Аз отзад напред захващам малко..., ама за махащи на стоп - искало ми се е неведнъж да взема някой. Но обикновено съм сама жена в колата, с малко дете отзад. Ами - не смея, съжалявам. В такова време живеем, че мога да очаквам по-скоро да ме пребият, ограбят и "още нещо", отколкото някой просто да има нужда от возене. Ако бях мъж - може би щях да съм по-курназ в такава ситуация, макар, че и мъж да е...не е застрахован, ако качи някой стопаджия с лоши намерения.
Бубе, аз неслучайно казах, че колкото и да опитвам да погледна на този въпрос "отвисоко" и на база някакви "общочовешки ценности" - накрая пак опирам до държавата (в смисъл на административна единица, не на територия). Докарала си е гражданите до такова мизерно и отчаяно съществуване, че същите с пълно право казват: "Ааааа можело значи, ама не за нас, ами за някакви чужденци!". Визирам примера с техниката на военните, дето можели да се строят бързо и евтино жилища. Имало, можело, ама за бедстващите в Цар Калоян - не може, за баба еди коя си в кашона - не може... То явно и за сирийците няма да може де, но самото говорене по въпроса, че за тях евентуално би могло...взривява драгите зрители.
Естествено, че не желая тези хора, които сега бягат от война - да се установят трайно у нас, в монолитни общности, в разни гета, да се капсулират, да са поредното т.нар. малцинство, което да изисква от нас и да ни третира все едно с нещо сме му длъжни, като междувременно демонстрира пренебрежение и често неприязън към нас, всичките ни норми и порядки.
Ама... "кучето скача според тоягата", а тоягата сега е в ръцете на българското "правителство", което пък всички знаем каква палячовска история е... И понеже имаме калпава "държава" и още по-калпава администрация + ни едно нормално функциониращо ведомство (все едно за какво) - достатъчно ни е тежко на нас самите, достатъчно мъки и ядове имаме, че да се занимаваме и с чуждите. Да, от една страна - така. Ама от друга, в какви принципи да си възпитам детето, ако разсъждавам така: "Маме, виж ся, всички сме хора и човек в нужда не се оставя, особено такъв който се бори за живота си..., ама това в случай, че нямаш някакви проблеми. Ако си имаш - е*** му м***а, все пак и на теб не ти е всичко ток и жица, пък и особено като не ти харесва този човек за нещо..."
Та не принципите са сбъркани Бубе, а прилагането им в момента е моето скромно мнение. Тези хора - не са граждани на ЕС - никой не може да ни задължи да им дадем статут на "постоянно пребиваващи", или гражданство. При промяна на обстановката в Сирия - имаме право да поискаме да се върнат там и колкото и грозно да звучи - дори силово да ги изпратим обратно там. Ако падне режима на Асад, ако настъпи мир, "международната общност" предприеме действия по следвоенно възстановяване на държавата им и пр. Ако някой от тях желае, дори тогава да остане да живее у нас, или в друга страна член на ЕС - той ще трябва да кандидатства затова по каналния ред, да посочи достатъчно легитимни причини това да му бъде разрешено и ако се прецени от властите - ще му бъде. Ако не - не. Пътя и обратно в Сирия. Когато там настъпи отново мир - сегашният им статут на бежанци (от война) може да бъде "отменен" и толкова.
Аз не гледам на ситуацията сега като "преселение за вечни времена" на n-броя сирийци (и всякакви други от региона, дето използват ситуацията просто, за да духнат от гадните си държави) в нашата държава. Разглеждам я като това което е (засега) - "хора бягат от война".
Проблемът не е в това, че те са такива и онакива и не ни харесват по принцип. Аз не припадам от възторг също, защото не разбирам хората от онези части на света, мирогледа им, религиозната им обсесия и считам, че е най-добре - те да си седят там, ние тук - и всички да си живеем своя си живот, според своите си разбирания за него, мирно и кротко и без да си "мешаме капите". Но това е в идеалния случай. Когато някой тях ги избива и пуска отровен газ и децата им измират от него в ръцете им, когато лепват полиомиелит, защото напрактика нямат вече държава и здравни власти. Когато се стреля на месо без съд и присъда, палят и взривяват дома ти и ти си напълно, напълно безпомощен да направиш каквото и да било това да спре...освен да бягаш. Е, наистина не считам, че трябва да си затворим границите, защото не искам да си причиняваме подобно неудобство. Не, че неудобството е малко, ами проблемът им на тях е по-голям от нашето неудобство от моя гледна точка поне. Доста често в живота - няма лесни, удобни и приятни решения все пак. Има решения, които просто се налага да вземеш с ясното съзнание, че си навличаш още и още проблеми + всички онези които вече имаш и не успяваш да се справиш.
Държавата, в лицето на всичките й институции в момента - продължава да се занимава с обичайното за нея от много, много време. В конкретния случай - да мисли как да открадне едни пари, които ще получи от ЕС за справяне с бежанската вълна. Колкото по-голям проблем успеем да изкараме въпросните хора - толкова повече ще ни кихнат, че да го решаваме, толкова повече ще можем да присвоим, чрез наши фирми. Нищо, ама наистина НИЩО ново няма. Освен поводът по който да се крадат пари. Направо дюшеш им дойде това, избори се задават, плащане за тях ще трябва... Прав е Рачо в този смисъл.
Наистина ли допускаш, че нямаме подготвени хора, които да знаят как се процедира в такива ситуации, за да няма проблем?
Че наистина няма средства и сили, ако трябва да се изграждат нови "лагери", със съвсем нормални битови условия, в които да се настанят тези хора? И хем да живеят по приемлив за хора в 21-и век начин битово, хем да бъдат достатъчно изолирани и държани "под око", за да не стават сакатлъци някакви. Дали е неизбежно наистина те с нас, или ние с тях да се конфронтираме изобщо, докато те са на наша територия? Дали ЕС ще откаже да ни съдейства с каквото се сетиш, за да постигнем гореизброеното по въпроса в магично картки срокове? Със специалисти, консултанти, пари, материали, всякъкъв вид нужни провизии, ако ще и съответни армейски части в рамките на НАТО ще мобилизират, за да се свърши каквото трябва и както трябва в срок. И нищо от това не се случва, просто защото нашите сега се запъват КАК точно "да им се съдейства за справяне с кризата"
В превод - не щем помощ "в натура" - искаме в кеш. Имаме фирми дето да свършат нужната работа, вие само пари дайте... Да доопиша ли схемата, или ме разбра от раз?
А проблемът ще се раздухва и раздува по медиите до космически мащаби, ако трябва, само и само да кацнат "кинти за усвояване"