lidia , опитвам се да си "гледам в моята паничка" и за родителството и за каквото се сетиш, да не съдя, да не квалифицирам, на ничие място не съм и не знам на човека отсреща какъв му е зора, че да се държи по определен кофти начин.
Днес обаче, срам не срам наум се възмутих от една майка, знам че не ми е работа и нямам право, но много ми стана криво.
Сядаме с майка ми и малкия на кафе, той си спеше и на съседната маса - две госпожи с около 5-6 годишни момиченца, една друга девойка под година в количката /спяща/ и бабата на две от децата. Големите момиченца ядяха сладолед, говореха си за нещо тяхно /май случка в ДГ/, едното се развълнува и взе да обяснява на по-висок тон така някакви неща на другото дете. В този момент, бебето в количката на тяхната маса се събуди и почна да реве. Еййй като скочи майката на бебето и на високо говорилото момиченце, като взе да ги сипе едни към голямата щерка.
Като изблъска количката към голямато дете и вика: "Ето лигло, пак събуди сестра си, втори път днес, аз колко пъти да ти казвам, ти я успокоявай сега, пък аз да си пия сока. Говедо такова! Счупи ми нервите, ти малоумна ли си, колко пъти да казвам едно и също...". И не спира бе! Бабата на децата, за да прекрати грозната сценка явно - скочи от масата и хукна с количката да успокоява ревящото дете, това на което майката се караше - стои като статуя готово да ревне всеки миг, мама обаче - не спира да бълва змии и гущери. За финал - дръпна купичката със сладолед на дъщеря си и заяви, че "Няма да ядеш повече, да се научиш да пазиш тихо." БраУс!
Аз разбирам сега, че всеки може да се изнерви, да е уморен, да се подразни че милон пъти е казал нещо на детето си и то без да се усети просто - пак го е направило. Ама такъв панаир, обиди, "наказания" - вече ми дойдоха в повече. Честно.
Това момиченце, което майката навикваше така днес, утре ще се държи така със съученичките си - просто това е виждало и то така ще прави. Вероятно. И тази майка - едва ли ще си мисли, че "има заслуга" по въпроса. Сигурно ще й казва, че е лоша, простачка и само й създава проблеми да я привикват учителите да се оплакват...