0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Витамини при бременност
« -: Януари 31, 2012, 09:30:41 am »
Така... При опитите си да намеря витамини без йод, селен и витамин А, но с бета-каротин (тоест провитамин А), попаднах на този продукт:

COMPLETE ® GRAVITAL | ГРАВИТАЛ
ПРЕВАНТИВНО-ЗАСИЛВАНЕ
СЪСТАВ: ВИТАМИНИ: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, E, D3, K1; КОРАЛОВ КАЛЦИИ, ЖЕЛЯЗО (FE), МЕД (CU), ЦИНК (ZN)
КОЛИЧЕСТВЕНО СЪДЪРЖАНИЕ:
Витамин А (Vitamin A) 1669.5 IU;  :ask:
Витамин В1 (Vitamin B1) 0.90225 mg;
Витамин В2 (Vitamin B2) 1.023 mg;
Ниацин- Витамин В3 (Niacin -Vitamin B3) 11.0325 mg;
Пантеонова киселина – Витамин В5 (Pantothenic acid -Vitamin B5) 3.7575 mg;
Пиридоксин-Витамин В6 (Pyridoxine -Vitamin B6) 1.254 mg;
Биотин-Витамин В7 (Biotin -Vitamin B7) 82.5 mcg;
Фолиева киселина-Витамин В9 (Folic acid -Vitamin B9) 150.75 mcg;
Витамин В12 (Vitamin B12) 1.2225 mcg;
Витамин С (Vitamin C) 60.15 mg;
Витамин D3 (Vitamin D3) 120.3 IU;
Витамин Е (Vitamin E) 9.0225 IU;
Витамин К1 (Vitamin K1) 60.3 mcg;
Калции извлечен от корали (Coral Calcium )255 mg,  (elemental Ca 89.25 mg),
Желязо (Iron -Fe) 18 mg;
Мед (Copper -Cu) 1.05 mg,
Цинк (Zinc -Zn) 15.75 mg
ПРИЛОЖЕНИЕ:
• Комплекс от витамини и микроелементи за бременни.

Това витамин А - бета-каротин ли е или не?

А тук има и витамин А и бета-каротин:

Витамините за жени Vita-Vim™ Витамини:

Витамин A 300 mcg RAE/1 000 IU; Бета каротен 900 mcg/450 mcg RAE; Тиамин 1 mg; Рибофлавин 1.5 mg; Витамин B6 1.5 mg; Витамин В12 5 mcg; Витамин С 30 mg; Витамин D3 5 mcg ; Витамин Е 6.7 mg AT ; Витамин К1 40 mcg; Биотин 20 mcg; Фолиева киселина 200 mcg
Минерали:
Калций 165 mg; Магнезий 62.5 mg ; Желязо 2 mg ; Фосфор 125 mg
Съдържа още:
Екстракт от броколи 50 mg, Боровинка 5 mg, Калциев D-глюкарат 5 mg, D-маноза 5 mg, Целулоза, растителен магнезиев стеарат, силиций, калциев силикат, титаниев диоксид, кармин.

Количеството вит.А разрешено при бременност е 800 мкг, така че мисля, че този продукт влиза в нормата.
Но, все пак витамин А в комбинация с толкова много бета-каротин ми се струва множко.... Вие как мислите?  :ask:

Има и Топ Левюр:
Състав:
Млечна квас, Вит. С, лактоза, гума арабика, царевично нишесте, магнезиев стеарат, витамини Е, РР, В5, В6, В2, В1, В8, М (фолиева киселина), В12

Но, не пише никъде стойностите на витамините. Въобще не пише да има бета-каротин...Пише, че има микроеленети, но никъде не пише какви?!

Ами, общо взето това е май всичко, което намерих без селен, йод, и с малко вит.А... Имате ли вие някакви идеи?
« Последна редакция: Януари 31, 2012, 10:18:27 am от rosefromstars »
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Витамини при бременност
« Отговор #1 -: Януари 31, 2012, 10:27:38 am »
Имате ли вие някакви идеи?

