Мъжът ми пи кломифен цитрат в продължение на почти 10 месеца под надзора на уролог след операция на варикоцеле. Дозата беше същата - половин таблетка или 25 мг дневно. На всеки 3-4 месеца правихме контролна спермограма и кръвно изследване на хормони.
Резултатът беше чувствително подобрение във всички параметри на спермограмата (брой, подвижност, морфология) и успешно инвитро на 12-тия месец от терапията.
Притеснявам се от това, че вследствие на приемането на медикамента и стимулацията на тестисите, може да се образуват злокачествени образувания.
Не знам къде си чул или прочел за този риск и доколко е бил обноснован. Едната ми свекърва проведе акция на сплашване, като описа надлежно как мъжът ми ще получи тумор на хипофизата.
Аз не само не открих много информация за рисковете и страничните ефекти, ами изобщо не видях много за лечението и резултатите с кломифен при мъжете - просто няма одобрена индикация за това нито в Щатите, нито в Европа. Докато се прилага off label, единствено експериментални клинични изследвания и лекарско наблюдение могат да наберат надеждна информация.
Така че непременно си задай въпросите на специалиста, който ти предписва лекарството. Настоявай за отговори и наблюдение. Ако ще си по-спокоен, потърси второ мнение.