Някъде из този форум беше коментирана темата за "вредата" и "ползата" от народната медицина. Коментираше се осоляването на новородените, мазането със зехтин и т.н. И по мои спомени, всички коментиращи стигнаха до общ извод: Не правете децата на Туршия! Такъв израз беше използвала една наша съфорумка.
В стремежа си да осигуря най-доброто за бебето си, да намеря най-ефикасния лек (без значение такъв от народната медицина или лекарствен продукт) се улавям, че прекарвам ужасно много време пред компютъра, четейки мнения, форуми, които да ми дадат отговор на въпроса "кой е най-добрия лек?". И тъкмо взема решение, че сополите ще лекувам с капки за нос/подсолена вода/чайове и си викам "А! Чеки малко жено! Редно е да звъннеш на докторката и да питаш кво да правиш"! Зъррр... Докторе имаме хрема. И доктора казва да даваме медикаменти, напълно различни от тези, които препоръчват повечето мами по форумите. Не стига това, ами и доки рече изцяло да си избия от главата "бабини илачи". Ами сега! На кого да вярвам?! Кой е най-добрия лек за бебето ми?
Извинете ме за лиричното отклонение. Постът ми не касае само капките за нос, коментирани в настоящия случай. Отнася се за всичко, свързано с гледането на бебе - захранване, възпитание. Напоследък често се замислям за миналите времена...когато майките ни, бабите ни, прабабите са били бебета...В онези времена напр. през 50-те и 60-те, когато свинската мас е била единственият модерен лек, равняващ се на модерния в 21-век пенатен крем. В същите онези времена, когато бебешкото запушено носле не познава друго, освен подсолена вода или отвара от билки. Онези времена не познават лекарства. Само илачи - сол, оцет, мас, билки - и комбинация от тях.
Дали правилно си мисля, че бебето се гледа според времето, в което е родено?...И дали може да приемем, че не може да се говори за "вреда" и/или "полза" от народна медицина и/или лекарства?...Във всяко от тези има истина, всяко от тези помага и ми се струва, че категоричното отричане на едното или другото по-скоро е неправилно. Аз лично също понякога не знам кой начин да избера - народния или модерния...Ех, тези модерни времена...
Както казва д-р Бърди: "Просто е...". Защо в модерния 21-ви век не е така простичко, както през 50-те?...
Ще ме прощавате за дългия пост!