0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

въпрос или по скоро притеснение
« -: Ноември 18, 2012, 17:50:57 pm »
Здравейте
вписвам се и аз - в петък подадохме документите - т.е. тепърва започваме процедурата,
но при подаването много ме смути един коментар на социалната работничка - в институциите българчетата са болни, а всички други са ромчета.
Не знам, но не прекъснато мисля за това - означава ли това, че няма да може да осиновим дете.

*
Re: въпрос или по скоро притеснение
« Отговор #1 -: Ноември 18, 2012, 21:19:24 pm »
това не означава, че няма да може да осиновите дете. относително е това, което е казала тази дама. а и резултата много зависи от критериите, които сте посочили за детето.
*
« Отговор #2 -: Ноември 18, 2012, 21:23:37 pm »
Mary, подобни коментари са в репертоара на почти всички социални работници и това не бива да те обезкуражава. Нас ни убеждаваха, че е почти невъзможно да осиновим дете под 1 г., което въобще не е така. Почти едновременно с нас от дома, в който се отглеждаше нашия син беше осиновено детенце на 10 м. и само забавянето на съдебното дело е попречило това да се случи 2,5 м. по-рано. Наблюденията ми са, че болшинството от социалните работници, включително и на курса за осиновители, акцентират повече на крайните и неблагоприятни варианти. Най-важното е ти да си сигурна какво искаш и да не правиш компромиси със себе си, защото това ще навреди и на теб и на детето.
Болно дете не значи задължително, че заболяването е тежко и нелечимо. Много от здравословните проблеми, описани в документите, не са сериозни и се преодоляват бързо. В нашия случай биологичната майка на Митко е била носител на заболяване, което е вероятно да се предаде на детето. За радост изследванията, които са му правени, са с добър резултат, но съмнението и несигурността все пак остават. Искахме цялата информация и сме наясно с какво се захващаме.
Етносът също е щекотлив въпрос. Право на майката е да се самоопредели, а бащата в повечето случаи е неизвестен, а и външните белези невинаги са категоричен показател.
Бъди по-уверена и категорична и съм сигурна, че ще се радваш на прекрасен краен резултат  :wink:  yahoo_17

« Отговор #3 -: Ноември 19, 2012, 14:12:27 pm »
Смело напред и не се връзвай на всяка приказка, която ти кажат. На нас пък ни казаха, че щом вече имаме едно биологично дете, никой няма да ни даде точно нас цитирам : "бяло, здраво дете". Е да, ама не - дадоха ни най-прекрасното бръмбарче на света, което освен всичко друго, така прилича на мен, че скоро казах на майка ми: "Ако Бобчето приличаше на мъжа ми толкова, колкото прилича на мен, сигурно щях да искам тест за бащинство." :lol:
Имаме няколко приятелски семейства, които през последните две години осиновиха деца - общо 9 приятелски осиновени дечица, и нито едно от тях не е болничко или с типични ромски черти. Като за всички ти гарантирам, че минаха по етапния ред - без никакви връзки и неофициални взаимоотношения. Е вярно е, че доста почакахме всички - около година и половина до две, но пък резултатът си заслужаваше чакането. Бъди сигурна, че скоро ще дойде най-прекрасният миг за теб. Времето на чакане те съветвам да използваш пълноценно - прочети където каквото намериш по темата, защото е важно да си максимално подготвена, когато дойде големият ДЕН. Когато една жена бременее, тя има цели 9 месеца да се подготви и психически за това, че ще става майка. Когато осиновяваш - всичко се развива с шеметна бързина - в рамките на около месец осъзнаваш, че вече животът ти е различен и че си станал родител - това понякога е много стресиращо. При моите приятели стресът беше доста голям в началото, особено за тези, които осиновиха по две дечица едновременно. При нас беше по-лесно, защото имахме вече някаква подготовка, а и майка ми веднага дотича да ми помага.
Спокойно миличка! Зареди се с позитивизъм! Чети темичките ни и се подготвяй за мига в който ТИ ще ни разкажеш, как и при теб е дошло най-сладкото малко човече.

