Първото ми раждане беше 2008 г. при д-р Диковв асистенция с д-р Кирякова, който сега е в Шейново. Секцио по спешност, след като влязох за предизвикано раждане 3 дни след термин. Пуснаха ми окситоцина /никога повече не искам да имам досег с тази гадост/ и загубихме тоновете на бебето на 5-тата мин.
Не ме хвана спиналната упойка /малшанс на анестезиолога д-р Илиев/ и ме приспаха.
Закърмих на следващата сутрин, защото много дълго излизах от упойката. Пък и цялата ситуация беше далеч от представите ми. 9 месеца се готвих за нормално раждане и секциото не ми беше на дневен ред. Не съм имала никакви проблеми с кърменето, но не спазвах часове и не позволих да ми взимат бебето от стаята. Бебето се оказа с истински възел на пъпната връв и това е вероятната причина за загубата на тоновете.
Второто раждане беше дек. 2009, при д-р Димитров в асистенция с д-р Костова. Готвех се за нормално раждане след секцио, макар докторът хич да не беше навит. 3 месеца ми обясняваше, как не е сигурно че ще стане... Последните дни все ми обясняваше, че главичката на беба е над 10 см., а само час след това на ехографа на д-р Сигридов беше 9.5 см.
Девойката си затискаше пъпната връв и често имахме проблемни записи на тонове. Накрая се влошиха кръвотоците и се наложи секцио по спешност на термин. Да е жив и здрав д-р Сигридов. Благодарение на него знаех точно какво се случва и защо се налаг отново да ме срежат.
От самата операция съм доволна за разлика от първия път. Много по-лесно и бързо се възстанових и белегът ми е много по-незабележим от първия.
Закърмих час след раждането, когато донесоха беба да я види баща й. Без позволението на акушерките, но това си е моето бебе и аз решавам, кога да го храня. Не позволих да й дадат вода и АМ през четирите дни там и за общо учудване тя наддаваше.
Отчитам като голям минус, че се опитват да налагат режим на кърмене на 3 часа и отделят бебето през нощта /това заради другите 3 момичета в стаята/. Не те спират обаче, ако решиш да не се съобразиш. Все още препоръчват миене на гърдите преди всяко кърмене и то със сапун.
Изследванията на бебето са наистина полезни, макар цената им да е прекалено висока. За почти 1/3 от тези 600 лв. могат да се направят, но трябва да се ходи на няколко доктора и се губи време.
Правят терапия на всички бебета с вит. К, което не знам да се прави на друго място.
Цената при мен беше 1500 лв. раждане /без значение от начина/ и 600 лв. за бебето. Нито лев повече не сме платили. Сега не съм проверявала цените.
Ако отново раждам там сигурно ще избера д-р Кирякова. Тя е най-склонна да изчаква естествения ход на раждането, без излишна намеса, която е основната причина за спешни цезарови сечения.