0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #520 -: Февруари 08, 2012, 12:37:58 pm »
И мен ме мъчи нещо....след като глутена е желателно да се въведе в края на 6м, а аз мисля да
въведа месото в началота на 7м, тогава ще ми дойдат 2 нови групи храни и съм в  :ask: а,
схемата е първо месо, после глутен....та глутена остава пак за по-късно дори и да искам да го въведа по рано :?
Никъде не пише храните да са в еднакви групи - само трябва всяко ново нещо да е минимум 3 дена, че да се знае дали няма реакция.

Глутена не е вид храна - пшеницата е вида храна :-) и тя е от вида на зърнените, с които предполагам си захранила вече, ако ядете каквито и да е каши. Всъщност какво разбираш под вид храна?

Ще се опитам пак да го обясня - всяка храна е направена от много протеини и всяка храна си има различни протеини - хиляди на брой. Глутена е един от хилядите в пшеницата. Всеки път, когато давате нова храна, давате хиляди нови протеини, не един. Не разбирам защо го отделяте във вид храна, като той не е. Това са несравними неща. Например, ако дадете днес круша а утре ябълка, сте дали хиялди нови всеки път - не сте ги разбили на хиляда съставни частици да ги дадете и всяка да смятате като нова група храна.

Точно така, както Боби го е описала, ни обясни днес и нашата педиатърка, имам предвид за групите храни.
 Каза ни да включим каши, като изобщо не разграничи видовете, каза, всякакви, каквито искате и не по лъжичка, а приготвям порцията и давам колкото пожелае.
 За плодовете, нейното мнение е, да са пресни, заради витамините...

Искам да питам нещо, че с нашето до скоро кърмене на поискване, малко се обърквам. През колко време са основните ви хранения. Имам предвид първо мляко /кърмене/ обедно пюре /хранене/, следобедна закуска /каша/, последно мляко /кърмене/?

« Последна редакция: Февруари 08, 2012, 13:21:23 pm от didon »
*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
« Отговор #521 -: Февруари 08, 2012, 12:44:58 pm »
Здравейте! Моля ви помогнете със съвет каква марка масло и сухари ползвате за попара. Ние сме на 7 месеца (7м 10 дни). Време било за първата попара, а глутена към деветия месец  :D според педиатърката.
Масло взех на Президент - слагам колкото едно грахово зърно.
Сирене на Маджаров - по една кибритена кутийка на дете, от предната вечер го слагам във вода, за да се обезсоли, като го нарязвам на малки парченца, защото си мисля, че ако е на по големи, може да остане солено.
Сухари - първо взех на Хип, с тях въведох глутена, обаче много бързо свършват, пък са скъпи. Сега им купувам на Голдис.
Попарата е пасирам, моите деца е ядат с удоволствие.
Сирене започнах да слагам и в зеленчуковите пюрета, когато не давам попара сутрин - лапат спанак със сирене, ча чак ушите им плющат, а преди много му се мръщиха на спанака.
Аз на 7 месеца въведох месо, а на 7 и половина - глутен. От месото съм давала пуйка и пиле.

*

бина

• 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
« Отговор #522 -: Февруари 08, 2012, 13:15:48 pm »
Котаранче не мисли,че те нападам в никакъв случай както ти писах в къщи беше почти същата работа имало е дни когато през деня изяжда 3-4пъти само по 50-90мл мляко и имаше и дни в който си хапваше по прилично :lol:по 120 когато братчето му изяждаше по150мл.абе страшна работа беше.То и сега въпросното човеченце има 4 хранения,а Марти 5 :D
А за рефлукса не мога да ти дам съвети,защото момичетата като пишеха за него аз подминавах написаното :oops:защото той не повръщаше и изобщо не се усъмних,че може да е това в последствие обаче разбрах,че не необходимо да има рефлукс и да повръща.