« Отговор #4 -: Ноември 19, 2012, 18:56:40 pm »
Смело напред и не се връзвай на всяка приказка, която ти кажат. На нас пък ни казаха, че щом вече имаме едно биологично дете, никой няма да ни даде точно нас цитирам : "бяло, здраво дете". Е да, ама не - дадоха ни най-прекрасното бръмбарче на света, което освен всичко друго, така прилича на мен, че скоро казах на майка ми: "Ако Бобчето приличаше на мъжа ми толкова, колкото прилича на мен, сигурно щях да искам тест за бащинство." :lol:
Имаме няколко приятелски семейства, които през последните две години осиновиха деца - общо 9 приятелски осиновени дечица, и нито едно от тях не е болничко или с типични ромски черти. Като за всички ти гарантирам, че минаха по етапния ред - без никакви връзки и неофициални взаимоотношения. Е вярно е, че доста почакахме всички - около година и половина до две, но пък резултатът си заслужаваше чакането. Бъди сигурна, че скоро ще дойде най-прекрасният миг за теб. Времето на чакане те съветвам да използваш пълноценно - прочети където каквото намериш по темата, защото е важно да си максимално подготвена, когато дойде големият ДЕН. Когато една жена бременее, тя има цели 9 месеца да се подготви и психически за това, че ще става майка. Когато осиновяваш - всичко се развива с шеметна бързина - в рамките на около месец осъзнаваш, че вече животът ти е различен и че си станал родител - това понякога е много стресиращо. При моите приятели стресът беше доста голям в началото, особено за тези, които осиновиха по две дечица едновременно. При нас беше по-лесно, защото имахме вече някаква подготовка, а и майка ми веднага дотича да ми помага.
Спокойно миличка! Зареди се с позитивизъм! Чети темичките ни и се подготвяй за мига в който ТИ ще ни разкажеш, как и при теб е дошло най-сладкото малко човече.

Искам да попитам какво значи..."без типични ромски черти"?Какъв е критерия за ромски черти?Интересува ме живо!Защото обсъждам със социалната ромския етнос като вариант и тя казва може да го направим така "без типични черти за етноса"!Бяхме на курс за подготовка обаче и след това правим всеки месец срещи с психолог на който задавам въпроса има ли вариант "без типични черти за етноса" и тя ми казва няма такъв филм!Просто включваш ромския е етнос и се самозалъгваш че ще ти се обаждат за по-светлички а ще ти се обаждат за просто за ромчета!
« Отговор #5 -: Ноември 19, 2012, 19:07:44 pm »
Благодаря за подкрепата и топлите думи.
Казани от хора запознати с процедурите и минали по този път, ми вдъхват повече увереност, че решението ни да осиновим дете е правилно.

*
« Отговор #6 -: Ноември 20, 2012, 18:46:20 pm »
типичните ромски черти са най-вече цвят на кожата и по-тъмни устни...
« Отговор #7 -: Ноември 21, 2012, 13:06:03 pm »
По въпроса с ромските черти - мисля, че всеки човек си прилича на себе си!  На бебешка възраст всички бебета си приличат - на бебета! Впоследствие всяко дете се оформя като черти на лицето и в тях търсим сходство с майката или бащата, но подчертавам -ние търсим. Наистина е важен произхода и ако вашето семейство не желае дете от който и да е произход просто си го кажете, няма нужда да правите уговорки - без черти на определен етнос.

Бъдете сигурни, че вашето дете скоро ще се срещне с вас и тогава никак няма да ви интересува какви са му чертите!
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
« Отговор #8 -: Ноември 21, 2012, 16:06:18 pm »
По въпроса с ромските черти - мисля, че всеки човек си прилича на себе си!  На бебешка възраст всички бебета си приличат - на бебета! Впоследствие всяко дете се оформя като черти на лицето и в тях търсим сходство с майката или бащата, но подчертавам -ние търсим. Наистина е важен произхода и ако вашето семейство не желае дете от който и да е произход просто си го кажете, няма нужда да правите уговорки - без черти на определен етнос.

Бъдете сигурни, че вашето дете скоро ще се срещне с вас и тогава никак няма да ви интересува какви са му чертите!
благодаря cofee_lungo и аз си мисля че това е някаква измислица за чертите!няма точна преценка кое минава теста с чертите и кое не!
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #9 -: Ноември 21, 2012, 17:44:54 pm »
И аз мисля, че няма как да се определят "характерните за етноса черти", особено при едно бебе... Но по мое мнение логиката е в това, че ако зададете такова условие, социалните все пак ще знаят, че не сте съвсем "отворени" и ще се постараят да се съобразят с това...

