Жаси, Дани засега само танцува на тази песен, понеже още му е беден речника на човека...
синьо кокиче, щом брои така Косьо - финансов минисър ще става, или шеф на банка поне, да знаеш
Аз се каня от доста време да питам, ама понеже сега заговорихме в тази посока... Около каква възраст започват да придобиват чувство за собственост малките? Приблизително разбира се. Защото се чудя дали Дани започва да се светва, че това и онова е негово, или просто копира вид поведение, което аз никак не одобрявам /все ми е тая на каква възраст е детето/.
Да знам дали да се намесвам сериозно, или е просто някаква фаза.
Съседското момиченце е твърдо на вълна "това е мое", "онова е мое", "не пипай", "не давам" и пр. Не мога да кажа, че майката я толерира - точно напротив, но файда - няма. Когато децата са в нашия двор, Деси играе с всички играчки на Дани и аз и майка й използваме момента да обясним, че ето виж ти как си играеш с неговите неща и никой не ти пречи, не ти ги дърпа, не те бута, а ние като дойдем у вас ти нищо не даваш и се сърдиш и блъскаш Дани... Обясняваме кротко, нагледно, тя уж разбира, казва, че няма повече да прави така. Да, ама ние като отидем у тях и за 5 мин. настава ад, хем Деси е тази която настоява Дани да иде да си играят /не да сме се натресли нещо/. Дани не ходи да дърпа играчка, която тя е взела, а просто си харесва нещо на двора им и се заиграва с него. Нито блъска, нито хвърля, да кажем че това притеснява другото дете. Е да, ама в момента в който той пипне нещо - тя дотичва, започва да го дърпа и: "Не давам, не пипай, това е мое". Той пуска, отива при друга играчка - същата ситуация, ако ще да е една лопатка, или формичка за пясък. Последно се беше качил на колелото й и натиска там едни копченца да свирят музички и си седи. Деси дойде на секундата и понеже той не разбира от: "Слизай, махай ми се от колелото" направо го блъсна и той падна. Майка й се вбеси вече, скара се, качи я в къщата наказана 10-ина минути и "да си поговорят", на мен пък ми стана неудобно, че за пореден път й се карат заради моето дете, ама пък и Дани е малък и не мога да му обясня да не й пипа това и онова... Абе много тъпо положение.
След няколко часа обаче те идват у нас. Дани мъкне една негова играчка, която Деси иска и решава да си вземе директно изтръгвайки я от ръцете му. И в следващия момент моя синковец като си стисна количката, като я дръпна и със свободната ръка като я счепка за косата и я заскуба с всичка сила
, не мога да сваря да му отварям пръстите да измъкна госпожицата. За първи път прави подобно нещо и определено не искам да бъде системно поведение при него. Естествено не съм му казала: "Браво сине", скарах се. Но се чудя дали постъпи така, защото "му идва отвътре", или защото доста време понася точно такова отношение към себе си от въпросното момиченце и накрая се сети, че и той може да се отнася така с нея?
Ще бъда благодарна за всякакви мнения и съвети как да процедирам в бъдеще. Знам, че не звучи много добре, но доколкото мога - не искам да го събирам с деца с подобно поведение, защото или ще копира, или трябва те да го млатят пък аз да го натискам "да си трае", което не е решение...