вярно, не е мн. добре спермограмата, но аз много държа да ти кажа да се опитате да постигнете подобрение.
нашата първа спермограма беше олигоастенотератозооспермия - умерена степен и на моя мъж му бяха казали в АГ -Варна, че няма шанс за подобрение и няма смисъл да пие каквото и да е и решението е само ИКСИ. доколкото имам наблюдения такава е философията на АГ -Варна. Да така е, така или иначе правим ИКСИ, НО подобрение има и то значително!!!някои от стойностите ни са нарасннали десетки пъти, морфологията от 1 процент на 3 и т.н. А според мен всяко подобрение е от значение за успешността на опита.
Винаги е добре първо да се направи опит за подобрение и тогава да се прави ИКСИ!Аз преди две години се юрнах да правя пръвото ни ИКСИ само след три месеца фертилейд / само след който имаще известно подобрение/ и сега ужасно много ме е яд.лично за мене това си остана едно напразно хвърляне на пари. При консултация с лекар от друга клиника ми беше казано да направим опит за подобрение , за да повишим шансовете за успех, а аз за съжаление се доверих на АГ -варна. Преди третият опит направихме консултация с д-р Мели Даскалова - имахме значително подобрение на спермограмата и факт е че беше първият ни засега успешен опит.Вярно, имаше и други фактори спомогнали успеха, но... този също не го подценявам.
не винаги се постига подобрение, но поне ще си опитала.моя мъж не го бяха посъветвали да направи консултация с уролог и т.н. -това го прочетох във форума. В общи линии нещата при мъжки фактор са 50 на 50 -шанс за постигане на подобрение като това зависи от причината за лошата спермограма, но с риск да стана досадна -направете изследвания и пийте добавик. Щом има оценена морфология / 1 процент/ виждам, то значи има и сперматозоиди. И не правете генерални изводи САМО от една спермограма.При нас неподвижните сперматозоиди бяха много голям процент и едва след като направихме друга спермограма в друга клиника се оказа, че голям процент от тях просто не са живи / естествено че ще са неподвижни/. Сега при третото ИКСИ след лечението започнахме с виталност в норма.
Много объркано пиша и подробно, но основната ми теза е не прави моята грешка. Обмислете нещата спокойно, направете план за действие, небходимите изследвания и консултации.