yana-v, ами с това приспиване и лягане късно - то е проста аритметика, че ни при теб, ни при мен може да остане някакво "лично време". На мен затова ми е толкова болна тема това.
Хайде, отскоро ходи на ДГ и поне през деня - имам време и за себе си. Но и аз като повечето хора денем си имам достатъчно неща за вършене, ако и за момента да поработвам от къщи само - то пак си е работа, пак си иска време. Другото е, че за да се видя с приятели например - ами вечер само може, логично, те хората също работят денем, също имат деца и задължения. Т.е. през деня и да имам някой абсолютно свободен от каквито и да било ангажименти час - то няма с кой да се видя едно кафе да пием. Звънна тук-там, всеки вика: "Ми хайде да е довечера, след 18 - 19ч.". ОК, правим план, събираме се в къщи "довечера", той се прибира в 17:30 ч. С гостите ядем, децата (ако са гости с деца) си играят, обаче... Няма начин да кажем в 20:00, или 20:30, или 21:00ч. да стана замалко, да го изкъпя набързо, да го сложа в леглото казвайки "лека нощ", да се върна при гостите и да си изкарам с тях още час-два без той постоянно да се чекне по нас, да вика и пее и в общи линии - да не ни дава възможност да си общуваме ефективно помежду си. Всичките ми приятели са с големи деца, та техните - не са "проблем" като се събираме, самозанимават се, не пилят нерви и не досаждат нон стоп. Та с гости, или без гости, като се прибере вечер - качен ми е на главата докъм 23:00ч., после поне час е къпане и приспиване и оттам насетне, посред нощ - вече имам "време за мен". Ами нормално, че от това време нататък - рядко имам будни приятели, с които да си общувам, но поне спокойно мога да почета нещо, да гледам филм, или там нещо друго, което ми е приятно. И точно наема да го върша нещото - хоп Дани се измуши от спалнята и пак висне при мен.
Легна посред нощ, стана към 7:00 (недоспала естествено), после пак цял ден се занимавам с разни полезни и необходими неща, не с "личните си кефове" и вечерта - хайде пак същото. Като дойдат почивните дни - 24/7 ми е качен на главата - пак нулева възможност да си пообърна внимание само на себе си.
Та по тези причини - много ми е важно хем да ляга по-рано вечер, хем сам да си заспива. Ако легне към 21:00 набързо и без циркове - до 12:00-1:00ч. - предостатъчно ми е времето, да правя там каквото ми се прави и е несъвместимо с присъствието на дете по някаква причина. Пък и в крайна сметка - аз нямам никаква вина, че животът на всички ни (не само моя) е така организиран откъм време и задължения, че хората са ангажирани през деня и единственият "промеждутък" за релакс е някакви часове вечер, ако може преди 12:00ч., защото на другия ден все пак се става рано, бива да не си като парцал на работа. ОК, ама това как да стане точно, ако излизаш сутрин за работа, прибираш се вечер, детето се прибира с теб и те разиграва докато и ти самия заспиш. Е, кога аджеба тези родители "да вземат малко въздух"? Кога една семейна двойка да си обърне внимание един на друг, било да си говорят просто, да пият по чаша вино спокойно, секс да правят, или каквото и да било там, което им е приятно? Ами такова време - няма. През седмицата - понеже детето не ще да си легне, преди и те да легнат, през уикендите - пак не ще да ляга + че цял ден е наоколо и изисква внимание. И накрая - като охладнеят отношенията в една двойка, двамата родители се изнервят яко от преумора и постоянно съобразяване с нуждите (къде реални, къде от чист каприз на детето им) - ах, ама що така станало? Ами как да стане? То е нелогично да стане нещо друго, та често и до развод се стига в подобни ситуации и къде е ползата и смисълът, вкл. за детето на такава двойка? Няма такива! За никой от участващите в подобна "схема", особено ако същата се заточи с години.
Защо го пиша всичкото това? Защото "на първо четене" едно: "Е, какво толкова, ще си легнеш с него", или "Е голяма работа, че вампирясва до среднощ - все някога ще спре", или "Абе тръшка се и истерясва, ама ще го изтърпите сега, колкото време се налага, ще престане все някога" - наистина звучи безобидно и като "не особено голям проблем". Обаче изведено от контекста, който описах горе е безобидно. Но системното и продължително случване на тези ситуации - сериозно повлиява начина на живот и отношенията в едно семейство, независимо родителите колко се опитват "да не обръщат внимание, да не се впрягат, да изтърпят еди какво си колкото време е нужно". Никой не е способен безкрайно да върви срещу себе си, потребностите си, вечно за всичко да е "на педал" и да не изпуши в даден момент. Независимо дали е семейна двойка, или самотен родител като мен - описаното по-горе те превръща в нещо като тенджера под налягане, която стои на постоянно включен котлон и си и запушил клапите за изпускане на парата. Е, в един момент - ще гръмне тази тенджера - неизбежно е просто.