др.Бърди:
Да припомним някои от дискретните белези за рефлукс при кърмачета:
* плач при първи глътки мляко и извиване на дъга.
* извиване на дъга при поставяне в легнало положение.
* странни премлясквания и преглъщания между храненията, даващи впечатление че храна се връща, и детето я преглъща.
* много неспокойни деца " не знаещи какво искат", за малко успокояващи се на ръце, плачещи веднага в легнало положение и малко успокояващи се в право.

Сега като прочетох момичетата дето са писали за бибероните точно това направих и аз по съвет на Nadine на която много благодаря,смених ги с по голям размер и нещата сякаш се по успокоиха да чукан на дърво
« Последна редакция: Февруари 08, 2012, 14:52:55 pm от бина »
*

fifonqk

• 175
  • вярвах и чудото стана
« Отговор #523 -: Февруари 08, 2012, 14:11:33 pm »
Относно попарата,аз я правя по следния начин,пиша общо за двете деца: 4 сухара на пападополос(или нещо такова)натрошавам ги,слагам сирене(Елена) колкото кибритена кутийка,и масьлце (Бор Чвор) сьщо колкото сиренето. Заливам с мнооого вряла вода и те се разтапят сухарите,не пасирам никога,и така си ядьт.
   A юа кашите няма нищо сложно,какво кипване какво охлаждане???? Правя ги винаги на око сипвам в чинийка каша,добавям колкото вода поеме,врьтвам за 20 секунди в микровьлновата и готово,кашата е готова за консумация за по малко от минута,изобщо не чети какво пише отзад,пьлни глупости:))
 Котарана,и моята Димана беше с рефлукс,точно месеците които сте вие сега и беше най-силно изразен,но с млякото на Аптамил АР,не сьм имала никакьв проблем, Може да е от вида биберон на шишето,аз имам шитета на НУК и МАМ,като тези на НУК като ги види и започва да крещи и да вьрти главата,а другите на МАМ няма никакьв проблем,биберона ми е 3-ка,тьй като е много гьсто млякото. Кьм 5-я месец ще поотшуми рефлукса,поне при нас беше така. Успех:))))
« Отговор #524 -: Февруари 08, 2012, 14:23:47 pm »
Котарана и при нас в тези месеци имащше проблем при едното детенце, отказваше категорично млякото...., така се мъчихме около 1 месец и после отшумя от само себе си, аз успявах да го нахраня като заспиваше, първо го приспивах..после хранех и той много добре си го изяждаше докато спи.. :D
иначе рефлукс нямаше при нас..... :?
« Отговор #525 -: Февруари 08, 2012, 14:45:29 pm »
Сухари взимам на Елит, но май тези гръцките 2-3 марки всичките са еднакви. Масло, както ме насочи Надин (аз въобще не консумирам масло и не ги знам) Лурпак е добро- безсолно.
vanyush, ти нямаш ли преварена вода и за АМ? За кашата претоплям първо вече преварената вода (кипваме я веднъж дневно и си седи в каната), сипвам първо вода или пригетвен АМ- зависи дали ти е млечна кашата, колкото пише на опаковката и после каша, разбъркваш и това е. Водата я грея повече, защото слагам и 2-3лъжици плодове пюре и се охлажда.
А месото може да почнеш с малки бурканчета местни пюрета със зеленчуци, в тях месото е 10гр., което е съвсем ок за начало и допълваш до количеството което изяжда с друго каквото яде, а на по-следващ ден вече с голямо бурканче.

Някои има ли опит с кухните и дали да давам отделно жъртък, както писах по-горе...
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #526 -: Февруари 08, 2012, 15:19:15 pm »
Момичета, ако бебе е захранено на 6 месеца със зеленчуци, кога може да се даде месо най-рано? И как става захранването с месо? То като част от пюрето си е малко количество. Означава ли това, че мога да дам половин бурканче примерно или пак по 1 лъжичка? Ако беба цяла седмица яде пуйка примерно, ще се види в чудо. Педиатърката каза да давам един ден зеленчуково, един ден месно пюре, но за количества сякаш пропуснах да питам в бързината :oops:
Според мен по лъжичка- не може да навреди. А иначе откъде да знаеш колко може да дадеш като дадеш половин бурканче. Аз вчера захраних така с пуешеко от смесено пюре. Месо не видях , ама пише, че имало :-). Понеже все пак нямам представа колко е, дадох само една лъжичка.
 Иначе като се захрани според моята педиатърка трябвало да съм взимала отделно месно пюре и да го смесвам със зеленчуковото, защото в смесените имало много малко месо. Аз това цяло пюре месно да дам никога не съм го правила с Ивана, карах си на смесените, че да не и дам прекалено  много месо. Сигурно така ще процедирам и с Андреа, ще видим.

