Вени, не съм прочела цялата история на твоя, затова само ще ти скицирам какво мисля за алгоритъма на диагностиката и рисковете на терапията.
Първо трябва да се направи колпоскопия с прицелна биопсия, това предполагам вече си го напарвила. Много важна е работата на патоанатома - да е с опит в оценка на биопсии от маточна шийка, да е съвестен в преглеждането на всички биопсични материали и от повече участъци. При нас биопсиите ги оценява националният консултант по патоанатомия и според мен един от най-добрите специалисти в своята област, ако искаш, ще ти дам негови координати за повторна консултация.
Второто нещо, което е добре да се направи, е генотипизиране на ЧПВ, ние го правим или с онкопрофилактичната цитонамазка по метода ThinPrep или самостоятелно.
И трето, без да те плаша, в България има много неприятна практика да се прави ампутация на маточната шийка, вместо да се прилагат по-съвременните методи на органосъхраняващо премахване само на увредения участък. Това от онкологична гледна точка може да е правилно, защото няма шийка - няма проблем, но от страна на репродуктивното здраве е безобразие! Затова внимателно избери специалист, който ще внимава не само за онкологичния риск, но и ще мисли за твоята следваща бременност.
Пожелавам ти да се справиш с това по най-благоприятния за тебе начин и ще ти съдействам с каквото мога.