Точка 5 от първа страница и на мен ми беше проблем, може би най-сериозният в несериозно кратката ми борба за дете (не се класирам за жена със стерилитет, според Зарина очевидно - 7 години, 6 завършени опита ин-витро, 3 инсеминации и няколко започнати, но недовършени процедури
). Не знам защо, може би мъжете по друг начин преживяват тези моменти, а и през цялото време аз бях "водещата" фигура в начинанието. При мен беше проблемът, аз се занимавах с болници, изследвания и т.н. В някакъв момент прецених, че просто трябва да приема това отношение към нещата, защото изискването на нещо различно като реакция от страна на мъжа ми, просто щеше да нажежи атмосферата. Повтарях си, че ме обича, че прави хиляди други неща, които са важни за мен и влага много в нашата връзка, грижи се за мен и като цяло е най-добрият мъж, който съм се надявала да срещна. Преминахме през това и се радвам, че съхранихме семейството си.
Не съм чела много внимателно всички изказвания, но нещо, което много ми помогна, беше книгата на д-р Малпани, която превеждахме с други момичета от форума - на мен се паднаха някои глави третиращи проблема за Решението с главно "Р": кога да спрем, кога да прекратим борбата и да решим, че ще живеем щастливо без дете? Самият факт, че започнах да мисля по този въпрос, ме накара да се почувствам свободна. Не съм си поставяла краен срок към този момент, всичко беше много абстрактно, но в главата ми започваше да се оформя идеята, че не мога да продължавам вечно така. Впоследствие нещата започнаха да придобиват по-ясни очертания и вече имах краен срок - трябваше до 1 година да реша кога ще спра. Не се наложи да стигам до там, но знам, че се почувствах по-добре.
Друго нещо, което също ми помогна, беше да изхвърля една приятелка от живота си. Целият негативизъм, с който ме зареждаше, вината, която ми вменяваше с изказвания от сорта "Сама си го правиш, защото много си се фиксирала върху този проблем. Сама си си запушила тръбите - това е психосоматично" и т.н., ме смазваха. Колкото и да си мислим, че не ни влияят, подобни изказвания ни натоварват ужасно.
Наистина, всеки трябва да намери своя път, но мисля, че темата е много полезна.