Здравейте, бременни момичета. Минавам, за да споделя, че имах предизвикано раждане седем дни след термина - за около 12 часа вагинално приложено лекарство за омекване на шийката, а след това оксоитоцин за предизвикване на контракции. Получих разкритие от 1 до 10 см за около 6 часа, като издаяних само два без обезболяващи и ревнах за епидурална упойка. Даже съжалих, че изчаках; след две безсънни нощи бях изтощена и заспивах права в минутите между контракциите. За зла врага анестезиологът забрави да ме включи към системата и два часа изкарах само на първоначалната доза обезболяващо; после се оказа, че само лявата ми половина е безчувствена, отдясно всичко си усещах. Нейсе, след 12 часа контракции се пооплетоха нещата - аз вдигнах температура, пулсът на бебето се учести, околоплодните води потъмняха заради мекониум... Дадоха ми команда да напъвам, но ме предупредиха, че имам само един час, за да изкарам бебето, иначе ще ме режат. Бебето Марко се роди час и десет минути по-късно, получи отлични оценки на първата и петата минута и засука успешно половин час по-късно.
Хрумва ми да дам само един съвет: половин час преди напъните, ударете няколко чаши плодов сок (ябълков, портокалов). За мен това беше добре дошъл приток на енергия в най-критичния момент.
На всички пожелавам успешен завършек на бременността, леко раждане и здрави бебета!