0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

ivetod

• 591
  • Благодаря!
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #560 -: Юни 08, 2012, 16:00:12 pm »
м-и, Мемчо, Elena B, благодаря ви момичета!
*
« Отговор #561 -: Юни 08, 2012, 16:39:40 pm »
като тръгнеш да кърмиш е важно да е нещо, което да не трябва да отмиваш преди кърмене, че става голяма галимация и тогава (ако въобще се мажеш, щото не е задължително) ти трябва нещо специализирано, без отмиване, но моята консултантка по кърмене каза прост вазелин (лансиноха е същото, просто доста по-скъпо), така че ако имаш такова, можеш и от сега да го ползваш

Елена, за трети път повтаряш този съвет, а той не е добър. Ланолинът и вазелинът категорично не са едно и също нещо и не е редно да се ползват като взаимно заменими овлажнители за зърната на гърдите от кърмачки.

Вазелинът (petroleum jelly) е мазнина (fat) с минерален произход и всичко, което съм чела досега за бебета, е да не се допуска в устата им. Ланолинът е восък или смола (wax) от животински произход, от кожата и козината на овце, и е съвместим с човешката кожа и храносмилателен тракт, особено когато е пречистен (pure grade) като в препарата Lansinoh и която и да било генерична марка ланолин.

Ланолинът се ползва в много малки количества и дори най-малката опаковка е предостатъчна в продължение на месеци. Препоръчвам на всички кърмачки да си го набавят, пък дали и колко ще го ползват няма да ги разори.
« Последна редакция: Юни 08, 2012, 16:41:41 pm от цигу »
*
« Отговор #562 -: Юни 08, 2012, 16:53:54 pm »
Елена понякога приема бутилка, друг път чаша, въпроса е да не го ядосам. Започнах да давам вода с една чаша и му е интересна, та в нея сипвам АМ-цеденето ми е трудна и тегава работа и ако търси мляко денем като ме няма(а аз няма да започвам работа още) ще е АМ, смятам, че е време тия извънредните кърмения да спрат. Той като си "цокне" малко и режима отишъл по дяволите. Я няма да иска да яде изобщо, я ще яде малко и ще ме нервира и без това вече не стои в стола, а обикаля и го викам за лъжичка.
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #563 -: Юни 08, 2012, 16:54:22 pm »

Елена, за трети път повтаряш този съвет, а той не е добър. Ланолинът и вазелинът категорично не са едно и също нещо и не е редно да се ползват като взаимно заменими овлажнители за зърната на гърдите от кърмачки.

Вазелинът (petroleum jelly) е мазнина (fat) с минерален произход и всичко, което съм чела досега за бебета, е да не се допуска в устата им. Ланолинът е восък или смола (wax) от животински произход, от кожата и козината на овце, и е съвместим с човешката кожа и храносмилателен тракт, особено когато е пречистен (pure grade) като в препарата Lansinoh и която и да било генерична марка ланолин.

Ланолинът се ползва в много малки количества и дори най-малката опаковка е предостатъчна в продължение на месеци. Препоръчвам на всички кърмачки да си го набавят, пък дали и колко ще го ползват няма да ги разори.

Напълно съм съгласна, цигу ме изпревари. Вазелинът може да замени някои мазила против подсичане, защото задържа като тях влагата в кожата, вероятно от там идва грешката.
« Отговор #564 -: Юни 08, 2012, 17:03:55 pm »
В тоззи ред /за док./имам направление за офталмолог,защото Бузана криви лявото оче.Някаква идея къде да я заведа?
В Токуда работят с направления. Към 20-21-во число излиза график за следващия месец и може да запишеш час.
Провери и за Александровска болница.

Благодаря.Мислех да се насоча към Димитрова от Токуда.Дано успея да запиша час

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #565 -: Юни 08, 2012, 17:38:46 pm »
Елена, м-и - не се будят,спят си по цяла нощ. Но дори и като се будят, то не е за да ядат. Като отмине причината за буденето ( зъби примерно или болест) и пак започват да си спят по 11-12 часа.

*
« Отговор #566 -: Юни 08, 2012, 17:43:34 pm »
Боби, съгласна съм с теб, че е по-добре да не се будят.
Но кърмачките поддържат нощното кърмене (веднъж например), за да поддържат адекватно лактацията си и при по-голямо бебе. Това поне е моето разбиране.
*
« Отговор #567 -: Юни 08, 2012, 21:39:32 pm »
Не само това просто кърмените бебета си се будят за хранене. А може би си е и до дете. Моето постоянно иска да знае,че съм до него, дори през нощта хем му е горещо, хем се навира отгоре ми  :) Пробвала съм да гушкам и много рядко помага, а като дам да суче си заспиваме и двамата, ако няма някакви притеснения може и само веднъж да се събуди.
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #568 -: Юни 08, 2012, 21:58:13 pm »
А може би си е и до дете.

