По инициатива на magi_st от др.тема ето и наблюденията ми
Те са от определени сфери, върху 50-60 фирми :
Хотелиерсво ,ресторантьорство ,търговия- В първите 2 имам доста големи клиенти(такива класирам с персонал между 25-50 човека).Тези същите хора имат обекти както в София така и по морето.В този бизнес ,заплатите са почти еднакви. Последната година те твърдят,че персонал няма.Пускат обяви,хората не се обаждат.Твърди се, че лятото всички бягат към морето.Да де ама в обектите им на морето,също имат проблем с намирането .Съответно,тези същите са снижили критериите до минимум. Да не говорим, че единия от тях мисли да затваря 1 от 10 год. заведение, не защото няма оборот, а просто няма персонал. Заплащане от 500-1200лв за София.Осигуряване на мин. праг
Транспорт-там наблюденията са че няма шофьори с категории и компетенции.Последните няколко месеца се отвориха много транспортни фирми.Собствениците им казват има работа,но няма персонал.Да всички знаем ,че има много „тираджии“,но те явно са в чужбина или поне аз познавам много такива.Заплащане за София вътрешни курсове от 1200лв,международни курсове от 1800 евро.За страната вътрешните може да започнат и от 700.Осигуряване на мин. праг
Писане на статии в сайтове с икономическа насоченост(на чужд език- 1 бр.)-тъй като тук се изискванията са много перфектен език,дарба да пишеш и икономическо образование,критериите са сведени до перфектен език,но найстина перфектен и дарба за писане.Всичко друго се обяснява,като в университета. Стартова заплата 1000 лв.Осигуряване-напълно
Кол центрове на банки ,агенции за събиране на вземания-изисквания добра дикция,без диалект и говорен дефект.Правят се вътрешни обучения според спецификата.В повечето случай кандидатите са студенти.Работела съм в тази сфера 4 год.-работата става за сяка възраст,но за хора със силна психика.Заплащане стартово около 450 лв,осигуряване пълно.След определен период (около 6 м.)се дава възможност за боноси.При добро желание се стига до 1100 лв чисто,но това зависи от мотивацията на човека.
Счетоводство-тук търсенето идващо от практически знания и знания по дипломи и предлагането тотално се разминават.
Ако слушаш работодателите: няма персонал
Ако слушаш работника: няма работа
Не защитавам нито една страна(наблюденията ми не са чак толкова големи),но как става това едните едно др. друго ,аз за себе си все още нямам обяснение. Надявам се вие да си отговорите.
Гледайки назад от своя житейски път и давайки съвет:
-Мен лично са ме уволнявали . Тогава хленчех много.Но сега погледнато на зад,то е било не без причина. Знаещите и можещите работници, много рядко ги уволняват ей така без причина.Трудно е да си признаеш пред себе си,но го направета и гледайте да не допуснете същата грешка следващия път.
-Все още има дами, който в CV слагат изрязани снимки от плажове, барове и пр.Моля Ви не го правете.Аз лично съм се възползвала от професионалист за изготвянето на CV.Има си тънкости,те не без причина са професионалисти,ако нямате възможност европейския формат е добър варянт.
-Мотивационни писма-копи пейст няма как да стане,иска се малко мисъл