0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #540 -: Юли 16, 2012, 11:22:31 am »
С рефлукс беше Боби. Освен множество малки повръщания и фонтаните, имаше и болка, защото не спираше да реве. Аз съм хранила понякога и на 2ч, но е кърмен.
Иванита плодовете белени и на кубчета също, но те като се размразят ще се скашат ако са добре узрели, а ако не са няма да са толкова меки и сладки  :D
*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
« Отговор #541 -: Юли 21, 2012, 10:20:24 am »
Имам домашен патлиджан ( син домат ), бих ли могла да сваря към домашното пюре от тиквички, картофи, моркови и броколи  :ask: ?
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
« Отговор #542 -: Юли 21, 2012, 17:43:06 pm »
И аз в темата, за сега само се информирам, кое, кога, но в края на другия месец може би ще започна да захранвам Рая.
Въпроса ми е кога дададохте за първи път свежи подправки, имам предвид следните:
- пресен/замразен копър
- пресен/замразен магданоз
- пресен/замразен джоджен

Освен това, прочитайки това/онова по темата, до сега не попаднах на информация кога мога да дам лук/чесън/домат/пипер.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #543 -: Юли 21, 2012, 18:15:03 pm »
Четох някъде, че доматите имат антисихтамин и се дават след 8м. Подправките и лука присъстват в готовите пюрета, в домашните аз още не съм слагала.
За сините домати също се въздържам, те на мен ми горчат пък какво остава за малката.
« Отговор #544 -: Юли 21, 2012, 20:09:43 pm »
Радост, копър може да даваш почти от самото начало. Него го препоръчват и за колики така че няма проблем, аз го дадох с готово пюре на Гербер за първи път. А магданоза до дадох след 8 месец в домашна супичка.
Под пипер имаш предвид чушка, нали? Дадох след 7-8 месец първо червена приготвена на пара и после обелена, след около месец дадох и зелена.
Домат и до сега давам само готвен. За първи път го дадох в готово пюре около 11-тия месец.
Лук и чесън слагам в готвеното след 10-ти месец.

Патладжан още не съм давала  :?

Имай предвид че аз захранвам малко по-бавно от други. Просто София  е с по-чувствителен стомах и за това внимавам.

*
« Отговор #545 -: Юли 21, 2012, 22:47:55 pm »
Аз като Надеж със захранването   :D
 Някой има ли идея какви количества храна и мляко яде дете на около 1г? Или колко яде неговото дете, ще помоля да сподели. Моето започна да се храни доста хаотично и изгубих грамажите на храната, а млякото нямам и идея колко е  :oops: Мисля, че му излиза от предкътните зъби и днес даже почти не е ял.
*
« Отговор #546 -: Юли 21, 2012, 23:11:04 pm »
Патладжанът е тежка храна. Не бързайте с него!

*
« Отговор #547 -: Юли 22, 2012, 00:20:20 am »
Дидомира незнам дали още се интересуваш, но аз знам че трябва бебето да яде горе долу 1/6 от теглото си за 24ч. Т.е при вас това е по 90мл на ядене. Аз мисля че 120 са и много...По колко качвате на седмица? Моята е на 3 месеца и яде горе долу 120мл (6  хранения имаме), даже и по-малко на ядене и е страшна дунда 6500 кг е!
Тя може да реве за нещо друго, не е задължително да е само глад или колики. Нормално е да се успокоява като я храниш, това не означава автоматично че е гладна...
« Последна редакция: Юли 22, 2012, 00:26:32 am от Krisi88 »

*
« Отговор #548 -: Юли 22, 2012, 00:46:23 am »
моят опит е коренно различен. с ади сме на захранване, водено от бебето, което значи, че от самото начало тя яде каквото и ние ядем, макар, че поради седенето в този сайт първите пъти правех задушени зеленчуци, но то и ние това ядохме. доматът е любима храна, особено чери доматите, които тук са много по-достъпни от в бг и са й по-мярка за ръката, мента, не знам да съм й давала, понякога слагам в плодовата салата, иначе всякакви зелени подправки. също така чушки, сурови са много удобни да си ги държат в ръката и да гризат и всички бебета около нас много ги харесват, досега никое не е имало проблем с никой от зеленчуците или плодовете или с каквото и да е, всъщност. та мисълта ми е, че е възможно да го правим по-сложно отколкото е. в темата за кърменето някой беше дал линк към документът на сзо по захранване и хранене на бебета и там изрично се казва, че изследванията НЕ поддържат тезата, че забавянето на някой храни намалява риска от алергии и, че децата трябва да се хранят с онова, което е обичайно за семейството и региона. ако искате погледнете там, има и насоки за количества храна, за кърмени бебета е, но на едно място се казва, че за не-кърмените е същото, просто количеството мляко идва от ам-то.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #549 -: Юли 22, 2012, 07:04:12 am »
та мисълта ми е, че е възможно да го правим по-сложно отколкото е.
Мислиш ли ?  :-)

