Веси, направете втора спермограма на друго място (за да сравните).
Резултатите се манипулират и то жестоко - имайте го в предвид. Ние сме минали по този път. При нас в клиниките, където правят ин витро изкараха мъжа ми едва ли не инвалид. А в другите лаборатории резултатите никак не бяха толкова отчайващи.
Съжалявам, но чувствам, че трябва да се намеся
Първо, защото, ако те питам, надали ще можеш да ми кажеш колко и какви видове изменения в спермограмата съществуват и какво обуслявят опашните и/или главичните дефекти...
Тези неща, може да ги тълкува ЕДИНСТВЕНО лекар...
И триста спермограми да си направят, както се казва, тия докторите за това са УЧИЛИ /нищо, че типично по-български, ние разбираме от всичко/...Манипулирани резултати от спермограма....НЕ ми се вярва ама хич! Никой няма сметка да го прави, камо ли УМИШЛЕНО. Грешки разбира се, случват се, но надали някой ще седне да МАНИПУЛИРА резултати, за да прави ин-витро.."Клиниките в които се прави инвитро" са т.нар. "Клиники за лечение на стерилитет", където по скромното ми мнение е желателно, да не казвам задължително да се правят спермограми. Там могат да се тълкуват адекватно, там знаят какво търсят, там се определят отклонения от нормата и прочие...Казваш, че в другите клиники, "резултатите не бяха ТОЛКОВА отчайващи", т.е. все пак са били отчайващи, ама не чак толкова...
Значи, в първата клиника едва ли са МАНИПУЛИРАЛИ резултатите..."Отчайващи" резлутати няма- има такива, които изискват МНОГО и такива, които изискват ПО-МАЛКО борба...
Освен това, всеки доктор ще ти каже, че спермограмите на мъжа нямат една с една еднакви - това е изключително динамичен процес, който се влияе от различни фактори. За това и се прави по няколко пъти, преди да се постави окончателна диагноза. Както каза и blue_sky, често пъти може да се помогне с лечение, друг път АРТ процедурите са неизбежни..Но това се решава единствено и само от хората с бели престилки, които сме избрали и, на които сме се ДОВЕРИЛИ