Здравей! Първото, което ще те посъветвам е да смениш лекарите. Насочи се към клиника по репродуктивно здраве /предполагам си от София, изборът е голям/, където специалистите се занимават точно с такива случаи. Нито е по-лесно, нито е по-удачно да се хвърляш на лапароскопия, без да са проверени нещата и да се опитат други начини. Кое е по-лесното? Да ти фенестрират яйчниците ей така, за всеки случай? Това вече почти не се практикува, защото може да бъде нож с две остриета и да доведе до намаляване на яйчниковия резерв.
За да се установи дали имаш поликистоза е необходимо да се направят няколко изследвания, в рамките, обаче на един цикъл, за да са коректни. Първо на 3-4 ден се прави УЗИ, за да се преброят антралните фоликули, в същия ден се пускат полови хормони, за да се видят нивата им. Прави се фоликулометрия преди, около и след предполагаемата овулация /лекарите знаят кога и как/, за да се установи има ли доминантен фоликул и дали той се е пукнал, т.е. настъпила ли е овулация. Ако такава се установи, 7 дни след нея се пуска Прогестерон. Това е като за начало. Фоликулометриите е добре да са поне 3, в 3 последователни месеца, за да се потвърди наличието или липсата на овулация. Ако след тези изследвания се потвърди, че имаш поликистоза, то тогава има няколко варианта за действие, щом искаш да забременееш. Репродуктивните специалисти са наясно с тях и ще ги обсъдите заедно, за да решите как да действате.
Отделно, щом така или иначе сте тръгнали по лекари, тъй като се притесняваш от поликистозата, добре е да направите първо една спермограма на мъжа ти, задължително в клиника по стерилитет, НЕ В ЛАБОРАТОРИЯ - там не са реални. След хормоните и фоликулометриите, е добре да се направи една цветна снимка, за да се установи проходимостта на тръбите. Това са базовите изследвания, от които се почва. Лапароскопията идва на по-късен етап, АКО е необходимо. В твоя случай, мисля, че е рано за нея. Аз не бих се подложила при тези обстоятелства. Преди години ми се случи същото - предложиха ми фенестрация, заради поликистоза. Фенестрацията е "надупчване" на яйчницте, уж, за да има овулация. Но, не винаги това помага, дори може да навреди. Затова се прави оценка и на други фактори и тогава се решава дали да се направи. Та на мен ми предложиха и аз като не знаех - се съгласих. Слава богу, по стечение на обстоятелствата, по време на лапароскопията не се е стигнало до фенестрация, останала е само диагностична. В последствие разбрах, че не е трябвало да се съгласявам на фенестрация и добре че не бяха ми я направили.
Ако имаш други въпроси - питай.
Ето една статия за поликистозата, доста е изчерпателна -
http://zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=397:-------&catid=183&Itemid=150