Котаранче, не се ядосвай. Нищо не си направила на децата. Да, вярно че не е според последните разбирания, по които всички тук се водим, но от друга страна тези разбирания са за да предотвратят риск, но този риск не е толкова голям ( да не кажа, че не се знае дори дали го има, че ще ме анатемосат, но няма лошо да си предпазлив). Все пак всяка една от нас точно така е захранена, че дори и по-рано, защото тогава са давали сокове след първият месец, а нашето поколение нито има повече алергии, нито повече астма, нито каквото там се приписва на разнното захранване. Може да сме имали киселини, ама едва ли нещо трайно. Иначе наистина всичко различно от кърма и АМ се смята за захранване. Това е, защото сока от моркови например не е по-различен от самият морков от гледна точка на алергени - различен е по консистенция само и количество вода. Но това, че бута с езика, това е рефлекс,който си го имат и няма как да го махнеш, трябва да си стане на възрастта да му изчезне. Горе-долу през 4тия месец става. Аз и двете ги захраних като станаха 4 месеца и още си имахамалко този рефлекс, но скоро след това изчезна.
Според мен, спри временно всякакви сокчета на Пламена да видиш дали ще започне да пие повече АМ. Вода даваш ли - ако даваш и нея я спри. Е, ако въобще не иска да пие, трбява нещо да дадеш да не се дехидрира, но основно целта ти е да я накараш да си изпие АМто, защото в него има достатъчно от всичко, от което има нужда. Храните могат да почакат известно време.
« Последна редакция: Февруари 08, 2012, 15:23:13 pm от Bobbie »

« Отговор #527 -: Февруари 08, 2012, 17:38:31 pm »
Благодаря за отговорите, момичета! Много му се панирам на това захранване (като на всичко останало  :D)
Sami, ние АМ не проядохме, та сега с водичка ще я бъркам. Дано като е безмлечна не стане някоя гадост. Иначе съм взела детски води. То тази от чешмата ние не я пием, какво остава за мъника  :(. Това предполагам решава въпроса с преваряването (можех и по-рано да се сетя  :BangHead:), а щом и температурата не е от такова значение за разтварянето... Абе ще пробвам и други марки пък, ако не става - явно съм взела някаква "специална"  :)

Didon, същото се питам и аз... При нас като има и нощно кърмене (че и две!  osi_15) по всяко време на нощта, става още по-сложно. Резултатът е, че пюрето го яде веднъж в 11, друг път в 12, трети - в 2  :(. Сега като почнем кашите, съвсем ще я втасаме. Май ще трябва да се въвежда ред и дисциплина... ама как  :? То да стигнем първо до заместено ядене де, че с трите лъжици, които ми изяжда, направо не се виждам.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #528 -: Февруари 08, 2012, 20:04:22 pm »
Искам да питам нещо, че с нашето до скоро кърмене на поискване, малко се обърквам. През колко време са основните ви хранения. Имам предвид първо мляко /кърмене/ обедно пюре /хранене/, следобедна закуска /каша/, последно мляко /кърмене/?

Didon,ние не се кърмим, но ето как се ханим през 3.5 часа( не знам дали е редно, педиатърката каза 3 хранения с пюре, ама аз имам 2)
8:00 - 150мл АМ
11:30 - 90млАМ + 60млпюре и в него слагам и каша
15:00 150мл АМ
18:30  - същото като в 11:30
22:00 - 135мл АМ ( не е като другите по 150мл, защото умишлено спрях да увеличавам вечерното хранене когато беше на 135мл)

С Ивана беше същото, но последните 2 хранения бяха на 3 часа, не на 3.5 и последното се падаше в 21:00. Андреа обаче има рефлукс и не мога да я храня на по-често.

