3. нека грубо сметнем какви разходи има клиниката по донора:
- разходи за неговото обезщетяване - предвидените в закона
- разходи за неговите изследвания - които са доста и скъпи
- разходи за неговите прегледи - вкл. от комисия (както е по закон, при теб спазиха ли го?)
- разходи за неговата стимулация
- разходи за медицински манипулации, пункция, анестезия и прочие
средно статистически, общата сума може спокойно да надхвърли 3-4 хиляди лева
всички тези пари трябва да ги покрие РЕЦИПИЕНТЪТ и никой друг. клиниката не е благотворителна организация. абсолютно нормално е реципиентът да плаща по-скъпо, когато прави процедура с чужди яйцеклетки и не разбирам как това може да те учудва.
jam, не скъм убедена, че абсолютно всички разходи на клиниката за донора се поемат от реципиента, като например тези за обезщетяване. Аз получих разпечатка с процедурите, за които трябва да платя, и не открих нещо, което да прилича на такова обезщетяване. В момента не мога да проверя, но по спомен е така.
Иначе е напълно естествено една частна клиника да печели в рамките на закона от своята дейност. И там работят за заплати, имат разходи от всякакъв вид.
Раиса, на мен такова нещо като "такса донор" не са ми искали. Както казах, точно бяха описали за какво дължа пари и то не включваше такава точка. Самото даряване е безвъзмездно, не се плаща за яйцеклетките на донорката. Просто й се компенсират разходи и неудобства, свързани със самата процедура, и те трябва да са регламентирани в клиниката, така че да могат да бъдат проверени при нужда.
Колкото до изискването за родено поне едно дете, в различните страни е уредено различно, но според мен за нашите условия е необходимо. От една страна, е рискът при процедурата, който, макар и минимален, съществува. При тази ниска раждаемост у нас е по-добре да се избягват всякакви рискове от безплодие. От друга страна, вероятно е по-добре и от морална гледна точка - да не се окаже, че на по-късен етап донорката е размислила и има някакви претенции към реципиентката. Не знам дали донорката получава информация за резултата от процедурата. Най-вероятно не. Струва ми се обаче логично жена, която вече е родила, да е по-склонна да дари.
Успех с процедурата, Раиса!