имам аз, ама едва ли ще ги възприемеш :)

идеята ми е да не се втеляваш толкова. реално погледнато, на бременната никакви витамини не й трябват, само пълноценно и балансирано хранене и това ще ти го каже всеки съвестен гинеколог, ама жените мож ли ги спря нещо в стремежа им да осигурят "най-доброто" за детето си... :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #2 -: Януари 31, 2012, 10:51:21 am »
Да, разбирам общото мнение, ако исках общото мнение щях да изляза и да питам събралите се на кафето лекарки, които нито ме познават, нито знаят проблемите ми... За лафче отговорът е ясен... - гледай си работата.  А може ли някой да отговори АДЕКВАТНО на въпросите ???
« Последна редакция: Януари 31, 2012, 10:54:55 am от rosefromstars »
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #3 -: Януари 31, 2012, 12:17:56 pm »
аз ти отговорих напълно адекватно, но съдейки от съдържанието на постингите ти и от интересите ти - явно не мога да очаквам разбиране :)

не е нужно да обиждаш хората, решили да отделят време и да пишат в темата ти, все пак.

единственото, което мога да отговоря АДЕКВАТНО на въпросите ти, че ако на листовката пише "витамин А", то това е именно витамин А, а не бета каротен.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #4 -: Януари 31, 2012, 13:09:46 pm »
В България масово на бремените се изписват един куп витамини и добавки, и ако на някоя не са изписано тя се чувства ощетена от лекаря си и сама си ги назначава.Та както е казала Jam, правилно и балансирано хранене, много плодове и зеленчуци, не се лишавай от месо, млека и т.н храни.Балансирано хранене, това му е майката, но ако държиш да се тъпчеш с витамини, който не знаеш как ще се усвоят от тялото ти и каква е концентрацията им в хапчето и ти дали имаш нужда точно от това, моля пазара е голям.

« Отговор #5 -: Януари 31, 2012, 20:10:46 pm »
Съжалявам, че нещо не се разбрахме... С анемия съм, организмът ми не абсорбира желязото правилно и поради това серумното желязо спада много. Явно освен желязото, което не се абсорбира от червата има и други елементи, които също не се усвояват достатъчно, защото често получавам крампи в крайниците. Така, хематолог ми изписа сорбифер, а за крампите ми изписаха "Магнум анти спазми". Сега съм отново в същото положение като през 2009, плюс кървящи вътрешни хемороиди, което засилва анемията и спада на серумното желязо. Преди ми изписаха Допелхерц Депо. Само че, вече не мога да приемам и селен и йод поради хипотиреоидизма (приемам елтироксин, изписан от ендокринолог), а витамин А се изключва при бременност. Надявах се да има някакви комплексни витамини и минерали, които да обединяват "Магнум анти спазми", да са подобни на Допелхерц Депо, като включват витамините препоръчителни за бременност, но без да съдържат селен и йод. Надявах се, някой да може да ме насочи към нещо подобно, което да предложа за одобрение от гинеколога ми, при който ще ходя в четвъртък! Това е... Не очаквам гинеколожката ми да се да се занимава само с мен или пък да помни всичко, което й разказвам (все пак е просто човек, през който минават стотици "случаи"), така че за да не й губя времето съм решила накратко да й припомня всичко това, като й покажа какви добавки съм намерила и спрямо последните резултати, да ми каже дали може да ги взимам или не е удачно. Съжалявам, ако съм ви обидила с нещо, не е било нарочно. Все пак, когато някой пита нещо, може и да не е защото просто така му е хрумнало или "да се чувства ощетен от лекаря си и сама да си ги назначава", а може наистина да има нужда от това, нали така?
« Последна редакция: Януари 31, 2012, 20:17:03 pm от rosefromstars »
« Отговор #6 -: Февруари 01, 2012, 14:33:40 pm »
Здарвей! Аз също съм с анемия и на последния ми преглед доктора ми изписа Сорбифер. До момента не съм изпила нито един витамин ( моят доктор не ги одобрява). Въпреки че сезонът е зима се старая да хапвам на ден по една ябълка, две мандарини, банан. Със зеленчуците съм много зле (признавам си), но се старая и от тях да хапвам. До сега не съм качила нито едно кило, но бебето е добре и върви с три дена напред. Разбира се при теб нещата стоят по друг начин, за това се посъветвай с твоята докторка.И аз като теб все се старая преди преглед да пускам кръв и урина, за да коментираме с доктора положението. Пиши после( след прегледа)
Няма значение колко бавно вървиш, стига да не се отказваш от пътя си!

