Jbrul-че, защо ме навява на мисълта, че ще си промениш мнението за посещението на децата в детските заведение и каква е ползата от тях /особено за майките/
Не Албенче.
Никакъв шанс няма да си променя мнението за детските заведения и детските ясли конкретно, по една единствена причина. Да, за майката е по-лесно да си почине от детето едни 8 часа, факт. Но това нали, ако не се мине по схемата 3 дни ясла - 3 седмици у дома, а май не съм видяла някой да я е прескочил нея.
Та то и толкова ще има полза за мен лично - хем пак у дома, че и болен като екстра...силно съм "мерси".
По-същественият момент е, че ако в яслата могат да приучат Дани да заспива сам примерно, то там не го постигат с магия, а с принуда. Няма какво да се лъжем. Ами то и аз мога да използвам принуда по тези въпроси, при това доста по-сериозна, защото съм му майка и пред никого не "отговарям". Аз обаче, както и всички тук се опитвам да постигна добри резултати без принуда, някакъв вид насилие, викове, шамари и пр. Лелките в яслата нямат подобни трепети, нито пък възможност да угаждат и да искат. Другата "веселба" е, че дете на възрастта на моето вече отлично прави разлика къде е, с кого е, къде какво може, къде не може. Та дори на ясла да се държи прилично защото няма накъде - у дома пак ще ми ги върти същите, че и по две "за компенсация".
Казвам го, защото вчера точно обсъждахме една почти наборка на Дани, която ходи на ясла откакто стана на година и два месеца. Майката я прати на ясла, защото е и по-млада от мен доста, по-избухлива като характер и с това чудо у дома /а аз знам за какво иде реч/ беше буквално изперкала. В медицински смисъл. Та детето го пратиха на ясла, хем мама да си стабилизира нервите, хем уж там щяло да се научи да заспива само, да не издевателства и капризничи нон стоп за всичко... Е, познай? В яслата госпожицата е "супер стар" и на целия персонал му се изправя косата от нея, у дома - каквото не е минало все пак в яслата - до дупка. Пак спи при родителите в спалнята, пак е приспиване по час и нагоре, пак е около 12 и пак, ако родителите станат - тя до 20-ина минути е събудена, става и зависва където са те. Вече е на 2 години и 4 месеца, разбира, говори доста добре, ходи на ясла, но у дома е същото каквото и аз си имам.
И да бях склонна да го дам на ясла и дори там да се държи както трябва, ако у дома ще продължава да прави същото - ми няма файда за мен. Дори чисто егоистично погледнато - на мен не ми е важно чии нерви троши, или дали, ако е на ясла. Важно ми е у дома да се държи добре т.е. по начин, който да ми дава и на мен налко въздух. Нито искам, нито очаквам детето ми да е "тихо и невидимо", просто малко от малко да се ядва ситуацията.
Аз и нагоре казах -
аз не съм се справила добре дотук в определени отношения /в други пък се справих супер добре колкото и нескромно да звучи/. Та все още считам, че е моя работа да се справя, да науча, да създам някакви навици т.е. да му дам "основа" и то добра, а не каква да е. Не да чакам на персонала по детските заведения да свърши моето, понеже аз не съм имала нерви, сили, търпение, подход и пр. Трябва някак да намеря нужното и да се справя. Нали уж затова съм майка?
Не съм против яслите и градините изобщо, нека не се тълкува по този начин мнението ми! Нито считам, че някой си праща детето там, защото не му се занимава с него и пр. За моя си случай говоря конкретно защо яслата не ми е опция.
По повод ресторанти и обществени места и посещението им с дете си говорите и пак си мисля, че...бе до дете си е всичко. Дани си изкара първото лято по кафенета. Буквално. Друсах с количката докато му дойде време за ядене, или сън, ако е за ядене - сядам на някое кафене, храня, после тегели докато заспи - хайде сядам на следващо и докато спи - спокойствие... После пак ставах да навъртам километри и така докато се приберем. И по ресторанти сме ходили с него, лятото преди 23ч. не сме се прибирали - не е пищял, не е ревал - напротив, харесваше му. Той от бебе е контактен, любитен, все ухилен, но швъклив. Яденето беше "на смени" ако сме само с баща му двамата. Аз го държа да подскача и да се развлича - баща му яде, после обратното... Да седи в количката и да си гледа, или да си играе с нещо - никога. Когато сме били повече хора, си го "въртяхме по масата".
Докато удари две обиколки - всеки ял пил, ние не сме и хлапетии все пак, имаме приятели повечето по-големи от нас, с деца и всъщност му се радваха и се надпреварваха да го гушкат и забавляват, а не да им е досадно както аз се опасявах в началото. Та той буквално от новороден е воден по заведения постоянно и средата за него не е някаква странна, може и това да има отношение към "маниерите му" по такива места. Сега ходим по заведения, които имат детски кът и там аз наистина си релаксирам да ви кажа. Като влезем - хуква да си играе с другите деца и не му виждам очите почти. Идва до масата, ако иска да яде нещо, или да пие. За два дни посещения схвана, че се яде само на масата и не се тича с пълна уста и това без да съм повишила тон дори. Сега, преди да хукне пак към игралната зона след като е взел нещо за ядене - застава пред мен сам и зяпва широко, за да покаже че устата е празна и тогава заминава. Което говори и за друго - разбира много добре той, какво обяснявам и защо, но "взема от дума" само когато е в негов интерес и му изнася. Ако не му изнася - хоп не разбира.
