Здравейте, понеже напоследък тук обсъждаме права и социални придобивки, да споделя и аз какво ми се случи днес. Не зная на колко от списващите и четящите тук децата им имат право на детски надбавки, но днес на моето дете беше отказана тази привилегия. Оказва се, че учителска заплата + инвалидна пенсия+130лв (заплата на съпруга ми - мин.заплата на 4 часа работен ден) в България е висок доход. Явно дохода е изчислен така, че тези детски надбавки да се взимат само от хора, които не ходят на работа, не плащат данъци и не допринасят по никакъв начин за хазната на държавата, а само се възползват от нея.
До този момент съм си мълчала и съм си казвала- ние да сме здрави детето ще си отгледаме, но вече не зная какво да мисля, защото несправедливостите към моето семейство се трупат доста:
1. Мартин е държан в Дома незнайно защо до 11 месеца, когато ни го предлагат. Уточнявам, че е с отказна декларация от родилният дом и е преведен в ДМСГД на 5 дни - здраво дете...
2. Детето навършва 1 година на 12март, делото ни е на 13 март - от този ден вече се взима майчинство 240 лв (тогава), а не се взема предвид дохода върху който съм се осигурявала.
3. Оказва се, че осиновителите нямат право на еднократната помощ при раждане на дете (в социалната служба ми казаха че като не съм раждала, нямам право). Уточнявам, че биологичната майка също не е взела тези пари за това дете, тъй като е подписала отказната декларация веднага след раждането. Тези пари обаче се изплащат на приемните семейства, а на осиновителите не.
4. Ползвах майчинство 3 месеца и се върнах на работа, Слава Богу приеха го в ясла на 1г. 6 м.
5. Вече нямам право и на жалките 35 лв.
като се замисля май не всички деца са българчета в собствената си държава, а това е жалко за нея (държавата). Аз със или без тези 35 лв. детето си ще отгледам, но не съм сигурна дали искам да останем тук и да отглеждам детето си въпреки всичко това.