Вижте този отговор от д-р Даскалова на мой въпрос отпреди 3 дни :
Цитат на: jolie16 в Август 28, 2011, 17:39:16 pm
Здравейте д-р Мели,
може би ще задам много глупав въпрос ,за което се извинявам предварително.
От април месец посещавам клиника по репродуктивна медицина,като дотук има само завишен ЛХ,тестостерон и ДХЕА.Имам и аденом на хипофизата,като от 1 год. и малко приемам Бромокриптин/Достинекс.Спермограма - ок,идеална даже.Тръби - проходими ,според хидротубация.Стана очевидно обаче,че трудно пукам фоликулите,дори и с Прегнил или Овитрел.Това беше предисторията..
Миналият месец направихме 3-та инсеминация и аз лично не разбрах какво се случи..
Имах 3 фоликула ,като в деня на инсеминацията имаше и преглед и доктрката каза,че не е много сигурна какво се слува с фоликулите ,направи инсеминацията и ме извика след 2 дни,след 2 дни отново не беше убедена какво се случва с фоликулите(сложиха 10 000 еди. 52 часа преди инсеминацията) и пусна Е,ЛХ и Прогестерон.След това получих обаждане : Прогестерона е 54 , няма смисъл да реинсеминираме и няма шанс инсеминацията да е успешна.
През този месец (юли) обаче мерих и БТ - като според мен имаше двуфазност.Въпросът ми е може ли да има двуфазна графика,2 дни след инсе-прогестерона да е в реф.стойности за лутеална фаза и в същото време - докторката да запише ,че фоликулите са лутеинизирали.Нали прогестерона се покачва ,ако жълтото тяло функционира,след като фоликула се е пукнал?Графиката ли ме лъже или просто аз не мога да си обясня някои неща?
Много се извинявам за дългия пост и предварително благодаря
Цитат на д-р Даскалова :
Наистина понякога е трудно да се прецени дали е имало овулация или фоликулът е лутеинизиръл /без да има овулация/. Но и в двата случая той се превръща в жълто тяло, а това е жлеза, която произвежда прогестерон. Високото ниво на прогестерон е причина да се появява двуфазна базална температура, т.е. методът на базалната температура е много хубав, но при някои жени е неприложим /показва фалшиво положителен резултат/ или с ограничено приложение.