*
« Отговор #7 -: Февруари 01, 2012, 15:05:02 pm »
Това е съвсем различно.С анемия и не добро усвояване на желязо, както се оказва, че съм и аз, си питаш само и единствено хематолога, той ти назначава нужните лекарства особенно сега при бременост.Вероятно ще те следят по-стриктно и е добре и бащата да се изследва за анемия, защото ако и той има проблеми, става малко кофти за бебчето.

« Отговор #8 -: Февруари 01, 2012, 18:53:09 pm »
Благодаря, Маги! За таткото въобще не се бях замислила  :?, сега ще го проверим и него.
Няма значение колко бавно вървиш, стига да не се отказваш от пътя си!

« Отговор #9 -: Февруари 01, 2012, 19:40:52 pm »
Надявам се в София да намеря за консултация някой хематолог в клиниката... Но, нито едно от горните предложения не става! Явно, въобще няма такива витамини... Така че, се налага разделен прием на витамините, като се съчетават в групи и се пият не постоянно, а на интервали с почивки и тук трябва да се намеси доки с дозажа. Е, то много сложно става така, но явно няма накъде... А, за изследване за бета-таласамия, няма как да говорим въобще, докато не се вдигне желязото в нормалните стойности, иначе изследването няма да е максимално достоверно (така ми каза хематологът преди 3 год., така ми казаха и от Националния Център по Хематология в София тази година). Милото няма анемия, защото хемоглобинът му е доста висок, последно беше 160! Ето това се казва хемоглобин! Е, вярно е, че 120 кг., но определено има силна кръв  :wink: . Миле, Маги, тъпках се буквално с червено цвекло и добавки с желязо извлечено от изцяло натурални продукти (защото се надявах доки все пак да не е прав, защото не исках да пия Сорбифер и да мога да усвоявам желязото от зеленчуците и плодовете), но... ефект нулев. Серумното желязо продължаваше да спада, което е опасно вече и за бебчо. Така че, варианта Сорбифер беше пуснат отново в действие. Преди имаше резултат, дано и този път се получи, че иначе трябва да мина на системи. Скоро ще правя контрола за да видя какво се случва този път, с надежда серумното желязо вече да е в норми. И без това, повече от 15 дни не е удачно да се приема, защото затормозява черния дроб. Може почивка от 15 дни и после пак. Дано не ми се налага... Че иначе трябва да ми издадът абонаментна карта в лаба  :wink: . А, как мразя инжекциите и хапчетата  :? . Един беталок все забравям да го пия... А сега се превърнах в баба... Дано поне бебчо да е добре, нали все за него се борим  :)
« Последна редакция: Февруари 01, 2012, 19:44:53 pm от rosefromstars »
*
« Отговор #10 -: Февруари 02, 2012, 11:10:26 am »
Аз съм говорила с хематолог и ми каза, че червеното цвекло, червеното месо и разните му треви, могат да помогнат, но в по-леки случаи, явно не съм сред тях.Преди постех, айде това да е бил проблема, но от две години не съм направила и един пост.Пих хапчета(не им помня името) три месеца.След тях бях желязна цялата, след 4-5 месеца, хемаглобин на долна граница, желязо също, а разни телца са се повишили, защото нали се мъчат да компенсират.Красота.

« Отговор #11 -: Февруари 02, 2012, 11:18:16 am »
Маги, и аз така... Явно червата просто не абсорбират достатъчно... След като бях спряла Сорбифера, започнах прием на Допелхерц Депо, където има и желязо. И така още около 4 месеца. Е, докога ще пием тези железни добавки? Все през месеци, 2-3 години ли? Докато ни излезе по някоя трета гърда ли?  :wink:  Чудех се дали няма някакъв начин да се стимулират червата да възвърнат естествено възможността за абсорбция на желязото? Явно там е проблемът...