Не знам как ще вкарвам 3то хранене. Би трбявало сега да има закуска, обяд и вечеря, но как да го направя още не ми е ясно. Няма как с тази схема да се падат на равномерно храненията, защото последното в 22:00 няма със сигурност да е с пюре т.е. трябва някакси да разпределя 3 яденета на пюре в предишните 4 хранения ( не знам дали го обясних добре). Не мога да сгъстявам интервали заради рефлукса, а не мисля да започна да ставам по-рано и да будя спяшо бебе, че да имало 3 хранения :-).  Май ще вкарам храна и в 8:00, но пък ще и намля АМто. Офф... помня, че имах подобни чуденки и с Ивана, ама нямам спомени какво направих в крайна сметка. Пък и тя не е имала рефлукс.
« Последна редакция: Февруари 08, 2012, 20:15:48 pm от Bobbie »

*

fifonqk

• 175
  • вярвах и чудото стана
« Отговор #529 -: Февруари 08, 2012, 20:57:05 pm »
Ето как се храним и ние:
7-8 часа по 180 мл. АМ
10-11 часа попара
 13-14 часа пюре(заленчуково или месно)
16-17 часа каша и винаги слагам вьтре плодово пюре
 20 часа 180 мл.АМ
и от тук нататьк ако някой се пробуди,което напоследьк често се случва при синковеца ми,давам по 150 мл. АМ. Засега така ги храня и всички сме щастливи и доволни:)))
« Отговор #530 -: Февруари 08, 2012, 22:47:29 pm »
Благодаря ви пак за съветите,бина благодаря за препратката и цитата.
До колкото виждам освен "плач при първите глътки мляко" другото не съвпада, така че вероятно не е рефлукс, тя не се гърчи на дъга, просто върти глава и скимти.
А относно захранването... аз не съм се обидила, просто ми стана малко странно че всичката информация около мен, включително тази от педиатъра, е малко остаряла, а тук /във форума/ всички прилагате друга схема. Някой би ли ми пратил на лични накратко в какво се състои? А... и да не съм капо... :D моята сестра има 3 деца с по 2-3 год. разлика и всяко от тях беше захранено по "модерната" за това време теория :)
На въпросите на Elena B от другата тема: на практика Пламенка ми прави физиономии /смее се, плези се, бута с език/ и не иска да си дояжда всичко някъде около седмица след като въведох сокчетата. По късно дойде момента с въртенето на глава и отказа да "засуква"- някъде около разболяването й и започването на АБ.
И към Jam- как установихте тези гъбички?
Днес пак не си дояде всичко, но като че ли усетих глад у нея и не е правила физиономии пред да започне да яде. Накрая, когато се засити почна да скрибуца.
А лъжичката...еххх... много са ми смешни децата... голямо препятствие им е за да достигнат до вкусотийката :P Искра прави фунийка с език от опити да засмуче пюрето, Пламенка се опитва да лапне лъжичката, но все едно е биберон... :lol:
"Истински приятел е не онзи, който е до теб, когато си на дъното, а онзи, който е до теб, когато се мъчиш да изплуваш."

