0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Проблеми с TSH
« -: Юни 07, 2006, 17:06:53 pm »
Момичета, моят проблем е, че не знам да започвам ли л-тироксин или не. Резултатите ми от изследванията са -TSH-5.12(0.27-4.2)- от 6.10.2005г, TSH-4.61(0.27-4.2)- от 03.04.2006г, TSH-3.73(0.49-4.67)- от 26.04.2006г. Лекарката при която ходя ми каза да започвам по 25 мг. на ден, но друг лекар който ми напарви ехография на щитовидната жлеза и установи, че всичко е ОК ми каза, че за сега не се налага и след 6 месеца да повторя изследванията. FT4 и TAT са ми в норма, а MAT е леко завишен. Може би ще се консултирам и с трети лекар.
Ще се радвам и на вашите мнения.
Проблеми с TSH
« Отговор #1 -: Юни 07, 2006, 17:14:09 pm »
Никита, според някои последни изследвания се смята, че горната граница за TSH трябва да се понижи и да бъде 3, а не 5, както е било до сега. Освен това някои лекари смятат, че за забременяване е добре даже да бъде под 2. Освен това има изследвания, които показват, че дори TSH да е в норма, наличието на завишени антитела (МАТ е антитяло и ти пишеш, че ти е леко завишено) лечението с л-тироксин може да понижи и антителата. Тези антитела може да са причина за невъзможност за забременяване или за спонтанен аборт, значи е добре да ги понижиш, ако е възможно.
Виж тази тема: http://www.zachatie.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3710
Затова мисля, че трябва да послушаш лекаря, който ти е казал да пиеш еутирокс. Все пак ти е предписал най-ниската доза.
Успех!
Проблеми с TSH
« Отговор #2 -: Юни 07, 2006, 17:20:45 pm »
От всичко което съм прочела тук разбирам, че трябва да се понижи TSH, но все още се колебая какво да правя,нали те са доктори. Лекарката, която ми го изписа ми каза да го пия 20 дни. Може би ще го започвам. Все пак никой не знае докато не опита. Благодаря ти pkoprinkova :)
*
Проблеми с TSH
« Отговор #3 -: Юни 07, 2006, 17:29:53 pm »
никита, не мисля че имаш особен избор-  вероятно докторката е имала предвид 20 дена, за да види как ще се чувстваш. Дозата от 25 микрограма дори е ниска за такива стойности на ТСХ, обикновено го въвеждат постепенно и ще ти я увеличи след това.
Но увеличените антитела говорят за автоимунно заболяване и ако не вземеш мерки, рискуваш да оставиш щитовидната ти жлеза да почне да се саморазрушава.
А този доктор, дето смята че стойност от 3,7... на ТСХ  е нормална, откога не е поглеждал какво се случва в областта му????
потърси назад , писали сме много по темата, бях пускала и линкове към страници на английски, където подробно се обяснявше за връзката между стойност над 2 на ТСХ и забременяването.
Успех!
The impossible is often the untried [/i]
*

lidi

• 153
  • За умния стига и намек
Проблеми с TSH
« Отговор #4 -: Юни 07, 2006, 17:37:38 pm »
Попитай пак докторката, защото при мен бяха същите стойности и започнах за 10 дни по 0,25 мг , а след това по 50 мг. След два месеца контролно изследване на TSH.

*
Проблеми с TSH
« Отговор #5 -: Юни 07, 2006, 20:45:12 pm »
Не искам да оспорвам назначението л-тироксина за 20 дни, но според мен това е твърде малко за да има някакъв резултат, особено ако нивото на ТСХ трябва да е между 1-2. По принцип минума верно е 3 седмици но тагава се прави контрола, а не се спира лекарството, спирането става постепенно. Мисля също, че за повишените антитела МАТ е необходим не само л-тироксни, а и минерала селен  плюс аспирин от 100 мг в комбинация, за съжаление антителата се свалят за по продължителен период от време.Между другото щом се цели и забременяване и щом като има завишени антитела( в случая МАТ) аспирин блокира действието на антителата като същевременно влияе добре и на имплантацията на ембриона. Ако след известно време антителата не спаднат, ще бъде добре да се направят и имунологични изследвания, за да се провери за антифосфолипиден синдром.  Между другото колко е завишен твоят МАТ, да й и ревф.стойности?
 Като за пример ще дам себе си,. винаги нивата на ТСХ са ми били между 2 и 2-47 тоест в нрома, но имах проблем със забременяването. Също така имах и завишени нива на ТАТ и МАТ, след лечение с л-тироксин почти веднага настъпи бременност, за съжаление завърши със спонтанен аборт, като една от предполагаемите причини е завишените нива на ТАТ/МАТ или антифосфолипиден синдром.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Проблеми с TSH
« Отговор #6 -: Юни 08, 2006, 09:44:14 am »
Момичета май ще търся и мнение на трети специалист.А за MAT-37,45(0-34) на 01,04,2006г.Аз си направих изследвания в Плевен и преди 1 седмица започнах прием на аспирин протект 100мг.,т.к. имам завишен анти-кардиолипин и неофолик форте за генетично изменение. Ами това е за сега .Смятам следващата стъпка да е фоликуметрия. Благодаря на всички.
*
Проблеми с TSH
« Отговор #7 -: Юни 08, 2006, 10:28:11 am »
Цитат на: Nikita79
Момичета май ще търся и мнение на трети специалист.А за MAT-37,45(0-34) на 01,04,2006г.Аз си направих изследвания в Плевен и преди 1 седмица започнах прием на аспирин протект 100мг.,т.к. имам завишен анти-кардиолипин и неофолик форте за генетично изменение. Ами това е за сега .Смятам следващата стъпка да е фоликуметрия. Благодаря на всички.

