Не казвам, че витамините ще спрат кървенето, но е добре да се приемат при репродуктивни проблеми.
Не си позволявам да поставям диагнози и да лекувам
.
Казах просто на мен какво ми каза д-рът, при когото отидох когато прокървих.
И не съм сигурна, че "кухото яйце" се получава от недостиг на фолиева к-на. Тя предпазва от спина бифида, е поне намалява вероятността за получаване.
А сега за витамините:
"Физиологичното действие на витамин Е е свързано с нормалното протичане на бремеността и стимулиране образуването на гонадотропни хормони. Точният механизъм на действие не е известен. Някои данни показват, че витамин Е осуетява разрушаващото действие на молекулния кислород, който по неензимен път може да атакува двойните връзки на полиненаситените мастни киселини в състава на тъканните липиди и по този начин витамин Е защитава есенциалните мастни киселини, витамин А, витамин С и клетъчните мембрани. Участва в метаболизма на нуклеиновите киселини, подобрява използването на белтъците и витамин А, нормализира показателите на кръвта и хормоналната система, предпазва черния дроб от некрози."
В една статия ( не помня на кой сайт, за което моля да ме извините), беше писано, че при нисък прогестерон, положително въздействие има приемането на високи дози вит. Е.
"Фолиевата киселина е коензим, нужен на тялото за да натрупва мускулна маса и да образува хемоглобин , защото участва в синтезата на аминокиселината серин и на нуклеиновите киселини, в метаболизма на тирозина, аскорбиновата киселина и витамин
В12""Витамин В12 (цианкобаламин и антианемичен витамин). Той съдържа в молекулата си микроелемента кобалт. Основното му действие е осъществяването на регулацията на кръвообразуването. При взаимодействието на витамин В12 (външен фактор на Кесъл) и специфичен протеин , наричан гастромукопротеин (вътрешен фактор на Кесъл), който се отделя от пилорната част на стомашната лигавица и благоприятстващ резорбцията на витамин В12 , в черния дроб се образува т.нар. антианемичен фактор, който стимулира кръвообразуването.
Цитатите са от
http://www.bb-team.org/nutrition/000196.php