0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #200 -: Април 26, 2012, 14:07:43 pm »
Как приготвяте пюре от ябълка домашно?

Аз пасирам хубаво с малко вода.

А вие печете ли, сурова ли давате?
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
« Отговор #201 -: Април 26, 2012, 14:29:07 pm »
Пасирах с малко АМ (ако е кърма още под-добре) Може да звучи странно, но на Илияна много и харесваше. Винаги съм давала сурови, но домашни, зрели в двора ни. Други майки тук казват, че е по-добре на пара или печени, но ние не сме имали проблем със суровите.

*
« Отговор #202 -: Април 26, 2012, 14:56:50 pm »
Печах нарязана на 4 и почистена, но с корите в тавичка с малко вода. После се бели много лесно коричката и се пасира. Добавях АМ и малко каша.
*
« Отговор #203 -: Април 26, 2012, 16:16:40 pm »
силванченце, мисля, че е по-добре вместо вода да слагаш кърма, или ам, защото те имат нужда от всяка калория в момента, а водата е по-скоро "баласт", още повече, че колкото и малко да ядат пюрета те изместват млечните хранения. до края на първата година поне 75% от храната на детето трябва да е мляко, за втората е 50%. зная, че и преди съм го писала, но все пак.
*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
« Отговор #204 -: Април 26, 2012, 17:03:06 pm »
В зеленчуковите домашни слагам ам, но не бях сигурна, ако в крушата пюре сложа ам какво ще стане  :P .Но следващия път ще пробвам в ябълката.
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
« Отговор #205 -: Април 26, 2012, 17:11:48 pm »
Във всяко пюре слагай, няма да е грешка ;) И не забравяй, че бебетата имат доста по-различен вкус от възрастните, на теб може да ти е странно, но бебе да си го хапва с кеф :)

*
« Отговор #206 -: Април 26, 2012, 18:59:59 pm »
Никога не съм слагала АМ(кърма) в плодово пюре - домашно или купено. Това че детето ми е по-слабо или не пухкаво не ме притеснява ние и двамата сме куки от къде да вземе ген  :D Ябълката сурова си я пасирам и давам, веднъж правих на пара-стана ми кисела и безвкусна и не я яде човека.
Тия манти ще ги пробваме и ние скоро, че смятам да давам сам да яде. Вчера хрупа морков много му хареса и ми се сърди като му вадя парченцата от устата, че се дави с тях  :D
*
« Отговор #207 -: Април 26, 2012, 20:06:27 pm »
м-и ако те е страх от моркова, да не се задави - можеш да го даваш само когато е в столче за хранене, така рискът е по-малък, да го свариш на пара за кратко (да не е сготвен, но да е омекнал) и да пробваш с краставица. аз в началото и махах семките, но сега вече не. броколи и аспержи са другите любими, но не са толкова сладки като моркова.

между другото мъжа ми има един трик от неговата майка - ябълката разрязана на две и с лъжица се стърже горния слой е се дава на детето - става като много ситно настъргано, а е по-бързо и лесно от стърженето на ренде.
*
« Отговор #208 -: Април 27, 2012, 08:15:20 am »
Благодаря Елена, само в стола давам храна. Моркова изглежда служи за чесане, не го гълта, а събира парченцата в устата си. Това ми послужи като начин да сготвя, защото баща му се прибира много късно в момента и не ми се кара на филии(а и както моята майка каза в момента много се измаря и трябва храната да е питателна)-пък и дребния не може да яде сандвич  :D Просто не очаквах, че ще кърти парчета.
*
« Отговор #209 -: Април 29, 2012, 00:19:23 am »
м-и къртят, та пушек се вдига. на мен преди време много ми помагаше пералнята - гледаше я с голям интерес, но сега са й много интересни шкафовете и всичко в тях
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #210 -: Април 29, 2012, 00:29:33 am »
Ябълката я давам цяла от 8 месечна възраст - по удобна е за хващане и не се разпада на парченца, защото кората я държи. Избирам за Тереза ябълки с по- фина обвивка. Имам лош опит със задавяне със суров морков на сина ми, затова предпочитам да го попаря леко.
*
« Отговор #211 -: Април 29, 2012, 08:38:33 am »
elle22 с кора от ябълката не се ли дави? Аз беля като давам ябълки и круши и режа парчета. Крушите последно не ги иска в никакъв вариант дори в купено пюре.
Морков аз не дадох да се наяде, стоях до него( той до мен в стола де) и вадех парченцата, които се събираха в устата, но това с попарването е идея.
Тия платнените които се използват за хранене дали не могат да се заменят с кенгуру много сходни ми изглеждат?
*
« Отговор #212 -: Април 30, 2012, 00:48:11 am »
м-и, ако говориш за столовете, сигурно могат, но не зная как ще го закрепиш на самия стол, а и освен това е много възможно да бъде полято, покапано и тн, пък аз не мога да рискувам с моето кенгуро, щото няма да можем да се приберем. от друга страна кройката е изключително проста и ако шиеш не виждам никакъв проблеми да си ушиеш такова - направени са от "прост" памук. ако искаш ще се опитам да опиша много подробно моят стол, макар че така сигурна съм не се крои.