Никита щом имаш завишени антикардиолипин,може би ще е добре да си направиш и генетично изследавне за тромбофилия. Неразбрах от кой град си, но щом си ходила в Плевен там няма начин да не са ти назначили някакво лечение за антифосфолипидните тела, а що се отнася за генетичните там вече нещата са по сложни.
Принципно всички тези антитела и евентуално генетични изменения пречат на износването на плода.
Между другото я кажи какви изследвания си парвила

Проблеми с TSH
« Отговор #8 -: Юни 08, 2006, 12:23:00 pm »
Наде аз бях вПлевен до доц.Конова и Ковачева.Там ми направиха имонолугични и генетични и след изследванията и т.к. резултатите дадоха отклонения те ми назначиха аспирин и неофолик форте. При мен проблема е, че имам извънматочна и в резултата отстранена тръба. След това цветна снимка-др.тръба е проходима.А след това три бременности установени в самото начало само с кръвен тест и до 10-15 ден започва да спада ЧХГ-то. Сега започнах да пия аспирина и неофолик форте-то и да видим......
*

Anonymous

Проблеми с TSH
« Отговор #9 -: Юни 08, 2006, 12:59:53 pm »
Е това вече друго, щом си се изследвала и консултирала при доц.Конова, но мисля че антителата трябва да се изследват поне още веднъж примерно след 6 седмици.
Проблеми с TSH
« Отговор #10 -: Юни 08, 2006, 13:02:22 pm »
т.к. е леко повишението тя ми каза, че ще ги проверим пак при евентуална бременност Поздрави на всички :)
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Проблеми с TSH
« Отговор #11 -: Юни 08, 2006, 13:11:35 pm »
подкрепям всичко казано до тук :D
пий си тироксина, изобщо няма от какво да се притесняваш.
*
Проблеми с TSH
« Отговор #12 -: Юни 08, 2006, 19:14:15 pm »
Ох, като чета и се шашкам.
Надин е свалила 2 единици от ТСХ за 4 месеца, а аз с моите 82 ТСХ за колко ли време ще ги сваля? :(
*
Проблеми с TSH
« Отговор #13 -: Юни 08, 2006, 19:25:43 pm »
Цитат на: joshi
Ох, като чета и се шашкам.
Надин е свалила 2 единици от ТСХ за 4 месеца, а аз с моите 82 ТСХ за колко ли време ще ги сваля? :(

Кога съм писала ,че съм свалила 2 единици от ТСХ-то за 4 месеца? :roll:

*
Проблеми с TSH
« Отговор #14 -: Юни 08, 2006, 19:54:27 pm »
О, извинявай Надин. Исках да напиша Никита.  :oops:
*

manhattan

• 1439
Проблеми с TSH
« Отговор #15 -: Юни 09, 2006, 12:23:06 pm »
Джоши, дозата играе решаваща роля. не се тревожи излишно. аз пък от 2.9 свалих до 0.8 за една седмица :D
*
Проблеми с TSH
« Отговор #16 -: Юни 09, 2006, 12:58:43 pm »
Благодаря за успокоението.
Аз сега съм на малка доза- 50мг, защото за първи път пия тироксин.
Другата седмица ще правя изследване и ще видим как се е повлиял ТСХ.
Проблеми с TSH
« Отговор #17 -: Юни 09, 2006, 15:14:21 pm »
Мanhattan на теб на 2,9 ли ти предписаха терапия. Ако е така направо се учудвам на моите лекари. И след като така бързо  понижи TSH-то веднага ли спря тироксина.
*

manhattan

• 1439
Проблеми с TSH
« Отговор #18 -: Юни 09, 2006, 15:20:50 pm »
Никита, аз имам Хашимото и забременях на 2.9 в този случай се налага още сваляне на нивото в долните граници. затова го свалихме още. при наличие на антитела тироксина не се спира, а се коригират дозите, в зависимост от стойностите на ТСХ.
*
Проблеми с TSH
« Отговор #19 -: Юни 09, 2006, 15:35:12 pm »
Цитат на: manhattan
Никита, аз имам Хашимото и забременях на 2.9 в този случай се налага още сваляне на нивото в долните граници. затова го свалихме още. при наличие на антитела тироксина не се спира, а се коригират дозите, в зависимост от стойностите на ТСХ.

Само да добавя, че реф.стойностите на ТСХ-то при бременните жени с Хашимото е по различно от небременните, тоест от почти незабелижимо до 1