здравейте доктор Даскалова преди година мъжът ми си прави разширена спермограма при Вас,всичко беше ок.Кандидатствахме за фонда с женски фактор.И така тази година започнахме.Мъжът ми е шофьор на 44 години,въпреки че имахме въздържание от 16 часа докторката ни каза да направим спермограмата,а ние отидохме,за да ни напише какви изследвания да правим.Може би трябваше да си тръгнем и да я направим след 3 дни,но както и да е.Ще Ви напиша резултатите,като въпросът ми е тези според мен лоши резултати дали се дължат на почти никаквото въздържание:ph 8.0,обем на еякулата 1.8 норма N 1.5-6 ml,цвят слонова кост,втечняване 20 минути,агрегация не,вискозитет N,аглутинати не,левкоцити N,епителни клетки N,незрели кл.на сперматогенезата да,желатинови телца не,детрит да,брой сперматозоиди5 160 000,брой сперматозоиди в еякулат 9 288 000,подвижност групи по СЗО-нормокинетични сперматозоиди 33.3%,брой 1 718 280/ml,,брой 3 092 904/еякулат,хипокинетични сперматозоиди 13.3%,акинетични сперматозоиди 53.4%,виталност 64% живи,36%мъртви,брой изследвани сперматозоиди 200,с нормална морфология 2%,с абнормална морфология 98%,с главични дефекти 98%,с дефекти на шийна/средна част 8%,с опашни дефекти 1%,с цитоплазмен остатък 2%,TZI 1.11.Преобладаващи дефекти елонгирани,пириформени,аморфни главички.Заключение олиготератозооспермия-средна степен.Благодаря Ви предварително.