Не мислех да споделям това публично, но тази тема вероятно е точното място. Вчера ми се обади по телефона една жена, непозната, колега й е дал моите координати, за да направя спермограма на сина й. Пита ме как така при мен спермограмата е 100 лв /така й казал колегата/, а навсякъде другаде е под 20 лв. Отговарям - да, можете да направите и другаде спермограма, не е проблем, но ... и тук жената, без да ме изслуша, ми се разкрещя, че са правили много спермограми и че ще ни разобличи нас двамата с колегата, ще си чуем имената по телевизията и т.н.
Първо ми стана смешно, а после и тъжно ... почти 10 години полагам усилия, а с мен и още много хора, да обяснявам каква е разликата между спермограма, направена в стандартна лаборатория и истинска такава, направена по изискванията на СЗО и от специалист, колко е важно да се спазват законите, колко е важно да се направи след това консултация от специалист, а не просто да се хвърли един лабораторен разултат ... и всички тези усилия срещат стената на невежеството, и нищо от това, което правя не за пари, а за да помогна на много хора, е безплодно. Писах на колегата, той се е опитал да помогне /очевидно след многото направени спермограми на неправилни места не е имало полза и той ги е насочил към специалист/, но ... насила не можеш да помогнеш.