0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #320 -: Януари 16, 2012, 21:37:27 pm »
Ето тези съвети за всичко свързано със захранването на мен ми бяха безценни: http://september2008.multiply.com/journal/item/66/66
има за всички зеленцуци, плодове млечни храни, подправки, глутен, много разбираемо е написано.

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #321 -: Януари 16, 2012, 22:16:52 pm »
А за АМ-то си права - все и от нормално прясно има вътре  :)Аз още не съм почнала с киселото мляко... То тука е едно фалшиво, трябва да потърся някое по-качествено (италЯнско например  :lol:) Ти как мислиш да го даваш, в смисъл какво ще добавяш вътре? Нали наскоро писах че купих натрошени бискити на Плазмон, та те са с обезмаслено мляко, дали мога да ги слагам в кис. мляко? 
То не е от нормалното, то е само нормалното. Аз понеже се ядосах и реших да видя как се прави АМ. Значи прясното мялко се разрежда с вода, добавя му се мазнина и суроватка ( така го преведе речникът ми това - milк whey), защото в човешкото имало повече. И после вече следват разни витамини, желязо,DHA, ей такива. Това е. Не може да си го направиш толквоа близко до човешкото, но от гледна точка на млякото, то си е разредено мляко. Само специалисираните са с разградени протеини, обикновеното АМ не е.
 Аз киселото мляко го давам с каша. Става като бисквитка, ама без захата, която слагат в бисквитките. Според мен е много вкусно. Ивана го обожаваше. Сега си го яде само него без нищо.Можеш да си го квасиш, много е лесно. Някои хора го правят на пипане, аз го правя с термометър и го държа на топло като слагам съдинката вържу електрическа възглавница. Става супер, пък и е по-полезно, защото има повече пробиотици.

« Отговор #322 -: Януари 16, 2012, 23:24:54 pm »
Аз тъкмо щях да питам как така за вечеря каша , а не мляко  , но Nina ми изясни . Понеже помислих , че говорите за  последното хранене в 21  , което е мляко при нас и викам - обърках ли нещо.Иначе в 17-18 ядем плод с каша, ама аз му викам следобедно хранене на това  :wink:
Калоян хареса и елдата , и оризовата , но май оризовата по-му е на сърце .
Сега се чудя време ли е за глутена  или месцето , при условие , че не съм въвела много зеленчуци .Дали да въведа някои зеленчук още и тогава .

Да питам с какво като марка месо захранвате.Има на Плазмон едни месни пюрета , но те са с царевично нишесте пък , а другите месни пюрета са все с разни зеленчуци , които смятах да въвеждам доста по-късно -като грах , домат  и т.н.  Това нишесте проблем ли е?
http://www.zabebo.bg/products/pyure-ot-pueshko-meso-plasmon

Да се върнем към глутена :
 да питам - срещнах някъде  ,че глутена трябва да се дава поне  1 м да се натрупал - така ли сте правили ?  И това значи ли ,че ако започна с една каша  глутенова трябва само с  нея цял месец / без елда и оризова  /  или добавям след седмица друга по  вид  глутенова каша. Но това значи в рамките на месец да не въвеждам друга нова храна ?

Според мен първо е месото (7 месец е идеален), после глутена. Нещо ми се струва че много бързате с този глутен, 6 месец е най-рано (за което Боби мисля че греши че и по-рано можело), а 8 месец въобще не е късно. Даже мосля, че аз като въвеждах Боби ме посъветва 7-8 месец, но така или иначе ако сте почнали захранване от 6 месец няма как да почнете с глутена. А и има много други неща-зеленчуци, плодове, които така или иначе са включени с пюретата.
Ама нали съвсем скоро и аз си блъсках главата тук защо в кашите млякото не е винаги АМ, а обикновено- гледайте внимателно етикета- абе голяма четене пада за едната каша  8O Не че е някаква голяма беда, но все пак не е малък процента, защо от сега да го блъскаме с краве мляко, като има специално.

Еле, има ли причина да не сте започнали с жълтъка? Сами вече е на повече от половин жълтък, а на риба от вчера  :)
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #323 -: Януари 17, 2012, 00:33:14 am »
Според мен първо е месото (7 месец е идеален), после глутена. Нещо ми се струва че много бързате с този глутен, 6 месец е най-рано (за което Боби мисля че греши че и по-рано можело), а 8 месец въобще не е късно. Даже мосля, че аз като въвеждах Боби ме посъветва 7-8 месец, но така или иначе ако сте почнали захранване от 6 месец няма как да почнете с глутена.
О не, трябва някой друг да е било, поне аз не помня. Тук пишеше, че е по-късно и аз си чаках, но после попрочетох и както писах по-горе, съм объркала, че е до 6 месеца ( а то било до 7)и дадох преди навършването на 6 месеца.

