0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Въпрос относно цитонамазка
« -: Юни 30, 2006, 11:49:09 am »
Здравейте, имам следния въпрос отностно резултати от цитонамазка.
През април получих кръвоизлив и ми направиха кюертаж, което показа хормонално отклонение, и сега пия хормони оргаметрил. Аз писах тук за това.
Изследванието от цитонамазката обаче показва:
Интермедиерни, суперфициални и парабазални клетки от клосък епител, множество левкоцити и бактерии, реактивни клетъчни изменения - изразен възпалителен процес.
СС: Ендоцервикални епителни клетки, клетки от плосък произход, левкоцити, бактерии. РАР II.
И в двете маназки не се намира морфогично потвъздение за микоза.
Искам да питам какво значи всичко това, има ли ми нещо и какво по точно, и тази втора група не е ли лошо.
Re: Въпрос относно цитонамазка
« Отговор #1 -: Юни 30, 2006, 11:57:51 am »
Забравих да напиша и хистологичния резултат от абразиото:
Хистероскопска находка: cavum uteri - дълбочина 8см, с данни за огнищна хиперплазия по фундуса.
Хистологичен резултат:
Б06 (1491,3). Кюретажен материал от ендоцервикс, слуз, кръв. Обилен кюретажен материал от ендометриум, с жлези в секторна фаза, с феномена на Ариас Стела и децидуализация на стромата. Фрагмент от многослоен плосък епител с акантоза и койлоцитоза.
« Отговор #2 -: Юни 30, 2006, 18:32:51 pm »
Аз пък не мисля че са страшни, не знам какво точно значат тази видоизменения, но пък втора група не е ненормално явление. Първа и втора са нормални,при втора става въпрос за атипика и възпалителен процес. Съмнения за дисплазия има едва при трета група.

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #3 -: Юни 30, 2006, 18:43:17 pm »
Моята гинка каза, че първа група са девствените момичета  8O и аз съм втора група, но тя каза, че няма нищо обезпокоително във цитото ми, и че е чиста
« Отговор #4 -: Юни 30, 2006, 18:46:31 pm »
Моята гинка каза, че първа група са девствените момичета O

:) :) :) май така излиза

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*
« Отговор #5 -: Юни 30, 2006, 18:57:20 pm »
Моята гинка каза, че първа група са девствените момичета  8O
:D мисля, че не е вярно, защото аз съм РАР І група, или нещо да са объркали

« Отговор #6 -: Юни 30, 2006, 19:59:51 pm »
Забравих да напиша и хистологичния резултат от абразиото:
Хистероскопска находка: cavum uteri - дълбочина 8см, с данни за огнищна хиперплазия по фундуса.
Хистологичен резултат:
Б06 (1491,3). Кюретажен материал от ендоцервикс, слуз, кръв. Обилен кюретажен материал от ендометриум, с жлези в секторна фаза, с феномена на Ариас Стела и децидуализация на стромата. Фрагмент от многослоен плосък епител с акантоза и койлоцитоза.
При койлоцитоза има съмнения за човешки папиломен вирус.Какво каза лекарят ти?
« Отговор #7 -: Юни 30, 2006, 21:48:21 pm »
множество левкоцити и бактерии, реактивни клетъчни изменения - изразен възпалителен процес.
Ето затова си пап 2. Лекарят не възнамерява ли да лекувате тези бактерии, които са причинили възпалението?

Мацки, пап 1 не е само за девствените, бе, на тях как им се взима цитонамазка  :lol: Аз съм била пап 1 години наред, но на последната цито ме изкараха 2 и бях възмутена, но си е така. ЕГН-то си казва думата  :lol:
*

малък

« Отговор #8 -: Юли 03, 2006, 09:50:23 am »
 Да каза, и трябваше да ми се вземе изследване за лечние с антибиотик, но сега съм неразположена и не може нищо да се направи, после излиза в отпуска и ще стане чак след 2 седмици, дано да не е късно, голям марко тотев съм:(
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #9 -: Юли 03, 2006, 16:27:29 pm »
Добре де и сега какво излиза, че аз както съм си втора група си имам и бактериики така ли.... защото гинката изрично ми каза, че цитото ми е чисто никакво наличие на видоизменени клетки 8O ....сигурна съм, че ако имаше нещо щеше да ми каже.......то и няма причина да си мълчи все пак 8)
« Отговор #10 -: Юли 04, 2006, 15:22:54 pm »
Добре де и сега какво излиза, че аз както съм си втора група си имам и бактериики така ли.... защото гинката изрично ми каза, че цитото ми е чисто никакво наличие на видоизменени клетки 8O ....сигурна съм, че ако имаше нещо щеше да ми каже.......то и няма причина да си мълчи все пак 8)
Интересен въпрос! И при мен е така от цели 6 години - на всеки преглед излиза ПАП 2!? НА какво се дължи това?
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #11 -: Юли 04, 2006, 21:41:14 pm »
И при мен от няколко години е пап2.
Лекарката ми каза че тези които водят редовен полов живот ..нормално е да е пап2!Всичко било ОК!
Въпрос относно цитонамазка
« Отговор #12 -: Ноември 18, 2006, 17:28:23 pm »
Приятели, някой може ли да ми обясни какво е: комплекси от повърхностни интермедиерни плоски клетки, само отделни от които са нискостепенно инфилтрирани от левкоцити.Умерени струпвания на еритроцити между някои от комплексите. 1 трупа по папаниколау.
Многобройни фрагменти от ендоцервикален епител и комплекси от повърхностни интермедиерни и парабазални плоски клетки значително до обилно инфилтрирани от левкоцити.Групи от регенераторни клетки. 2А група по папаниколау.
*
« Отговор #13 -: Декември 09, 2006, 13:47:59 pm »
Здравейте нормалната група е PAP I - аз също съм такава а годините не са ми малко.Ако е от II натам значи има проблем,дали ще е възпаление или нещо друго само лекарят ви ще ви каже.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #14 -: Декември 09, 2006, 13:54:27 pm »
За жена, водеща полов живот нормалната група е ІІ.
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #15 -: Декември 09, 2006, 14:14:21 pm »

Абсолютно, от години си правя профилактични цитонамазки - винаги ІІА група. Сегашното ми джипи е изключително съвестен и нищо не ми спестява, щом одобри група ІІА значи всичко е наред. Ама що са две нормалните групи и що при някои е І-ва а при други ІІ-ра кой да ти каже!
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #16 -: Декември 10, 2006, 11:30:54 am »
Аз съм РАР1 - остава да ми прорасне химена  :lol:  :lol:  :lol:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #17 -: Декември 10, 2006, 14:07:05 pm »
РАР I - нормални клетки. Не е необходимо никакво лечение, освен ако Вашият гинеколог Ви е казал че имате "раничка" която трябва да бъде обгорена. Това се налага за да се прекъсне веригата на канцерогенезата;
РАР II - клетки показващи най-често възпалително заболяване. Тук често се налага противовъзпалително лечение. Ако имате "раничка" тя трябва да бъде обгорена;
РАР III - Съмнителен резултат. Обикновенно се налага да се проведе съответно лечение, контролна цитонамазка след него и обгаряне. Понякога се налага и да се направи биопсия /също неболезнено изследване, което цели вземането на малко парченце тъкан от маточната шийка за доуточняване на диагнозата/;
РАР IV - наличие на единични ракови клетки;
РАР V - наличие на множество ракови клетки.