Сега да не си помислите, че моите деца са супер послушни
Е, сега да не си помислите, че моето е някакво чудовище.
Нито е трошил, нито е изписвал стените, нито е правил нещо особено опасно за него. И той си "има предимства" дето има една дума.
Но както и
Krisi88 споделя, след 10-12 часа нон стоп занимаване с него, всякакви капризи, прищевки, бутане в ръцете ми независимо какво правя, пълна невъзможност да изляза някъде без него, да свърша нещо без него, да отида до тоалетна, или да се изкъпя без него... И като стане 19-20 ч. и си знам, че дори не мога да разчитам как след час-два ще легне и ще си заспи, та поне 3-4 часа да ми остави лично време, било и по нощите и чак ми се реве от бяс и безсилие понякога.
Колкото и да го обичам и да ми е важен - не съм машина все пак, не мога постоянно да съм във върхова форма, не че не искам...не става. Вярно, че при нас се усложняват нещата съвсем, защото и с баща му се разведохме, та дори вечер, дори за час-два няма кой да поеме малко от малко грижите, което допълнително натоварва. Но все пак, ако бях създала овреме някакъв ред и режим - сега нямаше да ми идва толкова нанагорно. Реално погледнато, стигат ми и 2-3 часа в денонощие за да "презаредя" на мен лично, които в обичайна ситуация бих си осигурила докато той спи. Но когато си принуден да блееш в тавана 2-3 часа следобед, само и само да можел принца да спи и вечер да приспиваш буквално до време, в което ти самият би искал да си легнеш - става друга картинката.
Може би съм калпава майка и егоистка като цяло. Най-вероятно е така, ама какво да направя? Имам си и свои нужди, които не изчезват с вълшебна пръчка, само защото "ми е много мило детето". Завиждам на всички, които спокойно приемат безкрайните периоди на децата си, настройват си живота според тях и се чувстват добре и в хармония със себе си така. Аз това не успявам да го постигна, опитвам, навивам се, убеждавам се - цъ. Не ми се получва нещо.
Това, което усатнових с времето от споделеното от други родители ме убеждава единствено в лафа, че "кучето скача според тоягата". Близнашките майки например - искат не искат са принудени да въведат някакъв ред и режим, защото иначе - просто няма справяне. Майките, които трябва да се върнат на работа - също успяват да въведат ред, защото няма друг начин. От това - техните деца нито са пострадали, нито са били лишени от нищо, нито се развиват по-зле от моето. Аз обаче като имах възможността да се втелясвам и да се чудя коя глупост да прочета по темата "гледане на деца", за да се самоубедя, че съвсем "по реда си" моят син ме разиграва и ме обърна на линейка - сега си бера плодовете. В крайна сметка - хорските деца дето си лягат навреме без драми с нищо не са по-различни от моето, нито пък тези родители са "по-лоши по-малко грижовни от мен" я. Просто те по стечение на обстоятелствата са направили навреме всичко онова, което аз видите ли тепърва се сещам, че е трябвало да направя, ама...изпуснах влака.