[
*
« Отговор #531 -: Февруари 09, 2012, 09:59:50 am »
 Бобо, Фифонка, благодаря,
 при нас е почти като при Фифонка, само дето до сега не сме успели да заменим обедното кърмене, и се получава една каша... Днес обаче ще опитам да го храня малко по-регулярно
*
« Отговор #532 -: Февруари 09, 2012, 11:30:37 am »
Момичета, имам нужда от помощ. Искам да променя режима на хранене и сън на Кай; в момента е:
- 7.30-8.00ч.: събуждане, 150 мл АМ (и то не винаги ги изпива)
+ поспива си от ок.10 до ок.11ч.
- 11.00ч.: попара+плодове
+ игри и закачки, излизане, т.н.; понякога придремва макс.30 минути
- 14.30-15.00ч.: зеленчуково/месно пюре
+ оставям го 15-30 минутки да полудува
+ спи следобеден сън до ок.17.30-18.30ч. (големи вариации има)
- 18.00ч: "следобедна закуска" каша+плодове
+ игри и закачки, обикновено си е киселяк до лягане
+ 20.15ч. - марш във ваната, събужда се моментално и почва да се прави на косатка
- 21ч. - 150 АМ (често изпива и по само 60 мл)
Спи си през нощта, много шумно (за мен, пречи ми), но не се буди, с реееееедки изключения, и то не от глад.
Струва ми се, че обяда (пюрето) и следобедния му сън са много късно. Днес се опитах да ги поместя, пробвайки още на първата закуска да му пробутам по-малко АМ и попарата, за да мога на второ ядене да му дойде към 12-13ч. пюрето; но не поиска да си яде попарата и продължихме по гореописания начин. Ясно ми е, че няма как да минем само с 1 ядене от 7ч до обяд, но да имате предложения какво друго да измисля?
« Отговор #533 -: Февруари 09, 2012, 11:50:04 am »
Надин, пробвай като се събуде да не го храниш веднага с АМ.....остави го да огладнее малко и му пробутай попарата, аз така бих направила.... :?

ни сме на този график:
5.30-6.00 150мл АМ
9.00-9.30 попара
13.00 зеленчуково или месно пюре
17.00 плодово пюре с бисквитка(в повече случаи) или каша с бисквитка
20.00 баня и 180 или 210 АМ с 1 лъжичка оризова каша (че до скоро не им стигаше, сега пак не го изяждат)

спим преди обед и след обед винаги.
през ноща само единия се събужда и то не от глад, горните зъби на път да излизат, а някой път не може да се изпръцка и му давам Еспумизан.

относно сухарите на Елит са по гадни, пробвах от всичко и тези гръцки Пападополус май бяха, най ми допаднаха, за маслото гледам да е 82% масленост.
« Отговор #534 -: Февруари 09, 2012, 18:08:36 pm »
Сами ние ходим на кухня от 9 месец и не давам допълнително жълтък ,понякога ако ние ядем яйца просто му давам по малко жълтък ,иначе мисля че в храната слагат достатъчно жълтък,особено в супите мисля че постоянно има .Както си прицениш така прави ,но може би няма нужда от допълнително.
Надин ние също трудно се нагодихме към закуската , просто трябва време ,в началото докато свикне да закусва попара или каша сбисквити или грис  например му трябваше време ,имаше период когато го кърмих по малко и му давах закуска по-малко , докато свикне и накрая останахме изцяло на закуска в 9.00ч, като той става в 8-8.30ч, а преди това е сукал през нощта когато се събуди , сега дори не се буди почти.Давай му мляко щом иска и му давай някаква закуска просто за да свикне с нея не да се нахрани,той сам като свикне ще яде само закуската,аз моя бебо го подлъгах да яде попара като му давах по малко банан между лъжичките ,понеже той много го обича и така прояде попара.Остави го наистина малко да огладнее и тогава го храни и после чак му дай обяда в12-13ч, т.е.направи така ,че млякото и закуската да са наедно,просто ги слей.Относно съня преди да започнем да ходим на кухня бебо спеше преди обед и следобед , но не винаги следобед, откакто сме на кухня ,не спи преди обяд защото понего време се приготвяме за кухнята да я вземем и той няма кога да спи и така съня му се измести след като обядва и спи по2-3 часа плътно , което за мен е супер ,то бебето се нагажда според нас горкото няма къде да иде,та от теб зависи как ще го организираш да спи, остави го да каталяса дето се вика и тогава го слагай да спи и ще видиш ,че сам ще си изгради режима.
« Последна редакция: Февруари 09, 2012, 18:14:02 pm от speranza »
« Отговор #535 -: Февруари 10, 2012, 11:51:24 am »
хм, аз писах в другата тема за дневното меню по почти същия въпрос  :lol: Надин, май пак подобни неща ни вълнуват  :wink: Вие сте с подобен режим, но ниастина по-късно са и обяда и следобадното хранене, разликата е че бебо спи предиобед след попарата, а не преди нея. Днес ще питам и лекарката ни за сутрешното мляко, защото в това време няма да стигнем до консултацията.
За информация -Хербебе имат от скоро пасирана храна без десерт за мъниците до една годинка. така че няма нужда мамите да се тъпчат с десерт  :lol: и да пасират леко допъллнително. Обаче по рецепта не виждам да има жълтък и мисля да добавям на постните.
От кога се дава по две различни ястия на обяд? Не беше ли след 10месец?
*