Като за спането например.
Конкретно на
Krisi88 да отговоря, какво бих променила аз, ако можех да се върна година назад... Ами бих се преборила с цената на рев и панаири от негова страна, на влошаване на дископатията ми от висене над кошарата, с цената на гризяща ме гузна съвест какво правя, но да се наложа за пустото спане. Че се заспива сам. Поне това. И, че никой не е длъжен да спи с теб и да е до теб по всяко време когато спиш. Това със спането е факторът "нерви" за мен, при нашето съвместно съжителство и го има от самото начало. При други родители - друго е. На мен лично - това ми е единственият "грандиозен" проблем с детето ми, който освен че ми изкарва нервите през всички отверстия - пряко влияе и на качеството на живот и на двама ни в посока надолу.
Та ако бях с този си акъл и малко от малко вече опит преди година - щях да се боря като прасе с тиква, ама да надделея някяк за сапнето.НЕ ДАВАМ съвет! Отговарям на конкретен въпрос и отговорът касае нашият личен случай.
По повод ползването на думата "НЕ" и малко..."развален телефон" е станало гледам.
Аз ползвам други изрази за забрана, или предупреждение, по-многословна съм /има си хас баш аз да не съм/, но принципът е същият като да ползваш и просто "НЕ". Трябва да се казва винаги в точния момент, по конкретен повод и наистина не постоянно, защото просто губи тежест. По същият начин по който и редовно шамаросваните деца - изобщо не се впечатляват от този "възпитателен метод". На нещо като му свикнеш, все едно какво е и просто губи тежест. При това доста бързо.
Също така "забранените неща" за едно бебе, или съвсем малко дете могат да бъдат много, много малко, ако искате да ви се обърне внимание когато нещо "не може". И аз обичам да ми е чисто, подредено и пр., ама откакто съм видяла положителен тест ми беше ясно, че доста години напред - това няма да е възможно в моя дом и толкова. Оставила съм го да проучва, да си разхвърля играчките и вещите както пожелае, да се храни сам /стол не ползва отдавна/ както му се харесва и да цапа естествено...
Когато се стигна до фазата да иска да отваря шкафове и чекмеджета например, бях чела и слушала как и това е "просто период" при това неизбежен. Просто трябвало да се примиря. И докато мислех как да се примиря и с този нов хаос и си отмятах в нета какви точно и колко заключалки за шакфове и чекмеджета да купя...Отвори един шакф, разпиля всичко по земята, станах, събрах. Посегна да отвори пак и да направи същото. Станах, избутах го, затворих варата и казах :"не пипай тук". Около два часа се въртя това упражнение. Да не мислите, че вярвах изобщо, че ще има полза?!!
Не, не вярвах. Все пак всички други майки ми бяха обяснили как просто нямало начин да не се мине през това и да се примиря, както и за спането да се примиря и за ред други неща, защото то така било и нямало друга опция. Просто реших все пак да опитам в онзи случай, като няма да има полза и вреда нямаше да има нали... Легнахме си. На другия ден по някое време - пак опит за същото, пак същата реакция от моя страна. И така цял ден - досадно, методично, до затъпяване дето се вика, той си опитва неговото - аз си знам моето. Ден трети. Правя си кафе, той издебва и атака на шкафа. От 5 метра изръмжах: "Не пипай!", подскочи като ужилен, пусна вратата и се изнесе с бърза крачка, все едно изоообщо не е имал и намерение. И с това приключи всичко у нас. Нито купих заключалки, нито е отворил шкаф да вади нещо оттам и до ден днешен и да реши да бърка като кажа "Не пипай" - затваря се и толкова. Тази дребна "победа" мисля ми спести доста излишни нерви.
Това беше и първият момент, в който сериозно се усъмних в теорията за "периодите им" и как същите били неизбежни и каквото и да правиш - нямало значение, защото пак щяло да си прави детето еди какво си и толкова. Оттогава нататък - много сериозно и категорично взех да реагирам на всякакви негови прояви наричани масово "период" и...незнайно как взе, че прескочи разни периоди по "магичен начин". Примерно да ме хапе, да посяга на други деца, да се тръшне на пода и да истерясва за нещо.
Не крещя, не бия, не наказвам! И детето ми няма крилца както знаят повечето, та не е и от лесните като цяло. Понастоящем - имам яко нерви точно с това, за което не взех никакви мерки овреме, защото приех, че било "период", който си минавал сам по някое време... Ами не - не минава, задълбочава се. Всичко друго, на което реагирах навреме и адекватно - не го чакам да минава, защото хич и не започна. "Задуших го в зародиш", защото съм гадна!
Та пак се връщам на това, което казах и в началото на темата. С деца - няма как да няма и повечко нерви, това го приемете и го преживейте. Така ще е вече. НО, твърдо не мисля за правилно и полезно за когото и да било да не опитва да си спести съвсем излишните нерви с децата, които могат да се избегнат все пак и то "по мирен път". Защото като се съберат накуп неизбежните нерви + онези дето спокойно е можело да ги няма - изпушва се не ами...