Въпреки, че децата ни, техните нужди, щастие и комфорт - логично са приоритет за всеки от нас, добре е и е важно да си даваме сметка, че ставайки родители - ние не спираме да бъдем хора и да имаме свои нужди от всякакво естество. И е важно поне в някаква степен, да можем да си удовлетворяваме и тях. Да, разбира се - вече никой от нас не би могъл да го прави , както "преди децата", нито е очаквал да може, вкл. и аз. Но е наистина ВАЖНО и за децата ни, в името на които се самонавиваме, че трябва да изтърпим какво да е, колкото трябва и до дупка - да търсим начини да не се стига дотам чак. Не е въпрос на егоизъм, мързел, "неблагодарност" че си станал родител все пак, недооценяване какво щастие е да имаш дете и пр. Добрата среда за всяко дете е на щастливи и чувстващи се комфортно родители все пак. Преуморените и пукащи се от нерви родители, издевателстващи над себе си, само и само да угодят на отрочето - реално не могат да бъдат добри родители, а те именно към това се стремят все пак. Каква полза за теб и за детето например да стискаш зъби, да търпиш нещо и по някое време като ти избият балансите - да се разкрещиш, да удариш дори и след 5мин. горко да плачеш и да се разяждаш от чувство за вина. И вместо да помислиш защо си избухнал, как стигна до това - да вземеш за пореден път да се упрекваш, че си нетърпелив, лош, кофти родител и от сорта.
Съжалявам за поредния предълъг пост в тази тема. Не искам и не очаквам почти никой да се "изповяда" публично, че има ситуациите и избухванията, които бегло нахвърлих, не е целта на темата това. Но достатъчно непублични разговори имам и с потребителки и с мои познати, които имат деца с подобен тип поведение, за да знам, че нито се случва рядко, нито е "няма проблем", нито последствията са безобидни, ако нещата си продължават по този начин безкрайно. Знам и, че хората, чиито бебета на 30-40 дни са отказали нощното хранене, спят си сами в легалата по цели нощи и като поотраснат в 20:00ч. си заминават сами в леглата, които не истерясват, не се тръшкат никога за нищо...Знам, че тези хора - не могат да разберат, че не от старание и "правилно възпитание" техните деца са такива в поведението си, а нашите - други. Нормално, не ги упреквам. Хората са склонни да считат, че нещо което им се е получило с малко усилие и следване на приети за правилни "стъпки" - става така и при другите. И ако все пак не става - значи другите са объркали стъпките, не са проявили постоянство и търпение. Знам също, че когато не им се случва на тях - не си дават сметка колко много може да натегне и нервите и отношенията у дома едно дете, което се държи по подобен начин немалко време.
И искам да им кажа само едно. Ние, дето все пак имаме подобни проблеми - не се "самонавиваме". Ние си даваме ясна сметка, че реално - почти нищо не можем да направим, освен да чакаме и да се надяваме. Ние не си обичам децата по-малко от вас и не сме по-малко благодарни, че ги имаме. Ние рядко ще споделим какви проблеми са възникнали в отношенията с партньора ни, заради поведението на детето, защото обикновено - ще получим само възмущение и укор, "как можело дълго чаканото дете и изцепките му да не бъдат приети благо и щастливо и да скапят семейството ни, вместо да го направят още по-здраво и щастливо". Затова и обикновено - такива неща не споделяме, защото минимум ще има упреци във върл егоизъм. А и за мен специално - достатъчно болна тема е, че ми мина през главата, за да чета и слушам колко ненормално и извратено било да се случи такава случка. На мен даже ми се струваше невъзможна за случване, ама преди да изпитам на свой гръб кое до какво води. Затова мога единствено да помоля, да приемете "на доверие", че ние, които имаме такива проблеми с децата си - не сме някакви драматизиращи егоисти, които просто искат да почешат пръсти и да помрънкат, а проблемите са реални и много извън конкретния поведенчески "проблем" на детето. Просто защото същият се отразява във всеки аспект на живота ни и отваря 100 други. Не обичам да мрънкам лично аз и не пиша тук, за да се пооплача. Пиша, за да уверя всеки, дори анонимно четящ потребител, че не е единственият с такива дертове и да - те не са никак безобидни и е за предпочитане да им се търси решение някакво, а не да се примириш с положението и да креташ така, докато напълно се сдухаш психически и емоционално. Като се стигне дотам - няма никакво значение вече колко си се старал, колко са ти били добри намеренията и на колко "силен" си се направил. От личен опит говоря, не съм го прочела в някоя книга. За мое съжаление.