П.П. Абе правилно съм си разбрала аз, ами тук ме объркахте с това настояване, че трябвало да се чака и реших, че 6 месеца значи в 6тия. А те пишат "не по-късно от 6 месеца", не е ясно кое от двете означава, но изрично бише между 4 и 6. Ето, четете какво пише хранителната ангениця на Велокобритания по въпроса т.е. тези,които отговарят за тези препоръки ( извинявам се, нямам го на български). Това е много дълго, но в началото има обобщение и точка трета, която продъжава на 2рата страница го пише : http://cot.food.gov.uk/pdfs/cotsacnstatementgluten201101.pdf Надявам се вече да приключи този спор.
« Последна редакция: Януари 17, 2012, 00:43:31 am от Bobbie »

*
« Отговор #324 -: Януари 17, 2012, 00:36:38 am »
....ще трябва и аз да ги потърся, макар че както Breiv казва - у наше село май ги нямааа :-(

Така- и у наше село е пълна мъка- масово- само  Хип и Ганчев . питам за Алете, Сънвал ,Pro-bijo 
Нинче, питай бе душа  :?
Алете имат много богат избор в Кауфланд
Сънвал малко по-беден асортимен в Пикадили
Pro-bijo  няма
Много богат избор на плодови, месни и зеленчук на Гербер има в Биберона, Хип също имат почти целия асортимент
Най-добре  зареден от към пюрета е магазина ''при сестрите''.При тях има Семпер, Хип, Бейбивита целия асортимент, Гербер и разбира се гадния Ганчев.
Иначе Овко, Бейбивита има навсякъде.
А това което го няма като асортимент от Хиповските, го има в ДМ.
Успешно пазаруване  :wink:
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #325 -: Януари 17, 2012, 02:38:51 am »
Сами, заради алергиите, които получихме при захранването, педиатърът каза да изчакаме с жълтъка и рибата. Обаче не уточнихме "срока" на изчакването  :). Днес опитахме кисело млекце, малко студено й дойде, та се понамръщи  :lol:. Утре ще съм по - внимателна.
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #326 -: Януари 17, 2012, 09:11:05 am »
Тане,естествено че съм обиколила всички изброени магазини ,но съвсем го няма целия асортимент или поне не е наличен в момента,или няма това което ни е на дневен реди т.н.

*
« Отговор #327 -: Януари 17, 2012, 09:41:09 am »
Надеж купих и каша от просо не знам там има ли такова нещо.
Smaraidi що го търсиш тоя вит.Д в кашите - ние даваме капки? И все се каня да те питам това в подписа ти за жълтеницата - има ли значение кък се изхвърля билирубина(невежество-аз си мислех и че физ.жълтеница е заразна и много внимавах да не я изкараме)?
Боби, то тогава да захранваме както дойде пък като стане проблем да го търсим от къде е  :wink: аз вече съвсем се отчайвам, то колкото чета, толкова повече чета  :(
*

fifonqk

• 175
  • вярвах и чудото стана
« Отговор #328 -: Януари 17, 2012, 11:14:17 am »
Момичета,така като ви чета,повечето от вас,които дечицата ви са по големички от моите сте вьвели много по малко храна от колкото аз на моите. Вьпроса ми е не трябва ли до навьршване на време за кухня да имат абсолютно всичко вьведено,за да може спокойно да се яде от кухнята без да се притесняваме за алергии,а и нали се издава такава бележка. Срещам тук по на 8-9 месеца деца които се хранят с много малко неща,незнам аз ли бьркам,но ми се ще след 2 месеца като започна кухнята да ми  е спокойно,защото поразпитах за нашата квартална и ми казаха че супите и кремчетата са с прясно мляко.
*
« Отговор #329 -: Януари 17, 2012, 11:20:30 am »
ядат по-малко неща, защото може би са захранени по-късно - някой захранват на 4м., други на 6м., така че това едва ли е критери за сравнение :)
кухнята е от 10м. възраст по принцип и не е задължително да им се дава всичко от нея, просто преценяш какво си въвела до момента и даваш избирателно от манджите.
аз лично не съм бързала със въвеждането на храните и двете деца захраних на навършени 5,5м., но всичко е въпрос на лична преценка, така че ако децата нямат проблем с някоя храна пробвай да даваш кухня от по-рано.
*
« Отговор #330 -: Януари 17, 2012, 11:23:30 am »
Мисля си,  че има някаква логика в последователността на захранването. Плодовете и зеленчуците са отговорни за пречистването и съответно изграждането, на нови клетки.
 Месото със сигурност трябва да е след зеленчуците, месо без зеленчук не е добре да се яде. Жълтъка от своя страна, освен, че съдържа желязо, е носител и на голямо количество холестерол. При дечица с фамилна обремененост  е добре дори, по-късно да се започне с него. Желязо може да се набавя и от други неща.
 Единствено глутена не мога да си го обясня  :oops:...
 За кашите и млякото, ако пише "обезмаслено мляко", мога ли да я давам, или трябва да съдържа АМ /или преходно, както го пишат понякога/