Цитат
в темата за кърменето някой беше дал линк към документът на сзо по захранване и хранене на бебета и там изрично се казва, че изследванията НЕ поддържат тезата, че забавянето на някой храни намалява риска от алергии и, че децата трябва да се хранят с онова, което е обичайно за семейството и региона.
Даам, взели са хляба на онези дето по цял ден се чудят какво ново да измсилят, краставицата в осми или в девети месец трбява да се дате, а червените чушки преди или след зелените :-). Това естествено е в кръга на майтапа, но повечето хора вярват на подобни сторги правила. Добре че сложиха линка към документ аот СЗО, че да престанат най-после тези спекулации за позволените и непозволените храни.

Аз имам проблем с капризно дете. Андреа явно се е метнала на мен и гладна ще си умре, ама няма да яде нещо,което не обича. А тя почти нищо не обича. Обича кисело мляко, ама да я храня само с кисело мляко и с АМ е все едно мляко с мляко, не е много разнообразно :-). Вече отказва напълно пюрета, освен ако не са плодове и то насила трябвя да и допра до устата, че да види какво е и да поиска още,защото ианче не иска и да пробва.  Установих, че явно ще е като майка си и течни и полутечни храни не иска и да види. Трябва да може да си го държи в ръката, че да иска да го яде. Обаче за сега не може да дъвче доста неща и се притеснявам дали и давам достатъчно то всички хранителни вещества. В 9тия месец беше с анемия, та давах и желазо и сегасега искам  да яде месо, но тя не иска смляно, а другото не може да сдъвче. Днес и дадох риба от моята и се скъся да яде, явно много и хареса. Следващата седмица става на годинка и спирам АМто, но само ако знам, че мога да и дам пълноценна храна. Приемам всякакви съвети как да направя менюто и разнообразно като и давам неща, които хем да се държат в ръка, хем да са мекички,че да моеж да си ги сдъвче.

*
« Отговор #550 -: Юли 22, 2012, 09:03:21 am »
боби аз режа на малки парченца не стават за гризане, но може сам да си ги слага в устата. Като не иска да яде му слагам чинията пред него и да маже с надежда нещо да влезе и в устата.
« Отговор #551 -: Юли 22, 2012, 11:06:10 am »
Дидомира незнам дали още се интересуваш, но аз знам че трябва бебето да яде горе долу 1/6 от теглото си за 24ч. Т.е при вас това е по 90мл на ядене. Аз мисля че 120 са и много...По колко качвате на седмица? Моята е на 3 месеца и яде горе долу 120мл (6  хранения имаме), даже и по-малко на ядене и е страшна дунда 6500 кг е!
Тя може да реве за нещо друго, не е задължително да е само глад или колики. Нормално е да се успокоява като я храниш, това не означава автоматично че е гладна...

Криси , защо да е много 120 мл.? Та това е дозата за двумесечно бебе , така и пише на кутийте на АМ . Мислех , че може да не е глад , но съдя по това , че тя реве на два часа и половина и това е . Не й ли дам да яде , не спираааа .Нищо не може да я залъже . Освен това от два дни като я нахраня реве и иска още , ама мен ме е страх да й дам повече . И ние имаме 7 хранения и слава богу ,че има пормеждутъци където спи по повече иначе незнам . Храня я през другото време на два часа и половина , защото реве точно на тия интервали  и понеже в чудо се видях питах педиатъра и той ми каза , че просто имам лакомо бебе и да я храня като иска   :D. Иначе не знам колко качва на седмица , но със сигурност си пълни памперсите и не остава гладна . Ние ходим на преглед всеки  месец.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #552 -: Юли 22, 2012, 11:35:56 am »
Освен това от два дни като я нахраня реве и иска още , ама мен ме е страх да й дам повече .
Защо те е страх?  По принцип 120млне са малко, но всяко дете си е различно. Зарежи ги тези правила колко трябвало да яде на еди каква си възраст. Яде колкото то иска и ако качва добре, значи няма проблем. Кърмените бебета никой не знае колко точно ядат,а те си решават. Та така и с бебетата на АМ би трябвало да е, те да си решат колко да ядат.

м-и, а как даваш месо? Ние имаме само по два горни и долни зъба отпред и това е. Дадох и една шунка, която успя да сдъвче ( сега да не ме погнат, шунката е чисто месо от бут без други добавки, не от онези композираните шунки, за които преподлагам се сеща всеки), ама само шунка трябва да я храня :-). Намерила съм и едни много добри кремвирши, чудя се дали да не я пробвам да и дам дали ще може да ги сдъвче.

