Това с човечетата го минахме у дома, никаква работа не свърши, поне при Стефан. Стефан слуша когато реши иначе си се дере и инати и когато му рисувах сърдито човече почваше да реве, че има намръщено или изобщо не му пукаше, че има, според зависи на какъв е акъл в момента. За сметка на това Елена която по принцип слуша и се старае в повечето случаи, ако получеше намръщено човече го изживяваше много тежко и плачеше и драмата беше голяма. За това се отказах от човечетата.
Мише, аз от позицията на затворено и болезнено срамежливо дете, ще ти кажа че по скоро бих се притеснявала какво мислят другите деца за моето дете, от колкото какво мислят другите родители за мен. Така, че влизай си с детето на танците и да не ти пука. Виж, ако другите деца почнат да се подиграват на Калина, че ти влизаш с нея (което ме съмнява, ако децата са на 4-5 години), тогава ще трябва да вземеш мерки. Между другото не бях останала с впечатление, че Калина я е страх да излезе дори на сцена - пролетта на концерта по танци, се справяше прекрасно.
sixsens, радвам се че нещата се подобряват при вас. За малко и аз да се похваля, че и при Стефан има подобрение, то че има има, пък може и да си внушавам, но тая сутрин пак ми спретна една истерийка за добро утро. Беше 8.10 той още по потник, бях го събудила в 7.40 и вече трябваше да е готов. Подканих го да си облече тениската и блузата и да дойде да му измия очите и той се хвана за тениската (а аз имах неблагоразумието да му приготвя зачатската тениска) и като каза "искам да поброя цуцовете" (цветовете на дъгата) аз му казах, че закъсняваме и няма време ще ги брои като се върне. Но той си беше навил, че трябва да ги преброи и се почна, обясних му че ще му взема колите ако не се облече по най бързия начин и така му изприбрах 20 коли в рамките на следващите 5 минути, след което го облякох, измих го, обух му обувки и яке и го натоварих на колата и там истерията спря. Сега някой ще каже защо просто не го остави да ги преброи, ами защото винаги когато кажа, че нещо трябва да бъде направено, той веднага измисля какво иска да свърши преди това, и не говоря, за нещо да довърши защото съм го прекъснала а нещо съвсем ново. Примерно вечер, прибрал си е нещата облякъл си е на половина пижамата и аз казвам, хайде обличай си горнището и ще чета приказка и той решава, че първо искал да разгледа книгата. Или тръгваме за някъде, готови облечени и изведнъж решава, че първо трябва да направи не знам си какво. Винаги иска да е неговата последната дума и неговото условие да се изпълни. Тази сутрин като спря истерията в колата, говорих ме му и двамата с баща му, че не трябва да закъсняваме за работа, защото няма да ни плащат и няма да има коли, динозаври, а и живот и здраве и собствена стая и в детската докато му обувам обувките, той гузно ми казва, "мамо, трябва да те слушам повече, не знам защо ми става така и защо правя така" - ей в такъв момент се плаша много защото в рамките на половин час все едно имах два различни Стефановци. Говоря му много, обяснявам и разбира и помни и знае как трябва да се държи, но падне ли му пердето нито говорене нито нищо помага...