Здравейте д-р Бърди,
Днес успяхме да направим преглед при ендокринолог по повод гърдичката на дъщеря ми за която Ви писах.
Обективно с-е: Телархе - III степен двустранно, няма пубархе (това изречение го цитирам както е написано). Т-14,8кг; Р-95см; Рм-160см Рб-190см ТР-169см.
Назначиха ни изследвания: FSH,LH,Estradiol също така Ro на длан и пръсти, тъй като дъщеря ми за последните шест месеца е порастнала с около 11см. Със сигурност мога да кажа че от 2-Ноември когато беше консултацията ни за двегодишнината височината й беше 90см а днес беше 95см (5см за три месеца). В кабинета на доктора видях кривите на разтежа,които качихте днес, по които ще й определи кривата следващия път когато занеса картона да види как се е променял разтежа през последните месеци. Това е за сега. Пробвахме се за снимка на дланите но без успех, незнам въобще дали ще даде. Дано като за начало резултата от хормоните да свършат работа. Все някак ще вземем венозна кръв, но за снимката... Тя си стиска ръцете и плаче.
Моля за коментара Ви. Благодаря предварително!
По принцип няма увеличени гръдни жлези без окосмяване. В този смисъл, ако детето няма окосмяване, вероятността това да е мастна тъкан, а не жлеза, е голяма. Все пак неможе да имате хормонално влияние даващо телархе без окосмяване същевременно ( или с разлика във времето). Такава е логиката.
Изчакайте хормоналните изследвания и рентгенографията на китка ( тя е много важна).
Може също да направите УЗ на двете гърдички- ако се вижда само мастна тъкан, а не жлеза, и изследванията са добре, може би само една магнитна томография на хипофизата може би ще е нужна.
Направете изследване на очни дъна с мидриаза- това е много важно! и периметри също ( изследване на периметрично зрение).
УЗ на коремче също е важно- измерване размери на матка, например.
По принцип много често се бърка мастна тъкан около гърдичките с истинска млечна жлеза тъкан. А това е най-важното отличие... ако се намира мастна тъка от УЗ, това не е преждевременен пубертет, само и изолирано погледнато.
Това е много труден въпрос... тези гинекомастии при малки деца поразително и безпогрешно приличат на мастна жлеза... .
Здравейте д-р Бърди,
Окосмяване има в областта на гениталиите, но колко е нормално да бъде не мога да кажа защото това ми е първата дъщеря и не съм запозната на каква възраст се окосмяват.
Хормоналните резултати са LH - <0.10mlU/ml ; FSH - 0.85mlU/ml ; Estradiol - 28.81pmol/L референтни стойности не пиша, тъй като няма за деца, но ендокринолога каза, че са приемливи. Може да е имало пик по-рано и сега да спадат.
Резултат от лицеваграфия на длани и пръсти - Симетрична за костна възраст.
-проксималната епифиза на I метакарпална кост и дисталната епифиза на радиус съответстват на костна възраст 2г.6м.
-ос капитатум и ос хаматум и съответстват по размер и форма на костна възраст -от 2г6м до 3 години
-метакарпалната кост на III лъч съответства на костна възраст 3 години
-ос триквтрум съответства на костна възраст 3г.6м.
Набелязва се точковидно ядрото на вкостяване на ос лунатум - нормална поява между 2г6м до 3 години за момичета.
Заключението на едокринолога е, че за сега няма нещо обезпокояващо. Направи ми крива на растежа и отчете кога е бил пика на растеж (от месец август 2010г до ноември 2010г).Каза да я мерим редовно и консултация след 3 или6 месеца, според състоянието.
Изследванията за коити казвате не мога да направя на нейната възраст, защото много буйства и ще трябва да са с пълна упойка
. Гърдичките се успокояват и не се напипва бучката. За сега следене и се надявам да нямаме проблеми за напред.
Благодаря Ви много за компетентното мнение! С него ми помагате да предобия по-голяма представа за възпожностите за изследвания.