аз май съм ви казвала, ади специално крушите си ги отделя от корите (аз й ги давам с корите) а ябълка яда и на парчета, които тя да държи, но най-обича да ръфа от моята. и да знаеш и да не му взимаш парчетата от моркова, той каквото не може да сдъвчи, ще го изплюе
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #213 -: Април 30, 2012, 04:49:28 am »
elle22 с кора от ябълката не се ли дави?
Не, не се е давила. Което не може да го схруска, си го плюе на масичката. Синът ми хрупаше ябълка от 6 месечна възраст с 4 зъба, но беше захранен много по-рано. Ако се притесняваш от задавяне, пробвай нещо такова: http://www.amazon.com/Munchkin-Pack-Fresh-Feeder-Colors/dp/B000GK5XY2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1335749598&sr=8-1 .

Между другото, имам приятелка, която пасираше храната на детето си до над 3 годишна възраст. 
« Последна редакция: Април 30, 2012, 05:00:31 am от elle22 »
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #214 -: Април 30, 2012, 06:08:09 am »
Между другото, имам приятелка, която пасираше храната на детето си до над 3 годишна възраст. 
?! :o

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #215 -: Април 30, 2012, 06:27:13 am »

Да, беше я страх от задавяне. От опита, който имам /2 деца/, тези неща се тренират, има определено време за свикване с твърда храна. По тази логика, на приятелката ми детето започна да се дави в момента, в който започнаха да му дават парченца, независимо че беше на 3+.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #216 -: Април 30, 2012, 06:33:01 am »

Да, беше я страх от задавяне. От опита, който имам /2 деца/, тези неща се тренират, има определено време за свикване с твърда храна. По тази логика, на приятелката ми детето започна да се дави в момента, в който започнаха да му дават парченца, независимо че беше на 3+.
Т.е излиза, че когато и да започне все е тая, защото ще си има такъв период.

Днес Андреа докопала една купичка на Ивана от масата и се опитваше да яде от нея. Ама то беше една бльоджа - пилешка супа, в която имаше и ориз. Мъжът ми реши да и даде и тя много успешно го яде. Не знам дали е гълтала ориза цял, защото не я храних аз, но каквото и да е правила, справи се отлично.

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #217 -: Април 30, 2012, 06:50:24 am »
Това е според моите наблюдения, не съм чела нищо "научно" по темата. Факт е, че синът ми е захранен на 3 месеца и започна да яде твърда храна на 6. Не се стряскайте, преди 8 години това беше нормата за захранване.
Боби, не виждам проблем, стига да си въвела съставките в супата предварително. Браво на Андреа  :D.
*
« Отговор #218 -: Април 30, 2012, 08:35:40 am »
Елена аз няма да ползвам, просто ми се струва много сходно това за стола.
Ами не плю нищо от моркова те и бяха малки парченца, но много и това ме притесни. За задавянето и аз мисля, че е до тренинг, предлагам и само смачкана храна, не се дави. Докато се случват задавяния все ще ми е притеснено.
Тия мрежички съм ги гледала, но са ми странни(имам задръжки в употребата не мога да ги обясня). Така по старата схема на захранване съм виждала да дават парче слива в марля.
*
« Отговор #219 -: Април 30, 2012, 11:43:02 am »
естествено, че има период на научаване, да не би ние като възрастни да тръгнем да правим нещо и от раз да ни стане без проблем. дай да не ги оставяме да ходят, щото падат. пък и на какво му казвате задавяне? това, че детето се закашля, не означава, че се дави, ако го оставим да се изкашля се оправя за отрицателно време. задавяне има когато не дай си боже има запушване на въздушните пътища и тогава или го тупаме отзад или ако е по-сериозно се обръща с главата надолу и се удря между плешките. ако трябва да сме коректни и като се кърмят/пият от шише има същият риск от задавяне, да не ги кърмим ли?

боби, нищо му няма на ориза и цял да е, ще видиш как го е гълтала като смениш памперса, браво на андреа

то не случайно казват, че децата, които имат по-големи сиблинги, дори и по-бързо се научават, защото гледат от тях. пък и на родителите им е писнало да правят три различни менюта :)