http://www.babyledweaning.com/ ето ти един линк да погледнеш, по принцип докато си има млечни хранения не те притеснява това с колко е изял. килограмите не са единствения показател за развитие, развитието на координацията, на финната моторика, на способността да прави избори, на това даразпознава кога и колко е гладен, съответно кога и колко да яде са също много важни за детето. можеш да се опиташ примерно да му даваш лъжицата той да си яде каквото си му приготвила. въобще идеята е, че се отнасяш с него като с гостенин, който ти е седнал на масата - със същото уважение и зачитане като към възрастен човек, защото ти не би казала на някой възрастен - докато не си изядеш чинията няма да станеш от масата - нали? детето гладно няма да остане, ще си каже и когато е гладен и му дадеш ябълка или морков, или мусака и си хапва с кеф ще видиш и на теб колко ще ти е добре.
това дето теб те притеснява е най-трудното при този начин на захранване да си вярваме на децата и да се отместим от истерията покрай това колко грама е изяло детето. аз понеже кърмя дъщеря си и никога не съм знаела колко е изяждала нямам сега кой знае какъв проблем с това колко е изяла, колко е хвърлила на пода и тн. но си иска време и малко усилия, дори и при мен, а другото е, че понеже трябваше да обяснявам на всички в къщи как се храним това ми помогна да си припомням какво и защо правя
и последно - правенето и захранването с пюрета е феномен на 20ти век, случва се след пускането на пазара на ам и поради това захранването на бебетата много рано 3-4 месец. тогава има нужда храната да се мели на пюре, но ако детето е над 6 месеца, храносмилателната му система е напълно годна да се справи с обща храна, разбира се, подходяща за бебета, което значи здравословна - без сол и прясна, не полуфабрикати. това го пиша не защото мисля, че ще му даваш супички маги, а поради често срещаните възражения около това какво е подходящо за бебета и деца.
сега видях, че си писала
виж, едно от основните неща е да не го караш да яде след като той вече не иска, има други по-смислени употреби на креативността ти от това да измисляш игри с лъжички, влакчета, самолетчета и да чертаеш родословното дърво, че да внимавате някой прачичо да не остане гладен. детето най-добре си знае кога да спре да яде.
няма лошо да си играе, също, играта е основното средство да научават за храната - това е меко и като го стисна се разпльоква, а това е хлъзгаво, а това е топло. но
за много успешния първи опит, пиши как върви