Боби, горният ми коментар е съвсем конкретно адресиран, по още по-конкретен повод е писан при това и касае "формулиране и адресиране" на какъвто и да било вид недоволство на масите и съответно резултат от същите. Изобщо не е пряко свързан със ситуацията у нас в момента в смисъла: "какво искаме и какво да се прави".
По-скоро беше разсъждение на какъв принцип възникват такива събития и къде и защо са разликите в "резултатите". Нищо повече от това.
"Иска се" в момента от хората нещо съвсем елементарно Боби. Политическо-икономическата олигархия у нас да се свие до мащабите на тази в други, по-добри за живеене държави. Толкова. Навсякъде има такава върхушка, няма какво да се лъжем, само че е далеч по-рафинирана в проявите си и далеч по-разумно цоцаща от "кокошката дето снася златни яйца".
За да стане това обаче - трябва да има РАБОТЕЩИ правила и ЕФЕКТИВНИ механизми по прилагане на същите, а у нас - няма. Това не е тайна. Като няма - няма кой да озъпти ни безхаберни родители, ни самозабравили се политици и откровени мафиоти. Нищо сложно няма за схващане. И понеже се видя неведнъж че, тези дето трябва да накарат системата да работи - няма да го направят, защото така ще прецакат първо себе си... Сега всички "си блъскат блъските" с въпроса - как да накарат системата да заработи, въпреки нежеланието на онези чието право, правомощие И задължение е това да се случва.
По тази причина се заговори за "гражданско участие", или "граждански контрол" в по-директен от досегашния вид. И е нормално да се заговори, при все че "гражданският ни контрол" до момента се изразява в едно гласуване на 4 години веднъж, при предварително липсващ реален избор + купуване на гласове, автобуси и какво ли не още. И оттам нататък - всички сме в ръцете на "избраните" и не можем да шукнем за нищо. Ама съвсем буквално не можем. В добавка - и съдебната ни система не работи, та дори тя не е опция за никого... Какво остава тогава? Да хукваме по улиците и да се самозапалват хора /днес апропо се пална 4-я в рамките на един месец/ всеки път когато онези, овластените се оакат нещо, че да се вслушат в исканията и дертовете на нас - избралите ги? Ами не е опция това, не и за някой дето още е с акъла си.
Няма нужда, нито е възможно който и да било на властова позиция да е идеален, безгрешен, да не се изкуши да се облажва и пр. Та в този смисъл - аз съм последния човек считащ, че сегашните тарикати - могат да бъдат заменени от някой гладен, окъсан, с посредствено мислене "добър човечец" и ще зацъфтим.
Естествено, че няма. Още по-гладни - още по-свирепо ще ръфат, нали се сещаш - и той душа носи, един живот се живее, то децата, родата...човещинка е. Все пак сме го гледали това относително скоро, що е то "народната власт" - на гладните, простите и неграмотните.
Има се предвид друго под "граждански контрол", а именно залагане на механизми за пряк, незабавен натиск върху всеки, който се издъни много, явно и жестоко.
Хайде да те питам, ако у вас примерно за шефа на полицията в Ню Йорк се изнесат данни, че докато е на заеманата длъжност се е сдобил с 6 имота в Манхатън, това е безспорен факт, а той за цялата си трудова биография - не може да докаже, че е изкарал толкова пари, че да си ги купи какво следва за него? Ще подаде оставка на секундата, партията която го подкрепя - първа ще се отрече от него и ще се кае пред избирателите си, той ще е политически труп, както и в професионален план - свършено е с него. И нещата няма да спрат дотук - ще бъде надлежно разследван, съден и осъден като е крал и въртял далаверки. Това се знае. Това го знаят всички, които имат мерак да го наследят. Знае го всеки, който заема някакъв обществен пост в държавата. Това е ПРЕВЕНЦИЯ! Това е сигурност, че от 100 - 95 няма да посмеят, няма да им стиска, няма да си помислят да правят нещо подобно. Други 5 ще посмеят, от тях ще хванат трима и ще ги разчекнат публично, двама ще минат между капките и колко ще отмъкнат? Доста сигурно, ама все пак не толкова, че за хората да не остане нищо.
У нас от тези 100 - 100 ще посегнат, ще си краднат, ще си глозгат, това ще се знае и последствия за нито един - не следват. Никакви. Идват следващите - същата работа. И така над две десетилитея. Предишните 45 години - не ги смятам, по други причини, не щото не е било същото. И докато се случва горното - ни един редови "избирател" - копче не може да каже по тези въпроси. Не може, щото няма механизъм да може. Избраният от мен депутат краде? Ми краде си, ама аз и другите избрали го - не моЙ го смъкнем от власт по този повод. Партията му го брани и замазва, защото той краде и дава и на нея от краденото - не го наритват. До съд - не се стига, щото проверяващите пък са назначени от тия дето крадат наравно с моя депутат. И до съд да се стигне - къде с плащане, къде пък благодарение на политическите назначения в съдебната система, къде поради "някой ми дължи лична услуга", или опция за вадене на компромат срещу някой съдия, ако не "отсъди правилно"...и там няма решение.