Сега да ви се оплача, че тази нощ нямаше спане. Не знам дали от 4те лъжички каша "лека нощ", или от киселото зеленце, което ядох, обаче детето се будеше на през няма два часаи искаше само да цока. Непрекъснато пръцкаше. Може  и венци да са го тормозили, а газовете да са следствие на безразборното цокане, не знам, но беше кошмарно

Фифонка, Стефи добре го е казала, пък и предполагам не на кухня може и по-късно да се запише човек... :)
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #331 -: Януари 17, 2012, 11:49:13 am »
Боби, то тогава да захранваме както дойде пък като стане проблем да го търсим от къде е  :wink: аз вече съвсем се отчайвам, то колкото чета, толкова повече чета  :(
Какъв проблем според теб може да стане, освен да ти е алергично детето към нещо? Всъщност това по какъв повод ми го казваш на мен?

Като Мечо Пух: „ Колкото повече, толкова повече!“ :-)

Мисля си,  че има някаква логика в последователността на захранването. Плодовете и зеленчуците са отговорни за пречистването и съответно изграждането, на нови клетки.
 Месото със сигурност трябва да е след зеленчуците, месо без зеленчук не е добре да се яде. Жълтъка от своя страна, освен, че съдържа желязо, е носител и на голямо количество холестерол. При дечица с фамилна обремененост  е добре дори, по-късно да се започне с него. Желязо може да се набавя и от други неща.
 Единствено глутена не мога да си го обясня  :oops:...
Дидон, не искам да ти развалям последователността, но няма как да е това причината, защото протеините ( т.е. месото, млякото) са необходими за нови клетки. А холестерола е в доста голямо количество в кърмата т.е.е с него се започва при раждането :-)  и в по-раната кърма има повече.
« Последна редакция: Януари 17, 2012, 12:00:00 pm от Bobbie »

*

fifonqk

• 175
  • вярвах и чудото стана
« Отговор #332 -: Януари 17, 2012, 11:52:34 am »
вьв Варна кухнята е от 9-ти месец,но аз мисля да пробвам да ги запиша малко по рано дори,виждам че на моите деца им понася твьрдата храна,не прекалявам с нея но им давам вече почти всичко позволено за тяхните месеци.
*
« Отговор #333 -: Януари 17, 2012, 11:59:06 am »
Тане,естествено че съм обиколила всички изброени магазини ,но съвсем го няма целия асортимент или поне не е наличен в момента,или няма това което ни е на дневен реди т.н.

