Здравейте момичета,
Да се включа и аз в темата за най-големия страх. От моя две и половина годишен опит ще ви споделя някои мои преживявания и мисли.
Първо, за Душка - нормално е да се страхуваш, но кога станеш мама на осиновено дете, ще разбереш, че всъщност това не е най-големия страх. Най-големия страх е дали винаги докато ти си жив, твоето дете ще е живо и здраво. Поне за мен това е най-големия страх и страха дали аз ще съм жива и здрава, докато моето дете има нужда от мен.
А за казването на детето, че е осиновено - трябва да се каже, спор няма. Аз лично почнах доста отдавна, няколко месеца след като малката си дойде у дома и лека, полека, започнах да й припомням как е била в домчето с другите деца, колко пъти съм ходила да я виждам, какво сме правили заедно преди да се вземем и т.н. След време, когато вече разбираше и можехме да установим и вербална връзка, започнах по различни поводи да й разказвам за това как сме се срещнали, за това че не е излезнала от моето коремче, както аз от бабиното, но че аз съм била нейната майка, дядо Боже е знаел това и ми е помогнал да я намеря и др. подобни.
Към днешна дата, тя знае много добре, че не съм я родила аз, знае името на жената, която я е родила, знае в кое домче е била и иска да я водя на гости при децата. Напълно е спокойна по темата. Но сега, след повече от две години ние имаме връзката, която нямахме в началото. Пълно доверие и безрезервна любов има между нас и това ужасно ми помага да се справям с отговорностите си на родител. За мен там е ключа - колкото по-уверен си в отношението си с децата и във връзката, която си създал с тях, толкова е по-лесно. Аз вярвам напълно на детето и тя на мен, надявам се това да ни помогне в по-тежки моменти. Сигурна съм, знам, че ще се справя. Всички притеснения са в миналото, именно защото сега тя е моето дете, което ме направи пълноценен родител.
За протокла, дъщеря ми е осиновена на 1.9 год., сега е 4 год. и 5 месеца. Трябваше да й обасня защо живее на друго място и какво си случва с нея, коя съм аз. За това и започнах от по-рано да говоря по тези теми. Аз съм нейн единствен родител и се гледаме напълно сами. Може би и за това сме си толкова близки.
Мисля, че след време вие сами ще усетите, познавайки децата си, кой е най-подходящия момент за казване. Разчитайте на вътрешното си чувство и интуиция, които с времето на родителтването стават все по-изострени и верни, а не толкова на теорията, която ще прочетете. Това е моя скромен съвет.