ra4ko75, изключения има всякакви, абсолютно си права
Една от женските мами тук, се беше сдобила наистина с "мохерен пуловер" на коремчето, а аз пък като мъжка мама - почти не видях такъв ефект. Появи се някакъв мъх "в повече", но си трябваше вглеждане за да го видиш. За "линеа негра", мислех че изобщо няма да има при мен, а тя взе че се появи около 3 седмици преди секциото, не беше супер пигментирана, но за сметка на това ми седя докато бебето стана почти на 5 месеца. Бях се притеснила в един момент, че ще си остане завинаги
Не берете грижи по такива въпроси обаче, след раждането - всички такива "ефекти" си изчезват.
Бракстън-Хикс контракциите, които описвате - не са повод за тревога и са обичайни при повечето жени от началото на 2-я триместър - та до самото раждане. В интерес на истината, в чужбина дори не ги смятат за проблем и не изписват магнезиеви препарати заради тях, при нас е малко по-различно в това отношение. Ако са с висока честота и особено когато сте в по-напреднала бременност, при възможност заемайте поза в която да отпуснете коремната мускулатура. Ако сте легнали/отпуснати и коремът ви продължава да се стяга начесто, въпреки това и сте близо до раждане - все пак идете да вивидят на УЗ. Ако вземе да става и болезнено - знаете си какво се прави.
Ще си позволя и един съвет от личен опит. Колкото и добре да бъде описан вид контракции от някого - не можете по това да прецените 100% дали при вас е същото, или не е за притеснение, всеки конкретен случай на контракции. Естествено, че не трябва да се психясва и за всяко пристягане да се тича на лекар, но ако състоянието ви продължи дълго и все пак вие се съмнявате, че нещо не е съвсем наред - по-добре да ви види лекар. Ако е "нама нищо" - супер, ако все пак се налагат мерки, по-добре да са навреме и да не си отваряте бъдещи по-големи ядове и тревоги.
Аз така си седях 24 часа с разстройството и контракциите в 21 ГС и "умувах" дали ми е некомфортно от разстроените черва, или е нещо друго... Питах, обяснявах, описвах на мами раждали по две деца естествено и то жени, дето не е да нямат хабер какво и защо питам. Категоричните мнения бяха, че не ШЪ да са контракции това, ами стомаха ме мъчи... Така, така, ама да не се разпростирам в детайли какво и защо, ако все пак не се бях "доверила" на собствените си усещания и съмнения породени от тях, след още 24 часа в това състояние - Дани днес нямаше да нвършва 9 месеца.
Та мисълта ми е - вас лично нещо, ако ви тревожи - по-добре едно излишно ходене на лекар, отколкото нещо неприятно като резултат накрая.