Нинче, ние основно се храним с Гербер и Хип, отскоро и с Алете и никога не съм имала проблем с намирането на бурканчетата.Наистина понякога липсва по нещо, но това е рядко.
Вие нали от скоро се захранвате и предполагам, че все още ядете малко неща, та не би трябвало да имаш проблем с намирането им.
Ти нали с ориз.каша започна, сега сигурно сте на плод и тук та ме зеленчук?
Аз пък имам друг проблем, Макси ми отказва домашно приготвена храна.От бурканчета пак може да изяде по нещо.Той по принцип последния месец почти нищо не яде.Най-много да го излъжа с няколко лъжички.Но определено предпочита готовите пред домашните.А аз имам претенции, че готвя добре.И само изхвърлям в кофата.Вече се чудя как да процедирам  :?
Някакви идеи да предложите?
*
« Отговор #334 -: Януари 17, 2012, 13:07:30 pm »
" Аз затова все говоря, че се шашкаме, ама за неща които знаем, а като се разрови човек и като види нещата, които е смятал, че са добри, какво съдържат и започва ( като мен) да си ревизира всички възгледи до един. Не мога да се ядосвам за всичко - искам АМ, това е което има. Другата ми опция е да давам прясно мляко, а пък АМ би следвало дори и с всичките тези боклуци, пак да е по-полезно." по повод това ти мнение
Боби, то тогава да захранваме както дойде пък като стане проблем да го търсим от къде е  :wink: аз вече съвсем се отчайвам, то колкото чета, толкова повече чета  :(
Какъв проблем според теб може да стане, освен да ти е алергично детето към нещо? Всъщност това по какъв повод ми го казваш на мен?
И имам предвид, че ти имаш познания за това кое какво е, а аз като ги прочета трябва да ги проучвам за да разбера, ако започна да не чета, а да давам според надписите и после да търся причинителя-на алергия, може и да не ми се наложи да чета.Май не можах да обясня какво си мисля  :oops: ама с писанията съм така.
*
« Отговор #335 -: Януари 17, 2012, 13:53:29 pm »
Здравейте,аз се чудя каква закуска да давам на моя юнак-попара категорично отказва,плюе и ме обстрелва с нея,пробвам с перлички на плазмон-хапва по 2-3 лъжички и същата работа после,някакви идеи да ми предложите :? Предполагам за сандвичи сме малки :D
Иначе аз от 3 месеца поръчвам от нета пюрета,защото ядем само на гербер,а съм от село и ако тръгна за града да търся ще ми излезе с пътя доста по скъпо и съм доволна до 2 дни са при мен.

И още нещо може ли да пробвам вече попарата с прясно мляко?и ако може има ли значение какво ще е-овче,козе

*

fifonqk

• 175
  • вярвах и чудото стана
« Отговор #336 -: Януари 17, 2012, 13:57:52 pm »
Имам вьпросче(отново), досега никога не сьм давала на децата нищо домашно приготвено,всичко купешко и си го ядьт,но тьй като на село имаме домашни картофи,моркови,пилета (кокошки) та вьпросьт ми е мога ли да започна да им готвя и да пасирам,но не всеки ден,а да направя по голямо количество и да замразя вьв фризера,направо в бурканчетата от пюретата,или е по добре ден за ден да готвя,кое е по добрия вариант,заминават ли витамините като се размрази едно ястие????? Сега мьжа ми отиде до село да ги взема и да знам като ги донесе дали да ги замразявам пилетата или да ги мятам да се варят:)))
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #337 -: Януари 17, 2012, 14:07:57 pm »
Имам вьпросче(отново), досега никога не сьм давала на децата нищо домашно приготвено,всичко купешко и си го ядьт,но тьй като на село имаме домашни картофи,моркови,пилета (кокошки) та вьпросьт ми е мога ли да започна да им готвя и да пасирам,но не всеки ден,а да направя по голямо количество и да замразя вьв фризера,направо в бурканчетата от пюретата,или е по добре ден за ден да готвя,кое е по добрия вариант,заминават ли витамините като се размрази едно ястие????? Сега мьжа ми отиде до село да ги взема и да знам като ги донесе дали да ги замразявам пилетата или да ги мятам да се варят:)))

по-добре замрази само месото на порцийки и готви пресни манджи с него.
замразено готово ястие - бррр... особено ако има картофи в него - не става за ядене.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #338 -: Януари 17, 2012, 14:12:10 pm »
да, аз така си сварявах местото, нарязвах на ситно и правех порцийки увивайки с прозрачното фолио. след това вадиш, и слагаш да ври във всичко което изкаш със пресни зеленчуци :)
« Отговор #339 -: Януари 17, 2012, 15:55:18 pm »
Аз пък имам друг проблем, Макси ми отказва домашно приготвена храна.От бурканчета пак може да изяде по нещо.Той по принцип последния месец почти нищо не яде.Най-много да го излъжа с няколко лъжички.Но определено предпочита готовите пред домашните.А аз имам претенции, че готвя добре.И само изхвърлям в кофата.Вече се чудя как да процедирам  :?
Някакви идеи да предложите?

Tanj74 аз имах подобен проблем с дъщеря ми. Горе-долу на вашата възраст беше. Ако си захранила с кисело мляко пробвай да прибавяш към храната. При нас това помогна в известна степен. Иначе това с неяденето при нас си е по дефолт ако в момента избива зъб.

Еlle, при нас също заради алергии лекарите посъветваха отлагане на жълтък и риба. Жълтък дадох към годинката, а рибата - на година и 2 месеца.