май 21, 2006, 13:01:43 pm »
Цитат на: Meli
Цитат на: jam

Глупости. Артефакт в образната диагностика може да се дължи на неправилно връщане на лъча в дадена пътечка, което да имитира нещо (в случая бременност), а всъщност да се дължи на износване или дефект на трансдюсера в една определена точка.

ох, откога ме сърбят ръчичките да поспорим...

ключовата дума тук е МОЖЕ. може да се дължи, но може и да не се дължи. както знаем от латинския, артефакт означава нещо, чието място не е там, където го виждаме. ние не знаем точната причина за неговата поява там - затова и го обявяваме за артефакт!
ако знаехме със сигурност, че се дължи на износване или дефект на трансдюсера, така и щяхме да кажем на пациентката, нали? а нямаше да й казваме, че не знаем какво е това и вероятно е някакъв артефакт.
самият израз "артефакт" предполага неувереност. това не е обидно...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #12 -: Май 21, 2006, 13:02:53 pm »
Не е така. Артефакт означава, че нещо е там, където не му е мястото.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

jam

• *
  • 14924
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #13 -: Май 21, 2006, 13:03:48 pm »
Цитат на: Meli
Не е така. Артефакт означава, че нещо е там, където не му е мястото.

е аз ко казах бе, душата???  :lol:

виждаме дренка в матката - не й е там мястото, артефакт!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #14 -: Май 21, 2006, 13:10:51 pm »
Мдам, но знам какво е това, което виждам. То е артефакт, не е като да е нещо, което виждам и не знам какво е - тогава ще е патология (в конкретния случай може да е полип, кухо яйце, съсирек), която не разбирам и ще трябва да уточня. Т.е. обявяването на нещо за артефакт предполага, че разбирам какво е.

Димитър Кудоглу
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Бяла вдлъбната черта
« Отговор #15 -: Май 21, 2006, 13:19:01 pm »
Причини за артефакт
Извън спора е, само за инфо.