*
« Отговор #553 -: Юли 22, 2012, 14:35:18 pm »
Бобирежа на парченца под 1см. Шунка, кренвирши не знам колко са месо в БГ, но имат сол, която и на мен ми идва много, кренвиршите и подправки(някой чер.пипер), аз не бих давала. Но пък имам познати, които не даваха месо на детето, че да не се задави, а кренвирш може и 2 броя  8O. Моят син има долу вече 3 зъба, а горе станаха 4 общо 7 като последните 2 са от 5 дни, а аз давам парченца от 2м. Днес готвих телешко варено и му пасирах всичко, имам чувството, че така яде повече. Последно време много малко ми яде, но пък ака по 3-4 пъти, та верно си е, че като са на кърма не и знаем на нея количеството.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #554 -: Юли 22, 2012, 17:34:51 pm »
М-даа, забравих да кажа, че шунката, която купувам е с ниско съдържание на сол.
Аз сол не им слагам допълнително в яденето, но ядат от нашето,която е готвено за нас и със сол. В крайна сметка нали и в градината подобни неща ядат. Понеже аз почти никакви силни подправки не ям  и няма такива работи като черен пипер или люто. Дори оцет в салата не обичам, което побърква много хора.
 Моята не иска да пипне пасирано месо, какво ли не опитвах, не иска и не иска. Хапва и плюе.

*
« Отговор #555 -: Юли 22, 2012, 21:43:39 pm »

Моята не иска да пипне пасирано месо, какво ли не опитвах, не иска и не иска. Хапва и плюе.
Ако е пасирано с всичко, а не само месо пак ли не го иска?
И аз не ям такива подправки, готвя без сол и после добавям. Моя мъж яде много солено и така или иначе соли, а дребния достатъчно си проси сирене и друго ядене та гледам аз да не му слагам.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #556 -: Юли 22, 2012, 22:21:45 pm »

Ако е пасирано с всичко, а не само месо пак ли не го иска?
И аз не ям такива подправки, готвя без сол и после добавям. Моя мъж яде много солено и така или иначе соли, а дребния достатъчно си проси сирене и друго ядене та гледам аз да не му слагам.
Не иска. Дори с кисело мляко пробвах и после с кисело мляко с плод дори :-). Преди година така излъгвах каката да си яде месото, но това малкото не се лъже :-). Днес изяде една мъъъъничка хапка шунка и посел видя динята на масата ( мое грешка, че я извадих)и нищо не можа да я накара да хапне друго. Развика се, че иска диня и до там бяхме с полезното хранене. Май ще започна да и давам мултивитамини, пък каквото и колкото иска да яде.

*
« Отговор #557 -: Юли 22, 2012, 22:48:49 pm »
боби, моята яде месо (основно телешко и агнешко) от 6тия си месец. дъвчи си парченцата (в момента има три зъби, тогава нямаше нито един) и изплюва месото след време, но от това, което аз четох по този начин те поемат соковете от месото, където всъщност са хранителните вещества. имай в предвид, че може да откара бая време с едно парче. не се е задавила нито веднъж.
иначе за риба умира, а вчера яде рак, не е глупаво момичето, много й хареса. та, ако яде месо като се храни сама, аз бих й дала.

да ви се похваля. днес бяхме на пикник, купихме си череши, аз естествено й давам след като съм махнала костилката, добре, обаче диването се пресегна и преди да успея да я спра си набута една цяла череша в устата. опитах да я махна, но ме беше страх, че мога да бутна костилката аз без да искам навътре. та изчаках я (на тръни) и след известно време тя си изплю костилката, като че цял живот това е правила. не че ще й давам череши ей така оттук нататък, но бях много впечатлена.

като си говорим за мултивитамините, какво мислите по въпроса? на мен онази скочубра в петък ми каза "всяко бебе" трябва да ги пие, аз не съм много убедена, ще съм благодарна за мнения.
*
« Отговор #558 -: Юли 22, 2012, 23:01:58 pm »
Елена, ако мислиш, че храненето ви е разнообразно и балансирано може би няма нужда. След като детето е добре, жизнено, в отлична форма така да се каже за какво да го тъпчеш с химия. Не им се вързвай толкова, сама каза - тя не е лекар, разбира колкото теб и мен, просто има други виждания.
*
« Отговор #559 -: Юли 22, 2012, 23:10:05 pm »
Елена, не знам за всяко дете, но моето не пие никакви витамини (изключвам първите две години таблетките с флуор и вит.Д, които на всички деца ги изписват по тези географски ширини).