Намерих нещо интересно... http://www.bscl.eu/6conf/res/22.pdf
« Последна редакция: Февруари 02, 2012, 11:56:28 am от rosefromstars »
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #12 -: Февруари 03, 2012, 09:08:06 am »
идеята ми е да не се втеляваш толкова. реално погледнато, на бременната никакви витамини не й трябват, само пълноценно и балансирано хранене и това ще ти го каже всеки съвестен гинеколог, ама жените мож ли ги спря нещо в стремежа им да осигурят "най-доброто" за детето си... :)

Може да няма нужда, но аз лично не виждам и да пречат.На бебето нищо не му осигуряваш в повече наиситна, но витамини се пиат за теб си. То каквото му трябва щше си вземе, ако ще и цената на това теб да те лиши.  Сега , казвайки това, аз самата бях много несериозна и не си пих витамините от мързел общо взето, освен калция и витамин Д-то- с тях без по-отговорна.

rosefromstars, това за което питаш не изглежда въобше добър препарат за бременна. Много малко калций има. Защо просто не видиш колко от тези неща слагат в обикновените витамини за бременни и тогава не търсиш витамини без селен и йод. Поне ще имаш идея дали е много или малко това, което казваш. 900mcg бета каротен не е по принцип много, но ти си имаш нещо друго наум явно. Аз не разбрах - заради заболяването ти ли се изключва витамин А? Защото като взимаш бета каротен, организма пак витамин А си прави от него,та не разбирам каква е разликата. Нещо с абсорбцията ли?

« Отговор #13 -: Февруари 03, 2012, 12:04:10 pm »
Боби, права си, че тези, които съм посочила въобще не стават за прием от бременни, скоро го разбрах.
Разликата между Витамин А и бета-каротина е че Витамин А е мастноразстворим и се натрупва в организма, поради което е токсичен в по-големи количества и затова трябва да се приема с голямо внимание от бременни. Бета-каротина (различни сродни на витамин А вещества-каротиноиди) е водноразстворим и организмът си поема толкова, колкото му е необходимо, а останалото се изхвърля чрез урината. Така, че за по сигурно се препоръчва при бременност приема на бетакаротин да се увеличи, за разлика от витамин А, който значително да се намали и въобще да се внимава много с него.
"Най-важният каротиноид, бетакаротинът, представлява две съединени молекули витамин А. Когато нивото на витамин А в организма е ниско, някои молекули на бетака-ротина се разпадат, за да запълнят липсата. В този процес важна роля играе цинкът, така че ако съдържанието на цинк в организма е недостатъчно, може да се получи дефицит на витамин А.
Когато запасите от витамин А са достатъчни, бетакаротинът не се разлага и изпълнява основната си важна функция — да предпазва от болести. Той е мощен антиоксидант, който помага да се превъзмогнат уврежданията на клетките, причинени от свободните радикали, и едновременно, предпазва мъжката сперма.
ПДД в ЕС: няма.
ПДД в САЩ: минимум 6 мг на ден за намаляване риска от рак."

Тъй като няма такива комплексни витамини, каквито търся, се налага разделният прием на доста от тях. Много е важна комбинацията на самите витамини. Както се посочва по-горе бетакаротенът е добре да се приема с цинк, желязото с витамин С, витамин В комплекс. А за калция, за който ти споменаваш, е добре да е в комбинация с витамин Д3 и магнезии. Също така приемът, на различните групи добавки и медикаменти, трябва да става през интервали от време (примерно 4 часа), за да имат по-добра усвояемост. Например желязото трябва да се приема с разлика от поне 3 часа от бетаблокерите, елтироксина и антибиотици (ако се приемат такива). Въобще става много неприятно, но няма как. Също така дозажът трябва да е много внимателно разпределен, за да не се получава натрупване в организма. Например, при предозиране с калция, се получават камъни в бъбреците и калцификация на костите на бебчо, което води до усложнения при раждането. Ако трябва се правят почивки през 5-10-15 дни в зависимост от концентрацията в добавките. И всичко е строго индивидуално. Въобще, не е никак лесна и обикновена, тази тема... Щеше ми се да има някакви готови витамини за бременни без селен, йод, витамин А, със съответния дозаж и с приема на 1 таблетка, нещата да приключат... :?
« Последна редакция: Февруари 03, 2012, 12:08:38 pm от rosefromstars »