Има обаче и още нещо - действително нерядко се случва, деца от ромски произход да са светли, а сладурчета от български произход да са мургави. Важно е, както Кофи казва, вие да сте ок с идеята да осиновите дете от даден етнос. Ако има колебания, по-добре не се захващайте. Преди време тук имаше мнения, че ако детенце било без ромски черти, нямало да е ромче, но според мене далеч не е така...

Зайко, явно доста интензивно мислите по темата да отпадне ограничението ви относно етноса. Мислете в посока на това, че биологичния произход на никое дете не се променя, след време ще трябва да му разкажете неговата история, включително и различната етническа принадлежност на биологичните родители... Да оставим на страна, че често се намират и хора, които по принцип да си мислят: "О, осиновено дете - сигурно е от ромски произход"...

mary_13, пожелавам ви успех! :) Разбира се, че ще можете да осиновите!:) Просто ако имате повече изисквания, ще се наложи да почакате по-дълго. Но според статистиките се чака до 2 години, рядко повече...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

« Отговор #10 -: Ноември 21, 2012, 18:12:33 pm »
И аз мисля, че няма как да се определят "характерните за етноса черти", особено при едно бебе... Но по мое мнение логиката е в това, че ако зададете такова условие, социалните все пак ще знаят, че не сте съвсем "отворени" и ще се постараят да се съобразят с това...

Има обаче и още нещо - действително нерядко се случва, деца от ромски произход да са светли, а сладурчета от български произход да са мургави. Важно е, както Кофи казва, вие да сте ок с идеята да осиновите дете от даден етнос. Ако има колебания, по-добре не се захващайте. Преди време тук имаше мнения, че ако детенце било без ромски черти, нямало да е ромче, но според мене далеч не е така...

Зайко, явно доста интензивно мислите по темата да отпадне ограничението ви относно етноса. Мислете в посока на това, че биологичния произход на никое дете не се променя, след време ще трябва да му разкажете неговата история, включително и различната етническа принадлежност на биологичните родители... Да оставим на страна, че често се намират и хора, които по принцип да си мислят: "О, осиновено дете - сигурно е от ромски произход"...

mary_13, пожелавам ви успех! :) Разбира се, че ще можете да осиновите!:) Просто ако имате повече изисквания, ще се наложи да почакате по-дълго. Но според статистиките се чака до 2 години, рядко повече...
Chandra утре имаме среща със социалната работничка и ще включим ромския етнос като смятаме да намалим възрастта до 18 месеца!Нямам проблем с това какво ще кажат другите после за моето дете!Важното е аз да съм ок!А аз ще съм ок!Коментирам силно тази тема защото за 2-3 месеца научих неща за които с години не съм знаел!Искам да съм уверен че съм се запознал възможно най-широко с нещата!Наясно съм че биологичния почерк не може да се промени,но знам че до голяма степен това което ще бъде вътре в това детенце ще бъде от нас!Не казвам всичко и не живея с илюзията че характера мога да го формирам на 100 процента!То си има свойте заложби...просто ние ще ги насочим малко по-различна насока!Така чувстваме нещата ние!
« Отговор #11 -: Ноември 21, 2012, 18:13:53 pm »
Въпросът е в това, че като ме попитаха за етноса при подаването на документите - се смутих и притесних. Установих че не съм чак толкова широко скроена - имам си своите предрасъдъци.
Но както казва мъжът ми - трябва да гледаме по философски (макар, че никак не е лесно).
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #12 -: Ноември 21, 2012, 18:28:44 pm »
:) По отношение на гените много харесвам една сентенция, за съжаление не помня от кого е (учила съм я в университета  :oops:), че:

Гените са като клавишите на пиано - те са си там, но в зависимост от това, кои са натиснати, звучи различна музика.  :)

Аз друго имах предвид, като казвах, че едно дете БЕЗ ромски черти все пак си остава с този произход. Пуснах линк към мненията (на Валекс, последните на тази страница), от които изхождах, може би ако погледнеш, така ще стане по-ясно. Някои хора изпитват силна ненавист към този етнос и според мене не е здравословно и за детето, да бъде осиновено от кандидати с такава нагласа.