Според мен е това по-скоро. И друг път съм казвала, че от рано и двамата сами спряха нощните кърмения, а аз ставах  нощем да се цедя.
« Последна редакция: Юни 08, 2012, 22:04:28 pm от elle22 »
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #569 -: Юни 08, 2012, 22:34:04 pm »
Боби, съгласна съм с теб, че е по-добре да не се будят.
Но кърмачките поддържат нощното кърмене (веднъж например), за да поддържат адекватно лактацията си и при по-голямо бебе. Това поне е моето разбиране.
А според мен, ако целта на кърменето е да е естествено, то тогава не мислиш ли, че майката природа не го е измислила да си навиваш часовник да кърмиш? И от това следва, че всички тези приказки как трябвало на еди колко си често да се кърми са излишни - природата си го е имзислила и е според бебето, а не часовника.  Хич не си представям първобитните хора да са ставали насила да хранят бебетата :-). Като спре да плаче през нощта и тя спира да го храни по това време.
« Последна редакция: Юни 08, 2012, 22:41:02 pm от Bobbie »

*
« Отговор #570 -: Юни 08, 2012, 22:37:45 pm »
Сетих се нещо та да ви поразсмея малко. Дребосъчето като беше на 15 дни се наложи да влезем в болница и там една циганка с трето момиченце и то на 15 дни вика те моите всичките деца не се събуждаха да ядат през нощта и това и то  8O Лягаме си да спим и тя като откърти, че като захърка(сигурно и аз съм хъркала тогава или поне през бременността ми се случваше), моето дете си се буди ама реве зверски, а нейното измрънка, измрънка и заспа  :D пък и аз спя много леко, будя се и като се обръща.
« Отговор #571 -: Юни 08, 2012, 22:43:39 pm »
Никоя кърмачка не става посред нощ да кърми на сила бебето си. Ако бебето се събуди и иска да суче, му дава, никой не гледа часовника :)
Но и аз смятам, че е до бебе - брат ми е кърмен само 13 дни, но до 4г се е събуждал вечер, за да си търси млякото. Имам още много примери край мен.
[/url]
*
« Отговор #572 -: Юни 08, 2012, 23:00:21 pm »
А според мен, ако целта на кърменето е да е естествено, то тогава не мислиш ли, че майката природа не го е измислила да си навиваш часовник да кърмиш? И от това следва, че всички тези приказки как трябвало на еди колко си често да се кърми са излишни 

Ама какъв часовник, какъв дявол? Аз откакто съм родила не ползвам будилник. Бебето се буди и си иска само. Да откажеш да накърмиш гладно бебе в 3 часа посред нощ е невъзможно. Ще реве и няма да заспи, докато е гладно.

И това няма нищо общо с другото заспиване вечер. Аз прилагам приучаване към самостоятелно заспиване на сина ми от две седмици, за да спре да ме търси нощем през половин-един час и да суче, което прави от четири месеца насам - това не е нормално, нито приемливо. Но напълно да му спра млякото нощем е жестоко и излишно.

elle и краси са прави - до дете е. Радвай се, че твоите не се будят; пък ако искаш, мисли, че заслугата е твоя.
*
« Отговор #573 -: Юни 08, 2012, 23:06:49 pm »
за трети път го пиша тоя пост, цигу и моята е в такъв период -ужасно е кисела и поняколко пъти на час понякога суче, кажи как върви със самостоятелното заспиване, аз не си го представям при нас да стане, но може и да опитам.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #574 -: Юни 08, 2012, 23:38:15 pm »
Никоя кърмачка не става посред нощ да кърми на сила бебето си. Ако бебето се събуди и иска да суче, му дава, никой не гледа часовника :)
Но и аз смятам, че е до бебе - брат ми е кърмен само 13 дни, но до 4г се е събуждал вечер, за да си търси млякото. Имам още много примери край мен.
Да-да не стават, стават и оше как. Имах колежка с бебе на 11 месеца, която все още го будеше през 2 часа да го кърми, че да не и спряла кърмата. Заслугата е на съветничките от организациите за подкрепа на кърменето. Там пише изрично пък за 1-2 месечно как ако спяло трябвало да го будиш - и аз съм будила в началото. Не че от това ми стана повече кърмата, де. А баба ми като не е будила и си е кърмила година без проблеми. С второто не правех подбни грешки :-).

Цигу, естествено,че не отказваш да храниш, но при нас Ивана като беше на почти 5 месеца опитах за първи път да и дам вода. Чак гузна се чувствах, ама бях скапана от неспането. До тогава размърдаше ли се в 4:00 и аз скачах да я храня. Още първият път като и дадох вода и заспа, а на следващата нощ я отказа. Да, до бебе е, но ако не бях опитала, щях да си я кръмя и да не знам, че не е имала нужда, а после и да създам навика да се храни без нужда през нощта. Така че си е моя заслугата :-).  Кой знае колко преди това е можело да не ставам посред нощ, ама не съм и опитала.

