Ох Божееее! Е, как пък излезе сега, че смятам всички по-възрастни хора за идиоти?
Не, не смятам, че нечия възраст сама по себе си е причина някой да не е адекватен в гледането на моето дете конкретно. Проблемът ми с по-възрастните детегледачки, е точно невъзприемчивостта на повечето към личните ми изисквания за гледане на дете. Давам си ясна сметка, че просто до момента - с такива ми се е случило да се срещам, не мисля че няма и други на възраст 60+, които са модерни и супер адекватни хора, но не ми попадна такава досега.
Като цяло, повечето кандидатки са пенсионирани детски и начални учителки, които поради факта, че 30 години работили "гледане на деца", са дълбоко убедени, че знаят по-добре от всяка майка какво е нужно за детето й и как следва да се гледа същото.
На мен ми е нужен човек, за да ми помага, не да си водя с него домашни битки, за надделяване по въпроси като: колко е облечено детето, колко и кога трябва да яде, кога трябва и не трябва да се взима на ръце...и в този ред. Не сметнах за нужно, да занимавам никого тук с историята как имах детегледачка за два дни, ПРЕПОРЪЧАНА и с големи претенции, на която мъжа ми се наложи да показва как се храни бебе с шише и тя така и не схвана "номера".
За това, че беше дошла навоняна на парфюм и то така, че гушкайки бебето беше намирисала и него и се наложи да го къпя и на направената забележка ми отговори, че "ми аз не ползвам парфюм", макар че от нейния парфюм вонеше цялата стая... Че жената беше решила, че е у нас за да гледа турски сапунки, а не дете, че считаше за съвсем нормално да й дам обяснение защо искам да отиде с бебето в спалнята /понеже ще си прекъсне гледането на сериал/, счете аргументите ми за неоснователни и така и не отиде /че коя съм аз да й казвам какво ще прави и къде/...и още много мога да споделя за тази жена. И не, на предварителното интервю - нямаше как да предположа, че някой отгледал 3 деца и отговарящ адекватно на всичките ми въпроси - може да е толкова зле в практиката. Не знам наистина как ги е гледала другите деца и как са оцелели същите с нейното "гледане". Естествено, културно я освободих от работа.
И на мен като на
Камбозола ми беше неудобно на жена на 67 години да й нареждам и да й правя забележки на всяка крачка, така съм възпитана /явно за съжаление/. Мисля, че би ми било по-лесно да направя забележка на някой на моята възраст поне. Намеци - при тази госпожа не сработиха. Усет за това как е редно да се държи, като уж е на работа - никакъв. Поведението й беше по-скоро като на роднина, която ми е дошла на гости, ще гледа детето ако иска само и "на добра воля", пък аз трябва да й сервирам кафенце и да се съобразявам с личния й комфорт. И дето вика
Пешек - старо куче на нови номера - трудно се учи, да не кажа че не се учи изобщо.
Определено считам, че с тази просто "изтеглих късата клечка" и тя е по-скоро изключение в "отбора на детегледачките". Подозирам, че и на 20 и на 30 години си е била също толкова неадекватна, не й е от възрастта проблема. След подобен опит обаче, колкото и да е било малшанс - не изгарям от мерак пак да опитвам с някой на такава възраст, въпреки че нямам предубеждения към никого по дифолт, точно на възрастов признак.
Преценила съм, че за целите за които ми трябва детегледачка на мен лично - по-млад човек ще е по-добре. Познавам си детето и нуждите му и за да бъдат задоволени същите - се иска бая физическа активност. Аз на 30 години окапвам понякога, а съм здрава и права, пък ако бях на 60-70...не знам. Също така, детегледачката, която 10 пъти на интервюто натърти, че била "възпитателка" и ме "успокои" как тя щяла да му изгради режим на това бебе т.е. да го дресира - съмнявам се, че вие бихте я пуснали да припари до децата ви.
Ако случа на жена на възраст, която да ми отговаря на изискванията - възрастта й няма да ме спре да я наема на работа, определено. До момента обаче - така се случва, че не попадам на точния човек...еми такъв ми бил късмета досега и за това са ми такива впечатленията. Ако пък стане така, че случа на свястна детегледачка, било и възрастна - непременно ще споделя.