кисела, аз малко не разбирам какво точно казваш - че няма смисъл да мислим за това какви продукти потребяваме, защото така или иначе всичко е обречено, че съм наивна или по-скоро, че това е двулично отношение към опазването на околната среда?
за да ти отговоря - пера с перилни препарати, които както в цикъла на производството си, така и при разпада си са щадящи за околната среда. макар да е компромис, един масово достъпен такъв препарат е персил (аз не го ползвам него, само казвам, за да не си говорим как в бг няма такива възможности). не ползвам пелени за многократна употреба, опитах "не ми се получи", основно, защото преди да родя ме достраша да инвестирам в нещо, което не познавам и си купих две, а това прави нещата безсмислени и по-трудни - трябва да помня преди да изпера да й ги сложа, за да не стоят, защото нямам къде да ги съхранявам. всичко това щеше да се реши ако си бях взела цял комплект, но не съм). за сметка на това ползвам био-разградими пелени, тоест вместо за около 400 години пелената се разгражда за доста по-малко от 10, изработена е от дървесина от устойчив източник, тоест засаждат се повече дървета, отколкото се използват. няма белина и хидрогелове (има но малко, както ме поправи боби в другата тема), така че са по-добри и за бебето и за света, в който тя ще живее.
имам мобилен телефон, даже два, пътувам със самолет твърде често, но няма начин, използвам компютър и интернет, хвърлям си боклука разделно и в англия и в българия и си нося торба за пазар в дамската чанта. опитвам се да купувам продукти, които са произведени от отговорен начин и да не купувам от производители, за които се знае, че нарушават етични норми (проблем имам с baby gap, защото им харесвам нещата, а пък се оказа, че част от работната им сила са деца от развиващите се страни).
не смятам, че спасявам каквото и да е, смятам, че упражнявам правото си на избор и, че ако още няколко десетки милиона хора направят това ще се случи промяна. между другото, знаеш ли, че wall mart, от сравнително скоро поради натиск на потребителите е започнал да предлага органични продукти? изключително прозаично е, производителите правят всичко по силите си да продават.
какво общо има всичко това с разговора за качеството на храните