А иначе хич не съм почитател на кърменето без режим, но това си е личен избор. На който не му пречи да го прави, няма лошо. Само да няма оплаквания по-късно, защото съм виждала как хора, които се кълняха в някои неща, бяха по форумите да се оплакват от различни поведения, според мен стимулирани от тях самите.
« Последна редакция: Юни 08, 2012, 23:46:27 pm от Bobbie »

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #575 -: Юни 08, 2012, 23:45:32 pm »
Боби, аз съм сигурна, че цигу ги е пробвала тия работи  :).
Иначе, аз също имам няколко познати, които си навиват часовници било за кърмене, било за "проверка" на бебето  :D.
*
« Отговор #576 -: Юни 09, 2012, 20:47:39 pm »
боби, ти можеш да мислиш каквото и да е за  храненето на поискване, но сзо и разни хора, дето правят изследвания по въпроса казват, че е по-добре да се храни на поискване, пък било то и с ам, отколкото на режим, но в края на крайщата всеки се организира както може. аз не съм чула консултант по кърмене да казва да се буди бебе, това се прави за новородени, дори и тогава се казва 8 кърмения за денонощие и не-повече от 4-5 часа без кърмене. за сведение - казва се, че бебето "спи цяла нощ" (sleeps through the night) ако спи 6 (шест) часа без прекъсване. 

това, че има хора, дето имат не-добра информираност за това как се поддържа лактация, не означава, че нощните кърмения са лоша практика.

и да, понякога някой аспекти на майчинството идват повече на човек, на мен в момента ми е уморително това, че ади е мрънкава и постоянно на гърдата ми, моя приятелка се оплакваше от стерилизирането, никой не чух да й казва "като ти тежи стерилизирането, да беше кърмила".
ако беше толкова лесно нямаше да има форуми за подкрепа.
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #577 -: Юни 10, 2012, 04:55:21 am »
Когато прочета "хранене на поискване", винаги се чудя как точно се разбира какво е "поискване". Няма ли някаква вероятност да се объркаме, че бебето е гладно и да му създадем навик за междинно хранене? Просто разсъждавам. Моите деца са огладнявали "преждевременно" единици пъти, но съм се чудела дали плачът им означава глад поне хиляди. Чела съм препоръките на д-р Бърди за хранене на бебето /и кърмене също/, е ние отговаряме точно на "модела". Изключение ли сме?
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #578 -: Юни 10, 2012, 06:07:39 am »
боби, ти можеш да мислиш каквото и да е за  храненето на поискване, но сзо и разни хора, дето правят изследвания по въпроса казват, че е по-добре да се храни на поискване, пък било то и с ам,
  Препоръките са да не се държи гладно бебето заради някакъв си режим,за да не се стресира. Но режим може да се създаде без да се стресира и отнема малко време, може би първите 2-3 месеца, обсъждали сме го вече, не е за новородено. Не знам да има препоръки цяла година, че и повече, детето да няма никкаъв режим на хранене. Та както вече казах, смятам че това е въпрос на личен избор и съответно различен стил родителстване. Няма нищо лошо като не ти пречи, но не ми твърди, че едното или дургото е по-добро, защото от хранителна гледна точка няма подобно нещо. Не смятам, че детето губи или печели нещо от едното или другото. То ще е нахранено и в двата случая, но аз себе си го правя този режим, не за друг.
« Последна редакция: Юни 10, 2012, 06:15:55 am от Bobbie »

« Отговор #579 -: Юни 10, 2012, 09:43:17 am »
Когато прочета "хранене на поискване", винаги се чудя как точно се разбира какво е "поискване". Няма ли някаква вероятност да се объркаме, че бебето е гладно и да му създадем навик за междинно хранене? Просто разсъждавам. Моите деца са огладнявали "преждевременно" единици пъти, но съм се чудела дали плачът им означава глад поне хиляди. Чела съм препоръките на д-р Бърди за хранене на бебето /и кърмене също/, е ние отговаряме точно на "модела". Изключение ли сме?
elle22, аз моето бебе разбирам кога "иска" по няколко признака-започва да нервничи, да си яде ръцете, както и всичко наоколо каквото докопа, върти си нервно главата все едно търси гърда, като се доближа до него захапва всичко - носа ми, ръката, за рамото ме е захапвал само докато го преместя, започва да плаче като го оставя. Предполагам при повечето бебета са сходни признаците.
Разбира се, че храненето на поискване е по-добре за бебето. Да си майка означава да се отдадеш на детето си, а не да гледаш собствения си режим.
ГОВОРЯ ЗА КЪРМЕНИ БЕБЕТА! 
С времето се създава някакъв режим, плюс минус половин час, но това могат да го потвърдят майки, които са кърмили децата си дълго време , а не първите два три месеца.