Успех на всички!  :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

« Отговор #13 -: Ноември 21, 2012, 18:52:41 pm »
:) По отношение на гените много харесвам една сентенция, за съжаление не помня от кого е (учила съм я в университета  :oops:), че:

Гените са като клавишите на пиано - те са си там, но в зависимост от това, кои са натиснати, звучи различна музика.  :)

Аз друго имах предвид, като казвах, че едно дете БЕЗ ромски черти все пак си остава с този произход. Пуснах линк към мненията (на Валекс, последните на тази страница), от които изхождах, може би ако погледнеш, така ще стане по-ясно. Някои хора изпитват силна ненавист към този етнос и според мене не е здравословно и за детето, да бъде осиновено от кандидати с такава нагласа.

Успех на всички!  :)
Интерестна полемика сте водили но тя с нищо не ми е полезна!Една дама която не само че не е толерантна ами и има явен неприязън към ромите е включила в желанията си че иска да осинови и ромче!Меко казано объркана работа...както и да е!
« Отговор #14 -: Ноември 21, 2012, 21:19:04 pm »
Yes, I am harsh.
 I'm also demanding,
 stubborn, self-sufficient and always right.
*
« Отговор #15 -: Ноември 21, 2012, 23:10:52 pm »
Едно отклонение по посока на гените. След като години се борихме за дете с нашите гени си мисля, че май стана по-добре, че осиновихме. Чешитите и от двете роди са достатъчно много и не е ясно каква взривоопасна комбинация би се получила :)

Преди време имаше филм за българчета, осиновени в Швеция (ако помня добре). Повечето от тях са от ромски произход (макар че това в случая не е от значение) и всички са насочени от родителите в посока да развият талантите си (музика, езици, спорт) и много от тях са постигнали завидни успехи. Вероятно това нямаше да се случи, ако бяха останали тук, нищо че гените са едни и същи. Както е написала Чандра мелодията щеше да е друга.

Признавам си, че и аз имах предразсъдъци относно произхода. Синът ни е очевидно мургав, нищо че социалните са категорични в българския произход на биологичната майка. Каквито и да са характерните черти на ромите Митко прилича както на тях, така и на децата на моя колежка българка и на наши приятели турци. Няма да се изненадам ако чуя коментари относно произхода, но за мен това вече няма значение.
« Отговор #16 -: Ноември 22, 2012, 12:46:50 pm »
Като коментираме "ромските черти" вероятно в съзнанието на повечето от нас изникват картините на ровещите в кофите за боклук, просещите по улиците и кръстовищата или голите сополиви дечица от ромските махали. И първосигнално, много от нас (признавам аз включително) не сме готови осиновим дете с ромски произход. Но как се определя произхода на децата в домовете - единствено и само по това как биологичната майка се е самоопределила. За бащата обикновено нищо не се знае. Ромите са шарени хора - при нас в квартала всяка година идва семейство роми да продават дини - мили, любезни, възпитани, работливи и много красиви. Не бива всички да ги слагаме в общия кюп. Ако говорим за гени, интелект и пр., дали българската биологична майка, за която знаем, че е имала 8 деца, които системно е неглижирала и малтретирала и които са и отнети когато най-малкото бебе умира, е по-добра като генотип от някое ромско девойче? Според мен, всеки трябва хубаво да премисли за себе си и да направи избора. И всеки САМ трябва да намери точно СВОЕТО ДЕТЕ.
« Последна редакция: Ноември 22, 2012, 12:48:47 pm от bubaranski »

« Отговор #17 -: Ноември 22, 2012, 14:08:22 pm »
Толкова много изчетох по тази тема ... , начетох се и знаете ли какво, без да искам приех, че моето дете ще е мургаво и не мога вече да приема, че няма да е такова. Аз съм бяла и руса, а то ще е моята черна перла. Много ще го обичам.
Вече не съм сигурна, че моите гени или черти са по-качествени, даже напротив.
Самият факт, че не можем да приемем различните от нас ни прави несъвършенни.
Чакам го моето дете ...

Късмет на всички и по-скоро да прегърнем нашите деца.
« Отговор #18 -: Ноември 22, 2012, 15:00:57 pm »
Криси, така ти се радвам. Звучиш искрено. Ако разговорите във форума са допринесли поне малко за това твое усещане, щастлива съм, че го има и че съм част от него. Скорошна среща с твоята перличка ти пожелавам!
« Отговор #19 -: Ноември 22, 2012, 15:30:52 pm »
Днес дадохме окончателното си желание за детенце!Всъщност претенциите ни са във възрастта и пола!Други притенции нямаме!Бог да ни помага!