изграждането на имунитет много помага и компенсира донякъде, ако по рождение е по-болнаво детето.
Боби, какво имаш предвид с това? Болнавото дете не е ли именно това с нисък имунитет и това, което трудно си изгражда имунитет?
Моето бебе скоро ще стане на 7 месеца и не мисля скоро да спирам с кърменето. Докато има желание да суче, ще я кърмя. А аз си мисля, че ефекта от кърменето върху имунитета е докато се кърми (макар че тезите на повечето от вас са, че няма такъв ефект). Дори си мисля, че ако аз се разболея от това, от което е болна каката, ще предпазя и бебето чрез кърмата или поне ще боледува по-леко. Нали изграждам антитела срещу конкретния вирус и те преминават в кърмата. Ще видя какво ще се получи на практика, за сега е факт, че каката изкара един вирус преди 2 седмици, който бебето не прихвана. Иначе и аз, и таткото сме боледували много като деца, та генетичният фактор май не е много добър Но пък не сме били кърмени
Имам предвид, че има 2 вида имунитет, единият е по рождение и е генетично заложен какъв ще е , а другият е придобит от „срещи“ с болести. За някои хора тези срещи са свързани с по-тежко боледуване от колкото за други, които може дори и да не разберат. Но това си им е в гените, различно реагират на тези неща, може дори различна да им е нормалната флора( която е това, което евентуално те разболява), дори различна е анатомията, понеже от наклона на ушният канал зависи дали някой ще прави повече ушни инфекции. Тези неща не можеш да ги промениш, но закаляването и придобиването на имунитет можеш. Тези непроменимите неща имам предвид под болнаво по рождение дете.
И аз си го мислех това с антителата, но не съм била права. Първо, за да изградиш антитела към нещо, ако за първи път го боледуваш, отнема някъде към 2 седмици. Ако си наистина сериозно болна значи е нещо, към което не си имала преди това антитела ( ианче нямаше така яко да се разболееш) та тези 2 седмици няма как да стигне до бебето навреме. Другото, което научих в последствие е, че антителата в кърмата помагат против стомашно-чревните инфекции, но те не могат да преминат през червата на 7 месечно бебе и да му отидат в кръвта. Не знаех, че при хората въобще никога не преминавали антителата, докато при други животни до някаква възаст преминават. При всяко положение говорим за 7 месечно бебе. То антителата си ги храносмила както всеки друг протеин. Щото то ако беше толкова лесно, отдавна са за почнали да заразяват кравите и овцете с човешки болести ( които може) и да им пием млякото с антителата срещу тях. Така се правят имуноглобулините, които инжектират. Инжектират болестта на коне ( мисля, може и други животни да са) и чакат да направят антитела( имуноглобулини) и после ги взимат от кръвта им , пречисват ги и ги дават на хора венозно. Ако можеше, щяха да ги дават на хапче, ама не може, понеже се храносмилат. Това е така наречента пасивна ваксинация ( както и след раждането)- директно получаваш антитела, действат бързо, но не правиш твой си имунитет като при ваксините или боледуване.