бина

• 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
« Отговор #536 -: Февруари 11, 2012, 09:47:05 am »
Искам да ви помоля за мнение,вече втора седмица забелязвам,че едното ни бебе следобед или по точно храненето в 18-18.30 тогава те ядат каша+АМ дохранвам още не съм заместила цяло хранене по това време(кога трябва да стане това) и въпросното бебе не иска да си изпива млякото след кашата.В редки случай го излъгвам да изпие20-30мл.Кашата е 100мл.+60-70мл.мляко.Мислих,че има нещо проблем с млякото,но вчера и днес след като отказа пак се пробвах да му дам с лъжичика и така го приема,не мисля да му давам количеството с лъжичка,може ли на такава възраст да започва да отказва шишето

хапват 9-9.30-АМ--изяжда
       12-12.30-АМ--отказва,ако успея-90-100мл.
       15-15.30-пюре зеленчуково/местно--изяжда
       18-18.30-каша+АМ--изяжда само кашата
       21-21.30-АМ--изяжда
за това казвам,че има 4 хранения
« Последна редакция: Февруари 11, 2012, 09:48:45 am от бина »
« Отговор #537 -: Февруари 11, 2012, 10:26:54 am »
Бина, а кога даваш плод? Защо не пробваш да даваш плод вместо каша след обяд... Моят син много рано поиска да изместим храненията на по 4-5 часа, защото отказваше да яде.

« Отговор #538 -: Февруари 11, 2012, 11:47:59 am »
Бина така както го описваш не виждам кой знае какъв проблем с яденето , просто според мен трябва следобедното ядене в 18.ч да го направиш на бебето само каша ,не му давай мляко ,а увеличи дозата на кашата колкото поиска бебето и ако му харесва така го остави само на каша,в кашата също има мляко нали , ако даваш млечна разбира се?В 12-12.30 ч.можеш да им даваш вече обедното хранене според мен , т.е пюрето от зеленчуци или месо,а в 15.00ч давай млякото примерно и добави наистина плод ,а може също така кашата да я даваш в 15.00 ч. , а млякото в 18.00ч.,Просто трябва да опиташ най-различни варианти за да видиш как ще им е най-добре на децата.А щом приема млякото бебето с лъжичка можеш просто да му го слагаш в кашата или в пюретата и така пак ще яде мляко.
« Последна редакция: Февруари 11, 2012, 11:49:42 am от speranza »
« Отговор #539 -: Февруари 13, 2012, 18:14:47 pm »
Ох, ако знаете само как завиждам на мамите, чиито деца зяпат и на гол картоф!  :(

Започнах каша - безмлечна оризова (понеже и АМ не е пила). Педиатърката заяви, че всички бебета обичали каши. Да, ама не! Вече трети ден едвам хапва по една супена лъжица, първия беше половин. Прави физиономии сякаш ще повърне  :( С тази скорост и до три години няма да стигнем порцията  :(. Та въпросът ми е, ако давам седем дни по една лъжица (супена), мога ли да считам храната за въведена? До колко е важно количеството, за да съм сигурна, че няма реакции?

Мислих да опитам да "облагородя" кашата с някой плод, но и това не съм успяла да въведа като хората. Хапна два дни по лъжичка печена ябълка (с голямо отвращение!) и до там  :(