Е, АЗ какво бе Боби да направя в тази ситуация? Как аджеба да изискам избраните от мен - да бачкат съвестно и коректно в моя полза, като
нямам ни един легален, работещ механизъм да го направя?
Хубаво, калпави съм си ги избрала да речем, айде веднъж - всеки може да сгреши, сърбам си попарката и чакам нови избори. И на тях се явява кой? Тези досегашните и онези преди тях и по-преди тях. Те си редят листите, те се самопоставят в тях на избираемите места и "няма не искам - няма недей". Или гласувам за тях пак, ако и да не искам, или не гласувам изобщо. НЯМА терта опция! От 18-годишна гласувам, на всички възможни избори провеждани + балотажите - ми няма бе Боби друго. Не, че аз съм малоумна та да не съм го видяла...
И какво праИм при това положение? Гласувам и вкарвам пак тези, които не искам. Не гласувам и съответно - влизат повече от другите, дето още повече не ги искам. После идваш ти и ми казваш: "Еми ти сама си ги избра такива, що не помисли?" Еми помислила съм, всеки път мисля, ама нямам право на "преференциален вот", че да избирам някой дето мисля, че е малко от малко читав. Имам една бюлетина дето до 90-а позиция в нея са едни и същи откакто имам право на глас и като я пусна - значи съм ги "избрала" тях. Ако не пусна никаква - значи съм избрала ДПС. И в следващите 4 години - нямам никакво право да възразявам за каквото и да било, по никакъв начин, все едно какво се случва и какъв ми е дерта. Няма такива механизми просто! Тогава обаче ми казваш: "Еми не може така, ти не изискваш, ти не си търсиш правата...". Когато все пак си потърся правата по
единствения възможен /не, че ми се види най-добър/ начин, а просто единствения възможен - с протест на улицата, тогава пък ми казваш: "Ма чакай ся, то това до нищо не води, какви са тези глупости, така проблеми не се решават, така става само по-зле..."
Еми ситуацията е патова, сори. Да я дъвчем и да се сочим с пръст "кой е по-крив в нея" - е най-безсмисленото от всичко възможно като реакция в случая. Аз от самото начало на този разговор меля едно и също, което се подминава, а именно. Аз чудеса - не очаквам, идеални хора няма и не съм откачила, че да бленувам такива да "излязат начело" и да размахат вълшебната пръчица... Аз говоря, че е належащо да се вкарат няколко механизма поне, чрез които избирателите да са реален коректив на избраните при издънка от тяхна страна и да има реален избор на избори. Това за старт. То като сработи - другото малко по малко ще се въвежда, донаглася и ще се видят ползите. Както навсякъде по света, аз не говоря за някакви екзотики дето сега внезапно са ми хрумнали и нийде ги няма другаде. Главният въпрос в момента е тези неща поне - как да бъдат въведени у нас? Това все пак са контролни механизми спрямо хората, които не желаят да има такива, а точно те са единствените имащи правомощията да ги въведат. Парграф 22
Освен силен обществен натиск върху тях, че да ги въведат по принуда - друго няма какво да се направи. Доброволно - няма да го направят. Никога. Да не са луди?!!!
Относно воплите, които ми попадат в различни материали през последните седмици, как то политическата класа, партиите и цялата тая сган сегашна - просто нямали алтернатива и без тях загиваме... Предлагам ви да прочетете следния материал. Изключително е сравнимо описаното там със сегашната ситуация у нас, при това - това е документален текст, не коментар на някой писач за ситуацията и как тя му се стувала на него.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1838046 Друго, което ми мина през ума, докато се връщах към гимназиалния курс и часове по история, беше най-новата ни история в частта й - служебни правителства. Ами реално - служебните ни правителства досега - свършиха много повече и по-читава работа, отколкото всичките редовно конституирани. Пък хем - все в кризисни ситуации "влстваха", не е като да е било лесно и розово.
В този смисъл, един добре конструиран служебен кабинет, от експерти, без яка партийна обвързаност на участващите в него и болни политически амбиции - точно в този момент е много по-полезен за нас и за държавата, отколкото следващ редовен, сглобен след предсрочни избори, благодарение на милион пазарлъци, компромиси и кофти договорки между партии, крепящи безпринципна коалиция - зер да са на власт само. Което именно ни чака. Никой не може да сънува пълно, или дори сериозно малцинство и ще е адска драмата по въпроса.
При световна икономическа криза, при закъсала икономически държава, при политическа криза докарана ни от всичките партии вкупом, които пак са здрапали сега за власт...не виждам решението аз в това, след няма и два месеца пак да са те на власт.
Би било добре да можеше да се повтори точно сега, ситуацията напомнена ни в статията по-горе, но едва ли. То и армия нямаме вече
, а и историческото време е по-различно откъм политически порядки, давам си сметка разбира се. Само, че точно сега - бачкане му е майката, ама на всички нива, не само народа да блъска, ами тия начело на държавата наравно с него и в негова полза, не в своя само. Ама а някой да каже как да ги накараме?