Оф Боби, аз пък мноУ мразя "общи знаменатели" и бъркане на понятия. "Оплюване" и "коментар" - не са едно и също нещо. Аз ЛИЧНО -
коментирам информацията известна ни до момента. Споделям публично своите разсъждения кое как се е случило, кое колко е вероятно и
защо според мен. Къде е плюенето тук извинявай?! Това, че изобщо си позволявам да го коментирам ли? Еми то по тая логика каквото и негативно събитие да тръгна да коментирам - все ще излезе "оплюване".
Що да го има "само твоето мнение, че може да не са чак толкова лоши"?
Върни началото на обсъждането и виж
моето какво е било, кога се е променило, защо се е променило... Докато допусках, че това е хлапашка работа САМО е едно. Когато се появиха основания да подозирам, че възрастен човек, с акъла си уж, самият той родител - е инициирал, или дори има нещо общо с бебето в кофата...еми значи трябва да съм малоумна, че да няма промяна в моята позиция, след като има промяна във фактите по случая.
"Шарени мнения" Боби по темата "новородено в кофата за боклук" - може и да е нормално да има в психодиспансер. Тук не е такова място. Нито пък съм седнала да определям замесените в това хора като "добри", или "лоши" - аз не ги познавам, а това са личностни характеристики. Аз коментирам постъпки и техните последствия. Постъпките са категорично лоши, а последствията са тежички, за щастие - не бяха най-тежките възможни. Да си говорим изобщо дали е "лошо", "малко лошо", или "много лошо" да увиеш новородено в нещо, да го тикнеш в раница и да го метнеш някъде (все тая вход ли било, кофа ли било, тоалетната на гарата ли било) - ми е меко казано странно. Просто не виждам място за коментар на самото деяние и какво е то аджеба. Пък аз (и не само) - коментираме деянието все пак и покрай него - по какви причини го има изобщо. Нормално е родители, кандидат-родители и хора, които са в общи линии в добро психично здраве, да недоумяват как може да хвърлиш новородено някъде.
И като отваряш дума за "местния манталитет" - аз тотално избеснявам заради едно друго негово направление, а именно "какво ще кажат хората". Ей това - наистина бая животи е съсипало и продължава да съсипва. И точно в този случай, както и да го въртим и сучем - то е главната причина да се отприщи верига от определени действия, че да стигнем до "бебе в боклука". Черната ирония е, че тези, които са направили това, че "да не ги приказват хората" - сега ги приказват по 100. В национален мащаб. Не само съседите от блока.
Майтапа настрана, но още като четох примерите за 14-годишни родилки, които дадоха другите и уточнението, че са циганки - точно това си помислих, че ще кажеш.
Как за техния етнос е присъщо да вият с повод и без повод. И по принцип е така - голЕм джангър вдигат за каквото и да било, не само като раждат. Както казах и напред обаче - коментирах въпроса и с лекари с десетки години практика в местното АГ. Циганките - вдигат страшна врява при първо - второ раждане, обикновено тогава са под 16, после като се развият физически, а и след вече две раждания...нататък са учудващо тихички. Не помня за кой от клановете им ми казаха, че и 10-то да раждала - якото викане падало, ама тия са от богатите им кланове (кардараши май, не запомних). Та там се вика много по традиция, щото после свекървата пита доктора дали булката е викала много (демек измъчила се жената) и оттам пък се определяло колко злата получава майката за поредното бебе... Имат си ги тия колорити.
Извън тях обаче - лекарите бяха категорични (говорих с 3-ма с по над 20 години стаж в родилна зала), че при буквално деца, които раждат деца и то първо раждане - нито минава леко, нито бързо, нито без викове и сълзи. Дори когато е относително леко раждане (по медицинските критерии) - такива родилки не са тихи, нито спокойни, просто защото са паникьосани, съвсем неподготвени какво ще е точно усещането т.е. те си реагират като всички деца в състояние на стрес и силен дискомфорт. Имали са доста малолетни родилки през тези години, от всякакви етноси, не са били само циганки...е, тиха и кротка - не им се е случвала. Обикновено, ако все пак за бремеността се знае и следена - правят планово секцио при момиченца на тази и около тази възраст, защото физически са непригодни все още да раждат хем естествено, хем без висок риск за тях и бебето и сериозни родови травми. И при малките циганки вече ползват епидурал масово, те пък не дават "да ги режат" дори при предварителни показания, че "после нямало да моЕ да ражда още", та там мъчат до последно, че тогава секцио, ама...там каквото кажат родителите, които като цяло не са супер грамотни.
Много нашироко го обсъдих въпроса с въпросните лекари, разказваха ми какви ли не случаи техни, ама няма нужда да ставам още по-подробна. Случи се просто да се видим по друг повод, точно след като се разбра, че майката е била в жилището, че затова изобщо го говорихме. Бяха категорични, че момиче на 14 - не може да роди спокойно и тихомълком и майката в съседната стая да не знае. Считам, че по темата - те не вкупом, а и поотделно - имат повече опит и преки наблюдения от теб за тези неща, така че приемам тяхната позиция за по-правдоподобна. Майката на родилката да няма намеса за случилото се е възможно, ако се окаже, че информацията за това, че е била в жилището по време на раждането - не е вярна.
Покрай тази тема, разказаха ми и сравнително пресен случай (отпреди 6-7 години), като споделения от
Нимика, но за пълнолетна, омъжена жена. Постъпва в "Спешна помощ" с яки болки в корема, охка, ахка, поти се, реве със сълзи от болки - вика се хирург за консултация от отделенията. Имат съмнения за перитонит... Жената е със съвсем нормално телосложение, нормални дрехи (дънки), смъкват дънките и вдигат блузата, за да я прегледа извикания за консултация. Жената има "преяло шкембенце" и хоп - плисват водите...
В спешното са млади лекари, ама шеф-екипът е дърт доктор, стартирал като селски лекар едно време и отсича: "Носилка и я карайте в АГ-то, тази жена ражда". (В Стара Загора АГ-то е в отделна сграда, не е в МБАЛ) Младите колеги в шаш, жената още повече и : "Ма аз не съм бременна".
Ражда си жива и здрава щерка над 3 кг. Била с нередовен цикъл, не са работили активно за бебе, ама не се и пазили с мъжа й на принципа "ако стане - добре дошло", то станало, ама...никой не разбрал. До раждането. Това е просто една щастлива по принцип история и с хубава развръзка. Тази жена е била над 25г. и реакцията й на започналото раждане (усещанията от него) била такава, че са викали коремен хирург и са очаквали перитонит. Не, не е циганка.
Та момиче на 14, как си родило като котка самичко, тихичко....прощавай.